İkinci Çocuk Ne Zaman Yapılmalı?

blog-image

İlk bebeğinizi kucağınıza aldığınız günü dün gibi hatırlıyorsunuz. O minik bebeğin hayatınıza yeni bir renk getirdiği kesin. Peki, içinizdeki bu ikinci bebek isteği ne olacak? Bebeğiniz tam büyümeden ona kardeş verme fikri ne kadar doğru?

Siz ikinci bebeğinizi dünyaya getirmek için çok hevesli olabilirsiniz ama bunun için geçerli sebepleriniz var mı? Bu şirin bebeği neden dünyaya getirmek istiyorsunuz? Bunu kendinize sordunuz mu? İlk doğumunuzdaki heyecanı, güzel anıları tekrar yaşamak için mi, yoksa ilk bebeğinize kardeş verip büyük bir aile olma isteğinden dolayı mı tekrar anne olmak istiyorsunuz? Nedenlerinizi tam anlamıyla belirleyin ve bunu eşinizle paylaşın. Dünyaya getireceğiniz bebeğinizin size daha fazla sorumluluk yükleyeceğini unutmayın. Unutmayın, sizin ilginize, sevginize muhtaç ikinci bir bebeği dünyaya getiriyorsunuz. Yaşam koşullarınızı göz önünde bulundurmanızda fayda var.

Doğum Sigortası hakkında detaylı bilgi için tıklayınız.

Çocuk sahibi olmak ve ona iyi bir gelecek hazırlamak için maddi durumunuzun iyi olması gerekmektedir. Birçok yeni anne doğumunu yaptıktan sonra bakıcılardan destek almaktadır. Kimi aileler de maddi yetersizlikten dolayı bakıcıyı akıllarından bile geçiremezler. Belki siz de bu durumdan dolayı işinizden ayrılıp çocuğunuza bakacaksınız. Sosyal yaşantınız bir anda tekdüze olacaktır. Hareketli günlük yaşantınız bir anda bitebilir ve siz kendinizi her gün evde bulabilirsiniz. Zaten günlük yaşantınızı ilk çocuğunuza göre organize etmiştiniz. İkincisini düşünürken maddi durumunuzu ve varsa işe dönme olasılığınızı göz önünde bulundurmalısınız.

Yeni Doğan Bebek Sigortası sayfamızı da incelemenizi tavsiye ederiz.

Hamilelikten Önce Yapılması Gerekenler

İlk olarak paranın her şey olmadığını kabul edelim. Fakat genişleyen bir aile için paranın ihtiyaç olduğu kesindir. Her çocuğun beslenme, giyinme, sağlık ve daha pek çok ihtiyacı için fazladan para gerekmektedir.Aylık geliriniz her gelen bebek ile birlikte artış göstermesi gerekmektedir. Çalıştığınız işteki pozisyonunuzda önemlidir. Çoğu kadının ikinci veya üçüncü çocukla birlikte pozisyonunda ilerlemesi zordur.

Çiftlerin hayatını tamamen değiştiren bebek, ciddi oranda maliyetle dünyaya gelmektedir. Bebek sahibi olmak, her ne kadar güzel ve mutluluk verici duygu olsa da ortaya çıkacak maliyeti hesaplamadan çiftlerin harekete geçmemesi önerilmektedir.

İlk çocuğunuzun doğumunun ardından geçen süre içerisinde bazı ihtiyaçların ne kadar pahalı bir hal aldığını göreceksiniz. Dünya ekonomisi değişmeye devam ederken, üç sene önce aldığınız bebek bezinin paketi şu anda çok daha yüksek fiyatlarla satışa sunuluyor. Bu yüzden planlarınızı bir kez daha gözden geçirmenizde fayda var.

Bebeğinizin cinsiyeti belli olduğunda karşınıza iki yol çıkacaktır. Eğer yeni doğacak olan bebeğinizin cinsiyeti bir önceki ile aynıysa, evde duran bir çok bebek eşyasını yeni bebeğiniz için kullanacak ve bazı istisnalar dışında yeni şeyler satın almanıza gerek kalmayacaktır. Ancak bebeğinizin cinsiyeti farklı olursa, işte o zaman farklı şeyler almanız gerekecektir.

Hamilelik döneminde alınacak oto emniyet kemeri, emzirme sütyeni, göğüs pedi, kitap, anne karnındaki bebe dinletilecek müzik CD'si, bebeğin ilk aylardaki tulum, yelek, hırka, göbek filesi, ana kucağı, patik, eldiven gibi ihtiyaçları için kalitesine göre 300 lira ile bin lira arasında harcamak gerekir. Bu dönemde maliyete, doktor ve hastane giderleri de eklenmelidir.

Doğum Sonrası Yapılması Gerekenler

Çocuk; her şeyden önce sorumluluk duygusu, psikolojik hazırlık ve maddi imkan gerektirdiğinden ebeveynler kendi yaşam şartları düzleminde bu olayı değerlendirmelidirler. Çocuklar özellikle annenin üzerinde bir yük oluşturduğundan annenin iki çocuğa da yetecek sabrı ve özverisi olmalıdır.

Bu bağlamda annenin buna hazır ve istekli olması çok önemlidir. Ardından anne çalışıyorsa bebekle beraber işi bırakması gerekeceğinden maddi olarak, artan giderlere ve azalan gelire hazırlıklı olmak gerekir. Ayrıca birinci çocuğun öz bakım becerileri ve yaşama uyum konusunda bebeklik sürecinden çıkmış çocukluğa adım atmış olması gerekmektedir. Aksi halde annenin ikisine birden yetebilmesi mümkün olmayacaktır.

Eşinizle ortak kararlar alabilirsiniz. Mesela eşiniz eve geldiğinde o çocuklarla ilgilensin, siz de o sırada akşam yemeği hazırlıklarınızı yapın. Çünkü şu bir gerçek ki, eşinizin eve geldiği 7 buçuk-8 saatleri sizin de artık enerjinizin bittiği, sabrınızın tükendiği, yorgunluktan ayakta duramadığınız saatler olmuş olabilir. Sizin dışarıda çalışmıyor olmanız, evde bütün gün çocuğunuzla puzzle yaptığınız anlamına gelmemektedir.

Eğer tüm bu yorucu sürecin içinde bir de maddi olarak kaygılarınız varsa, aile büyüklerinizden yardım isteyerek, size uygun olduğunu düşündüğünüz türden bir işi evinizde yapabilir aile bütçenize katkıda bulunabilirsiniz. Böylelikle sizin kafanız çocuklarınız dışında başka işlere yoğunlaşabilir hem de ikinci bir çocuk için yeterli bütçe çıkarabilirsiniz. Evde çalışmak belki de uzun ve zahmetli bir süreç olacaktır. Ancak çocuğunuz için değecektir.

Hangi Durumlarda İkinci Bebek Fikrini Ertelemelisiniz?

  1. Her iki çocukla ilgilenecek yeterli enerji ve zamanınız yoksa,
  2. İlk çocuğunuz yeni kardeş fikrine henüz hazır değilse ve psikolojisinin olumsuz etkileneceğini düşünüyorsanız,
  3. Eşinizle aranızda hala çözümlenmemiş bir takım problemleriniz var ise,
  4. Maddi olarak 2 çocuğun bakımını birden üstlenemeyecekseniz, finansal yönden dengesiz bir durumdaysanız ve gelecekte ikinci bebek için yeterli bir finansal planınız yoksa
  5. İlk çocuktan sonra vücudunuzun 2. Hamileliğe hazır olduğundan emin değilseniz,
  6. 2. çocuğu sadece siz ya da sadece eşiniz daha çok istiyorsanız, ikinci bebek fikrini bir müddet ertelemenizde fayda olacaktır.

Sağlıkla kalın.

Yayımlanma Tarihi: 14 Mart 2018 Çarşamba

Güncellenme Tarihi: 3 Temmuz 2024 Çarşamba

Bu makale size yardımcı oldu mu?

Bildiriminiz için teşekkür ederiz.

Geri bildiriminiz bizim için önemli. Size daha iyi bir deneyim sunmamız için lütfen görüşlerinizi yazınız.

Bunlar da ilgilinizi çekebilir

Doğum İznine Çıkmadan Önce Finansal Olarak Hazır Mısınız?

Doğum İznine Çıkmadan Önce Finansal Olarak Hazır Mısınız?

Hamile olduğunuzu öğrendiğiniz gün, büyük ihtimalle hayatınızın en mutlu günlerinden bir...
Aile
8 Ocak, Pazartesi
Tümünü oku
Çocuklarınıza Finansal Sorumluluğu Öğretmek İçin 6 İpucu

Çocuklarınıza Finansal Sorumluluğu Öğretmek İçin 6 İpucu

Çocuğunuza düşkün bir annesiniz. Hedefiniz “dünyanın en iyi annesi” olmaktı....
Aile
18 Ocak, Perşembe
Tümünü oku
Boşanma Süreci: Finansal Olarak Ayakta Kalmak için 5 ipucu

Boşanma Süreci: Finansal Olarak Ayakta Kalmak için 5 ipucu

Evlilik hayatına ilk adımınızı attığınızda , düşüneceğiniz en son şey bir gün boşanmaktı...
Aile
19 Ocak, Cuma
Tümünü oku

Tüm sağlık sigortası tekliflerini karşılaştırın

İhtiyacınıza ve bütçenize en uygun sağlık sigortasını kolayca bulun.

Listele
write-us-icon

Bize yazın

Danışmanlarımızla yazışın, uzman desteğimizden yararlanın.

tamamlayicisaglik@gencsigorta.com
urgent-icon

Acil mi? Bizi arayın

Çalışma saatlerimiz hafta içi 09:00 - 18:00

(0216) 368 45 45
call-icon

Sizi arayalım

Numaranızı bırakın uzman danışmanlarımız en kısa sürede sizi arasın.

Numaranızı bırakın