Giyilebilir teknolojiler günümüze teknoloji endüstrisi pastanın büyük bir dilimini oluşturur. Kulağa ilginç gelen ve akla hayale sığmayan onlarca icat, günlük hayatımızda yerini aldı ve teknoloji rüzgarıyla esmeye devam ediyor.
Konu teknoloji olunca onlarca yeni ürün karşımıza çıkıyor. Daha önce varlığını dahi bilmediğimiz yapay zekâ artık günlük yaşamdan iş dünyasına, sağlıktan sosyal hayata kadar her yerde karşımıza çıkıyor. Yapay zekâ ile ilişkilendirilen ürünlere neredeyse alıştık ve sıradan bile geliyor! Fakat teknoloji hız kesmiyor bu sefer de çok farklı ürünlerle bizi şaşırtıyor.
İlginç ve dikkat çekici olan şu ki biz artık teknolojiyi “giyebilir” hale geldik. Şaşırtıcı ve bir o kadar merak uyandırıcı giyilebilir teknolojileri sizin için araştırdık ancak öncesinde giyilebilir teknoloji ne demek kısaca bir değinelim istedik.
Dijital Sağlık Sigortası sayfamızı da incelemenizi tavsiye ederiz.
Giyilebilir Teknoloji Nedir?
Giyilebilir cihazlar, vücudumuzun hareketini takip eden akıllı sensörlerle yüklü olan teknolojilerdir. Vücudumuz hareket ettikçe sensörler devreye girer bilgi akışı sağlanır. Genellikle giyilebilir teknoloji ürünleri akıllı telefonlarla senkronize olur ve bluetooth, Wi-Fi ve mobil internet bağlantıları aracılığıyla aktifleşir.
Giyilebilir ürünlere sensörler ve yukarıda bahsettiğimiz bağlantı seçenekleriyle bağlanılır ve ardından cihaz kullanıma hazır hale gelir. Giyilebilir cihazları hayatın her anında kullanmak mümkündür. Son yıllarda özellikle formda kalmak, kilo vermek ya da zihinsel ve fiziksel sağlık takibi için sıklıkla kullanılır. Eğlence, sağlık, bilgi edinme, sosyalleşme, güvenlik ve benzeri gibi onlarda alanda giyilebilir teknoloji cihazlarından yararlanmak mümkündür.
Giyilebilir Teknoloji Tarihi
Giyilebilir teknolojiyi kim buldu sorusu merak uyandıran sorulardan biridir değil mi? Öyle ya, bugün her işimizi kolayca halletmemizi sağlayan bu teknolojinin bir geçmişi olmalı! Şu an her ne kadar teknolojinin etkisiyle çok daha modern cihazlardan bahsediyor olsa da aslında “giyilebilir cihaz”ın geçmişi 1500'lü yıllara dayanır.
Çıkış noktası zamanı ölçmek ve anlamak olan saatler, aslında giyilebilir ilk teknolojilerdir. Alman mucit Peter Henlein tarafından önce kolye şeklinde takılan küçük saatlerle başlayan yolculuk bir asır sonra yerini cep saatine bıraktı.
Erkekler saatlerini artık ceplerinde taşımaya başladılar ve akabinde yelek içinde konan bir “moda” haline geldi. 1600'lü yıllara gelindiğinde artık saatler cepten çıktı ve kola takılır oldu; kol için tasarlanan saatlerle teknoloji seviye atladı diyebiliriz. Gittikçe saatler daha da küçülür hale geldi ancak beraberinde yenilikleri de bir o kadar arttı.
Giyilebilir cihazlar, teknolojiyi o yıllardan bu yıllara günlük hayata dahil etti ve teknoloji hızla ilerledi. 1980'lere gelindiğinde pre-modern giyilebilir teknolojinin ilk parçalarından biri olan hesap makinesi saati karşımıza çıktı. Adeta yüzyılın icadı olarak düşünülen hesap makinesi saati ile bilgi işlemi kolumuza taktık diyebiliriz!
Günümüze yaklaştıkça teknolojiler koldan kulağa doğru ilerledi ve bluetooth kulaklıklar keşfedildi. Kulaklıkları adım sayaçları ve akıllı saatler takip etti ve artık giyilebilir teknoloji kıyafetlerimizin bile vazgeçilmez bir aksesuarı haline geldi.
Giyilebilir Teknolojinin Yararları
Eğitimden sağlığa, sosyalleşmeden güvenliğe ve bilgi almaya kadar onlarca alanda hayatı kolaylaştıran giyilebilir cihazların pek çok faydası bulunur. Giyilebilir teknoloji avantajlarından birkaçını aşağıda sıralayalım.
- İş verimliliği sağlar: İş hayatında kullanılan giyilebilir teknolojiler işin çok daha etkin ve verimli olmasını sağlar. Örneğin sağlık sektöründe giyilebilir teknolojilerden yararlanarak onlarca tetkik ve görüntüleme yapmadan “ön bilgi ve keşif” mahiyetinde giyilebilir teknolojilerden yararlanmak mümkündür.
- Farklı teknolojilerle entegre olunur: Birden fazla teknoloji aynı anda birbiriyle entegre olur bu sayede ek bir maliyet ya da gider kalemi çıkmaz. Giyilebilir ürünlere bir kez para verilir ancak pek çok alanda, birden fazla cihazla kullanım kolaylığı sağlar. Tek bir ürünle çoklu fayda demek mümkündür.
- Zamandan tasarruf ettirir: 1 günü 24 saate sığdırmaya zorlananlar için ideal bir teknolojidir. Büyük ölçüde zamandan tasarruf sağlar ve vaktin daha verimli kullanılmasını olanak sunar. Özellikle iş gücünde zamandan tasarruf bu devirde altın değerindedir ve giyilebilir teknolojiler bu altını tepside bizlere adeta ikram eder.
Giyilebilir Teknolojiler Nasıl Kullanılır?
Giyilebilir cihazlar vücut hareketlerini takip eder. Üzerindeki sensörler bluetooth, Wi-fi ve mobil internet aracılığıyla aktifleşir ve bilgi akışını sağlar.
Giyilebilir teknolojileri gözümüze, kolumuza ve kulağımıza takabiliriz. Akıllı gözlükler, akıllı saatler, akıllı kulaklıklar derken karşımıza pek çok “akıllı” ürün çıkar ve hayatımızı bir anda kolaylaştırır. Bize düşen, ihtiyacımıza yönelik olan ürünü seçmek ve teknolojinin serin sularına kendimizi bırakmak.
Giyilebilir Teknoloji Örnekleri Nelerdir?
Hayatı kolaylaştıran ve günü çok daha keyifli hale getirebilen giyilebilir teknoloji örneklerinden birkaçını paylaşarak yazımıza devam edelim.
Akıllı Saatler
Giyilebilir teknoloji denince akla belki de ilk gelen cihazlardan biri akıllı saatlerdir. Telefon ve tabletlerin temel özellikleriyle örtüşen akıllı saatlerle gündelik yaşam kolaylaşıyor. Akıllı saatlerle fotoğraf çekmek, müzik dinlemek, konum bilgisi paylaşmak, mesajlaşmak ve telefonla konuşmak mümkün.
GPS Cihazları
Takip cihazları da giyilebilir teknolojilerden biridir. Özellikle çocukları ve evcil hayvanları takip edebilmek için GPS takip cihazlarından yararlanılır. Bu cihazlar, konum takip mekanizması sayesinde kişinin nerede olduğu hakkında bilgi verir. Acil durumlar için üzerinde bulunan buton sayesinde özellikle ebeveynler ve evcil hayvan sahipleri için biçilmiş kaftan diyebiliriz.
Fitness Cihazları
Kemere bağlanan ya da bileğe takılarak kullanılabilen bu cihazlar, akıllı saatlerden sonra en sık kullanılan giyilebilir teknolojilerdendir. Bu cihazlar sağlığınızı adeta takip eder; yaktığınız kaloriden, yaptığınız egzersize ve hatta uyku saatlerinize kadar her bir bilgiyi raporlar. Sağlık ve fitness cihazları için bir personal trainer (kişisel eğitmen) demek mümkündür.
Akıllı Giysiler
Akıllı giysiler de artık giyilebilir teknoloji örnekleri içinde kendine yer buldu. Kişinin vücut ısısından, kaldırdıkları ağırlığın vücuda etkisine varana kadar pek çok istatistiği topluyor ve raporluyor. Günümüzde aşırı yaygın olmasa da yakın vadede sıkça karşımıza çıkacağımıza şüphe yok.
Akıllı Gözlükler
Akıllı gözlük denince aklımıza ilk gelen ürün şüphesiz Google Glass'tır. Google Glass'ın kullanım amacı, bulunduğunuz konum ve yer hakkında size detaylı bilgi vermektir.
Akıllı Mücevherler
Teknoloji artık mücevherlerin içine bile girdi. Akıllı takılar günden güne popüler olmaya devam ediyor. Akıllı mücevherler arasında en popüleri Misfit Swarovski Shine. Bu aslında bir fitness takip uygulaması. Gün boyu her adımınızı takip ediyor ve istatistik tutuyor. İşin ilginç yanı güneş enerjisiyle çalışıyor olması; gece ve gündüz takibe devam.