Hormonlar, emzirme, uykusuzluk ve yeni ev düzeni nedeniyle doğum sonrası zor bir dönemdir. Bu dönemde yeni anne olmuş kadınlar kendini yetersiz hissedebilir. Ancak yeni anneler bilmeli ki, yalnız değiller, beceriksiz hiç değiller.
Yeni anneleri en çok yoran konuların başında bebeklerinin ve kendilerinin uyku düzeni gelir. Çünkü yeni doğmuş bebeğiniz sık sık uyanarak beslenmek ister.
Yenidoğan bebekler ilk haftalarda günde 14- 18 saat, birinci aydan sonra ise 12-14 saat uyurlar. Fakat bu uyku kesintisiz değildir. Onu emzirmek, altını değiştirmek ve diğer ihtiyaçlarını karşılamak için gece pek çok kez kalkmanız gerekir.
Fakat evde doğru yapılmayan iş bölümü, kısa süre sonra anneyi halsiz düşürebilir. Özellikle emziren annelerin sağlığı için uyku ve dinlenmek çok önemlidir.
Bebeklere Uyku Eğitimi Nasıl Verilir? başlıklı yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.
Yeni Anneler ve Bebekleri için Dinlenme Yolları
- İlk ay, bebeğiniz ne zaman uyursa, siz de hemen uyuyun. Özellikle emziren annelerin enerji tüketimi 500 kalori daha fazladır. Bu sebeple yorulmamalı ve uykunuzu mutlaka almalısınız.
- Babanın ve aile büyüklerinin yardımını almaktan çekinmeyin. İlk dört ay, evdeki iş bölümü sizi rahatlatacak şekilde düzenlenmelidir.
- Günlük kalori, potasyum ve sıvı alımını artırın. Bu hem süt artışına hem de vücut sağlığınıza olumlu etkiler yapacaktır.
- Gün içinde hem siz hem de bebeğiniz dışarı çıkıp temiz hava almalıdır. Bebeğiniz ile birlikte sakin ve mutlu vakit geçirmeniz, bebeğinizin uyku düzenini olumlu etkileyecektir.
- Bebeğinizi uyutacağınız zaman, hafif bir müzik açın. Anneler için önerilen bitki çaylarını da doktorunuzun tavsiyesi ile kullanabilirsiniz. Bitki çayları hem sizin hem bebeğinizin rahat uyuması için önemlidir.
Yeni Ebeveynlere Öneriler
- Bebeklerin uyuyamamasına yol açan baş sorunlardan biri de gaz problemidir. Bebeklerde gaz problemi geçici olabileceği gibi uzun süren uykusuzluk problemlerine de yol açabilmektedir. Doktorunuza danışarak bebeğinizin gaz problemini çözebilirsiniz.
- Yeni anne olmuş kadınlar genellikle bebekleriyle ten tene sürekli temas halinde olmak isterler. Fakat bu davranış ileri de daha büyük problemler yaşamanıza neden olabilir. Bebeğinizi kucağınızda uyutmayı ve aynı yatakta yatmayı tercih etmeyin. Bebeğinizi uyutmadan önce; sevin, öpün, koklayın.
- Eşinizle olan ilişkiniz bebeğinizin duygularını da etkiler. Eğer eşinizle iletişim problemi, cinsel isteksizlik gibi problemler yaşıyorsanız bebeğiniz de bu durumdan etkilenecektir. Bebeğiniz çok sık ağlıyor ve sürekli huzursuz ise öncelikle eşiniz ile olan ilişkinizi düzenlemeye çalışın.
- Bebekler uykuya daha zor geçiş yapar. Çünkü bebeklerde uykuya geçiş yalnızlığı yoğun hissettiği bir zaman dilimidir. Zamanla bebeğiniz sizin çabalarınız ile kendini daha güvende hissedecektir.
- Bebeğinizi yatağında uyuturken sırt üstü veya yan yatırın. Bebeğinizi yan yatırdığınız zaman onu yastıklarla destekleyin. Böylelikle bebeğiniz için daha konforlu bir uyku oluşturabilirsiniz.
Uykusuzluk tüm insanları fiziki ve ruhsal olarak zayıflatacak kadar önemli bir sorundur. Bebeğine bakma motivasyonu ile uykusuzluğa dayanma gücü artmış anneler, önceleri fark etmese de zamanla fiziki ve ruhsal olarak güçsüzleşir. Önce annenin kendi öz bakımı, sonrasında bebeğin bakımı ve eşle olan ilişkilerde sıkıntılar artmaya başlar. En önemlisi de doğum sonrası depresyonun uykusuzlukla ilişkisini gösteren çok sayıda bilimsel yayın vardır.
Yenidoğan Bebek Nasıl Yatırılır? başlıklı yazımız da ilginizi çekebilir.
Eğer kendinizi yetersiz, güçsüz ve bitkin hissediyorsanız mutlaka eşinizden veya aile büyüklerinizden destek almalısınız. Size verilen destek ile hayatınızın bu yeni dönemini çok daha kolay atlatabilirsiniz.
Sağlıkla kalın.