Bebekler, özellikle deneyimsiz anne-babalar için pek çok bilinmeyene sahiptirler. Çünkü kendilerini doğrudan ifade edecek dilsel özellikleri henüz oluşmamıştır. Bebeklerin beden dili ise genellikle ağlamaktan ibarettir. Peki bebekler neden ağlar?
Bebeğinizin devamlı ağlamasına sebep olabilecek birçok sorun vardır. Hem kendi akıl sağlığınız hem de bebeğinizin rahatı için öncelikle bu sorunların düzeltildiğinden emin olun.
Yeni Doğan Bebek Sigortası ve Doğum Sigortası içeriklerimiz de ilginizi çekebilir.
Yeni Doğan Bebek Neden Ağlar?
Yeni doğan bebeğin çok ağlaması; açlık, uykuya dalamama, ıslak veya kakalı bez, gaz sancısı, kabızlık, oda sıcaklığının yüksek olması, üstündeki kıyafetin rahatsız edici olması gibi birçok nedenden kaynaklanabilir. Bebeğinizin ağlama şekline göre sorunu bulmanız gerekir. Mesele bebeğiniz aniden çığlık atarak ağlıyorsa muhtemelen gaz sancısı yaşıyordur.
Ağlayan bebeğinizi sakinleştirmek için aşağıdaki adımlar takip edebilirsiniz:
- İlk önce bez kontrolü yapın. Islak veya kakalı bezi mutlaka değiştirin.
- Bebeğiniz terlemişse ılık bir duş aldırıp, yeni kıyafetler giydirebilirsiniz.
- Bebeğinizi kucağınıza alın, sakinleştirici sözler söyleyin ve emzirin.
- Oda da loş bir ortam oluşturun ve sık sık havalandırın.
Bebekler Emerken Neden Ağlar?
Bebeğin emerken ağlaması; biberonla beslenmeye alışmış olması, alerji, sütün hızlı akması, ağızda pamukçuk, fiziksel ve duygusal bağlanmada yetersizlik gibi durumlardan da kaynaklanabilir. Bebeğin emerken ağlamasının bir diğer nedeni; anne sütünün bebeği doyurmaya yeterli olmaması olabilir.
Doğumdan hemen sonra kimi annelerin hemen sütü gelmeyebilir, kimi annelerin ise sütü yetmeyebilir. Özellikle yeni doğan döneminde bebeğin aç olup olmadığı, doyup doymadığı çok kolay anlaşılmaz. Açlığını genellikle ağlayarak ifade eden bebekte genellikle başka sorunlar aranır. Ta ki bebek kilo kaybetmeye başlayana dek.
Peki bebeğin aç olduğu nasıl anlaşılır? Bunun en doğru yolu bebeğin bezini kontrol etmektir. Bebeğiniz gün içerisinde üç dört kez bezini dolu dolu idrar ile kirletiyorsa, sizi emzirdiği an itibariyle sarımsı, biraz kıvamlı ve gün içerisinde üç dört kez kaka yapıyor ise onun doyduğuna emin olabilirsiniz. Bebek dünyaya geldikten sonraki altı ay içerisinde her ay ortalama 700 gram almalıdır. Eğer sizde bu konuda bir sorun yoksa, sütünüz bebeğe yetiyor demektir. Anne sütünün yetmediği durumlarda bebeklerde kan şekeri düşer ve bu da bebeğin sürekli uyumasına neden olur. Böyle bir durumda bebeğin açlıktan ağlaması söz konusu olmaz. Sürekli uyuyor olması onun tok olduğu, doyduğu anlamına gelmeyebilir. Bu yüzden çiş ve kaka yapma durumu ile kilo alma durumunu yakından takip etmeniz, bebeğin aç olup olmadığı konusunda size en doğru bilgiyi verecektir.
Her annenin istediği anda ulaşabileceği bir çocuk doktoruna ihtiyacı vardır. Özel hastane masraflarını düşünmeden özgürce doktor seçmek istiyorsanız tamamlayıcı sağlık sigortası tam size göre!
Bebekler Uykudayken Neden Ağlar?
Bebekler uykudayken; açlık, üşüme, gün içinde yeteri kadar enerji harcamama veya aşırı yorulma gibi etkenlerden dolayı ağlayabilir.
Bebekler için uyku bedenin dinlenmesinden ibaret değildir.Uyku sırasında beyin dinlenmekten çok gelişir. İlk aylarda bebekler uyku sırasında kilo alır ve gecede yaklaşık 0,5 mm uzarlar. Yeterince uyumayan bebeğin gelişimi kötü yönde etkilenir hatta yavaşlar.
Ebeveynler beslenme ve altın temiz olması gibi konuları unutmuyor, ancak, enerji harcama konusu genellikle ihmal ediliyor. Kendinizi düşünün. Bütün gün ayağınızı dikip oturduğunuzda mı daha iyi uyursunuz? Yoksa gün boyunca aktif bir şekilde dolaşıp, iş yapıp, enerji harcadığınızda mı? Bebekler için de aynı şey geçerli. Bebeğinizin gün içinde yeterince enerji harcadığından emin olun. Karın üzeri egzersiz, yerde emekleme, oyuncaklarıyla oynama, yürüme, koşma, parkta oynama ve hatta siz mahallenizde alışveriş yaparken bebek arabasının içinde temiz hava alarak size eşlik etme gibi aktiviteler ona enerji harcatır ve gece daha iyi uyumasına yardımcı olur.
Aktivite yaptırmak çok güzel. Yalnız, onu çok fazla yormamaya gayret edin. Tıpkı yetişkinler gibi, bebekler de aşırı yorulduklarında huysuzlanıp, uykuya dalmakta güçlük çekebilir. Bebeklerin uykuda ağlamasına engel olmak için gece uykusuna yakın zamanlarda bebeği fazla yoracak, uykusunu açacak aktivitelerden kaçınıp, sakin aktivitelere geçilmelidir.
Bebekler Neden Sürekli Ağlar?
Bebeğiniz sürekli ağlıyorsa ve hiçbir şekilde sakinleşmiyorsa, bebeğinizin ağlama nedeni bir rahatsızlıktan kaynaklı olabilir.
Bebeğinizde Reflü Var mı?
Yetişkin hastalığı olarak bilinir ama aslında tam tersidir. Reflü hastalığı, sanıldığının aksine sadece yetişkinlerde görülmez; hatta daha sıklıkla bebeklerde ve çocuklarda gözlemlenir. Bebeklerde reflünün sık görülmesinin nedeni; gıdaların mideye geçişine izin veren kapakçık mekanizmasının henüz yeterince çalışmıyor olması ve bebeklerin çoğunlukla yatar pozisyonda olup, sıvı gıdalarla beslenmesidir. Bebeklerde reflü konusunda dikkat edilmesi gereken en önemli noktalar da bunlardır.
Bebeğinizin reflüden az etkilenmesi için duruş pozisyonuna çok dikkat etmek gerekir. En doğru pozisyon; yemek yedikten sonra onları karınları üzerine baş yukarıda olacak şekilde yatırmaktır. Ancak bebeklerin çoğu bu pozisyonda durmak istemez ve ağlarlar; bu durumda bebek sırt üstü ve baş ve gövde dik olacak şekilde 45 derecelik açıyla yatırılabilirsiniz. Bu duruş için yatakta kaymayı önleyici ve açı verici yastıklardan yararlanabilirsiniz.
Bebeğinizde Gıda Duyarlılığı Var mı?
Bebeklik döneminde en sık rastlanan gıda alerjisi, “süt alerjisi” yani “inek sütü alerjisi”dir. İnek sütündeki proteinlere karşı vücudun verdiği bir alerjik reaksiyondur. İnek sütünün bebeğe direk verilmesi ile olabildiği gibi, anne sütü ile beslenen bebeklerde, annenin diyetindeki inek sütü içeren gıdaların bebeğe emzirme yolu ile geçmesi sonucu da ortaya çıkabilmektedir. Ayrıca çoğu hazır mamanın inek sütü proteinlerini içermesi nedeni ile mama ile beslenen bebeklerde de alerji görülebilmektedir.
Besin alerjileri anne sütüyle beslenen bebeklerde genellikle ek gıdanın başlandığı 6'ncı aydan itibaren görülüyor. Ancak annenin yoğun olarak alerjenle ya da katkı maddeli beslenmesi durumunda alerji anne sütünden bebeğe geçebiliyor! Sadece anne sütü alan yenidoğan bebeklerde kanlı ve sümüksü kaka, şiddetli kolik sancıları, reflü semptomları, tekrarlayan pişikler ve kilo almada azalma görülebiliyor. Bebeğin inek sütüne alerjisi varsa, annenin bebeğini emzirdiği süreçte tereyağı, tereyağı aromalı yağlar, peynir çeşitleri, yoğurt, yarı hidrolize edilmiş ürünler, laktoz, puding, helva, aroma katıcı maddeler, içerisinde laktoz olan süt artırıcı çaylar, krema ve muhallebi gibi ürünlerden uzak durması gerekiyor. Diyeti azaltılan ve kısıtlanan annelerin kalsiyum, D vitamini ve demir desteğinin eksik edilmemesi gerekiyor.
Bebeğiniz Kabız mı?
Öncelikle, bebeğinizin tuvalete çıkma alışkanlığının normalini bilmelisiniz. Her beslenmeden sonra bağırsakları hareketleniyor olabilir ya da sonrasında bir gün veya daha fazla bekliyor olabilir. Bebeğinizin kendine has yapısı, ne yediğine ve ne içtiğine, ne kadar aktif olduğuna ve besinleri ne kadar sürede sindirdiğine bağlıdır.
İlk 1-2 aydan sonra bebeklerin çoğunda kabızlık sorunu ile karşılaşılır. Nedeni bebeğin küçük güçsüz, bir de yatarak kaka yapmak zorunda oluşudur. Karın kasları zayıftır ve bu zorlanmalar karın kaslarının zayıflığından olur. Bebek sürekli ıkınma sesleri çıkarabilir, sürekli ayaklarını karnına çekerek gerinebilir, kıpkırmızı olabilir.
Bebeğinizin karnına masaj yapın. Göbek deliğinin üç parmak aşağısında sol tarafına, parmak uçlarınızla hafif bir baskı uygulayın. Bir sertlik hissedene kadar bastırın. Üç dakika kadar hafifçe ama sabit bir baskı uygulayın.
Bebeğinizin doktoruyla tedavi yöntemlerini konuşun. Kakasını yumuşatmaya yarayan, bağırsaklarını yumuşatacak ilave bir destek önerir mi sorun. Ama kesinlikle doktorun önerisi olmadan bu tür desteklerden kullanmayın. Eğer bebeğiniz şiddetli derecede kabızsa doktorunuz ayrıca gliserin fitil de önerebilir. Fitil, kakasını yapmayı kolaylaştırabilir. Fitili özel durumlara göre kullanmak iyi gelir, ama bunu rutin hale getirmeyin, çünkü alışması durumunda kakasının dışarı çıkması, fitil olmadan zor hale gelir.
"Bebeklerin En Sık Yaşadığı 9 Sağlık Sorunu" yazımızı da okumanızı tavsiye ediyoruz.
Bebeklerin Ağlama Sebepleri Stres Olabilir
Bebeğin sürekli ağlaması yaşadığı ortamın stresli olmasından da kaynaklı olabilir. Ne kadar küçük olursa olsun bebekler yaşadıkları ortamda stres olduğunu algılayabilirler. Hayatınızda büyük değişiklikler oluyorsa, evde tartışmalar yaşanıyorsa, işleriniz sizi çok yoruyor ve yüzünüze yansıyorsa, bebeğin temel ihtiyaçlarını karşılamak dışında onunla oyun oynamak için zaman ayıramıyorsanız bütün bunlar bebeğin uykusunu etkileyebilir ve çok ağlamasına neden olabilir. Bebeğin ve sizin hayatınızda stres yaratan unsurları çözmeye çalışın.
Son olarak; bebeğinize gündüz ve gece arasındaki farkı öğretin. Bazı bebekler gece boyunca uyanık kalabilir. Bebeğiniz yaklaşık 2 haftalık olduğunda, geceyi gündüzden ayırt etmek için ona öğretmeye başlayabilirsiniz.Gün boyunca uyanık olduğunda etkileşime girmeli ve elinizden geldiğince onunla oynamaya devam etmelisiniz. Uyanık olduğunda evin aydınlık olmasına dikkat edin. Uyuduğunda ise karanlık ve sessiz bir ortam yaratın. Bu şekilde gece ve gündüzü ayırt edecektir.Geceleri onunla oynamayın. Işık ve ses seviyesini düşük tutun.
Sağlıkla kalın.