İlk defa anne-baba olan çiftlerin yeni doğan bebeklerini ilk zamanlarda nerede yatıracakları konusunda kafaları karışıktır. Yeni doğan bebeğin tek başına bir yatakta uyuma düşüncesi kulağa biraz hoş gelmediği gibi birlikte uyuma düşüncesi de içinde bazı riskler taşır.
Peki, yeni doğan bebek nerede uyumalı? Bu sorunuzun cevabını sizler için araştırdık.
Yenidoğan Bebeği Nerede Yatırmalıyız?
DoÄŸum sonrası hastaneden taburcu olan ebeveynlerin bebekleriyle evde geçirdikleri ilk günün sonunda, bebeÄŸin annesiyle birlikte mi yoksa tek başına beÅŸikte mi uyuması gerekiyor konusuna karar verilmelidir.Â
Öncelikle şunu söyleyelim; yeni doğan bebek kesinlikle anne ve babası ile birlikte aynı yatakta uyumamalıdır. Uzmanlar yeni doğan bebeğin anne ve babanın odasında uygun bir beşikte uyumasını tavsiye etmektedir. Bebeğin beşiği annenin yattığı yatağa yakın bir noktaya konulabilir. Böylelikle anne ve bebek birbirine yakın temas halinde olabilirler.
Yenidoğan Bebek Nasıl Yatırılmalıdır?
YenidoÄŸan bebekler asla anne koynunda uyumamalıdır. Birçok bebek ölümünün bu sebeple gerçekleÅŸtiÄŸini unutmamak gerekir. Bebek beÅŸiÄŸinde sırt üstü, sere serpe yatmalıdır. Bebekler zaten sırt üstü yatmaya alışıktırlar fakat kafaları saÄŸa sola dönebilir. BebeÄŸin kafasının sırt üstü yatarken saÄŸa sola dönmesi anatomik yapısı gereÄŸi normaldir ve düzeltilmeye çalışılmamalıdır. Sırt üstü yatırırsam kafası düz olur düşüncesi ise tamamen yanlıştır.Â
Bebeğinizi yatağa emzikle yatırmamalısınız. Emzikler bebeklerin emme reflekslerini tatmin etmek içindir, uyku için bir araç değildir. Bebeğinizi uyuturken odanın karanlık olmamasına dikkat etmeli, loş bir aydınlatma kullanmalısınız. Bebeğinizi uyuturken ve uykuya daldıktan sonra odada hafif sesli bir müzik açabilirsiniz.
Yenidoğan Bebeklerde Yatma Pozisyonları Nelerdir?
Bebeklerin uyuma ÅŸekilleri en önemli konulardan biridir. YenidoÄŸan bebeklerin yatakları en fazla 10 derecelik bir eÄŸime sahip olmalıdır. YenidoÄŸan için kesinlikle yastık kullanılmamalı ve sırt üstü yatırılmalıdır. YenidoÄŸan bebeklerin kafaları genellikle saÄŸa ve sola dönük uyurlar. Bu durumlarda bebeÄŸin kafası düzeltilmemeli, sırt üstü yatmasına izin verilmelidir. YenidoÄŸanın yatağında güvenliÄŸini tehlike altına alacak herhangi bir eÅŸya bulundurmamalısınız. Tüylü ve yüzde yüz pamuktan oluÅŸan pike ve battaniyeler tercih etmemelisiniz.Â
Yenidoğan Bebek Sigortası hakkında detaylı bilgiyi kaleme aldığımız yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Bebeklerin yatma pozisyonları kadar yanında ona eşlik edenler de önemlidir! Anne ve bebeğin aynı odada uyumasının avantajları olduğu gibi dezavantajları da vardır.
Gelin birlikte anne ile bebeğin aynı odada uyumalarının avantajlarına ve dezavantajlarına göz atalım:
Anne ile Bebeğin Birlikte Uyumasının Avantajları
- Anne ile bebek arasındaki duygusal bağı güçlendirir.
- Bebeğin güven duygusu gelişir.
- Bebek annesini yanında hissedeceğinden dolayı kaygı ve stres seviyesi azalır.
- Bebeğin uyku kalitesini yükseltir.
- Anne ve bebeğin aynı ortamda uyuması, bebeğin nefes alışverişinin takibini kolaylaştırır. Böylelikle solunum sıkıntısına bağlı meydana gelebilecek boğulma risklerini de en aza indirebilir.
- Bebeklerin ilk aylarda uyku düzeni değişiklik gösterdiğinden, anne ile bebeğin aynı odada uyuması annenin konfor alanından çıkmamasını sağlar.
Anne ile Bebeğin Birlikte Uyumasının Dezavantajları
- Bebeklerin anne ile baba arasında uyuması hayati riskler taşır.
- Anne ve baba ile bebeğin aynı yatakta uyuması durumunda; sıkışma, ezilme veya darbeye maruz kalma durumları söz konusu olabilir.
- Anne ve baba ile uyuyan bebek kendini daha çok güvende hissetse de ileriki dönemlerde ayrı odaya geçtiğinde sorunlar çıkabilir.
- Aynı yatakta ebeveynleri ile uyuyan bebek bağımlı hale gelebilir ve kendi odasına adapte olmakta zorluk çekebilir.
- Uykuya dalma süresi uzayabilir, geceleri sürekli uykudan uyanma problemi oluşturabilir.
Yenidoğan Yatak Seçimi Nasıl Olmalıdır?
Orta sertlikte seçilen yatakların genellikle yüzde yüz pamuklu olmamasına dikkat edilmelidir. PamuÄŸun içerisinde bulunan bakterilerin, bağışıklık sistemi güçlenmemiÅŸ olan yenidoÄŸanlarda alerjik reaksiyonların yaÅŸanmasına sebep olabilir. Yatağın sünger, yıkanabilir, fermuarlı bir kılıfa sahip olması da oluÅŸabilecek aksiliklere karşı hayatınızı kolaylaÅŸtırır.Â
Yeni doÄŸan bebekler için orta sertlikte bir yatak seçtikten sonra bir diÄŸer önemli konu yatağın boyutudur. Yeni doÄŸan bebekler günün ¾'ünü uyuyarak geçirdiklerinden dolayı rahat hareket edebilecekleri ölçülerde olması gerekir. Yeni doÄŸan bebekler için genellikle 60x120 cm boyutlarındaki yataklar yeterli olurken 6 aydan büyük bebekler için 80x130 cm boyutları yeterli olmaktadır. EÄŸer odanızda yeterli bir alan varsa beÅŸiÄŸin boyutunu 100x200 cm tercih edebilirsiniz.Â
Bebekler Yüzüstü Yatırılır mı?
Bebekler yüzüstü yatırmak bazı risklerin gerçekleÅŸmesine yol açabilir. BoÄŸulma riski bunlardan biridir.Â
Yenidoğan Bebek Işıkta mı Uyumalı?
Yenidoğan bebekler genellikle ışıklı alanlarda uykuya dalamazlar bu nedenle loş ışık, onlar için çok daha ideal olacaktır.
Bebekler Sırt Üstü Yatırılır mı?
Yenidoğan bebek yatış pozisyonlarından biri sırt üstü yatmaktır. Yüzüstü uyuyan bebekler için birtakım sorunlar yaşanabilir bu nedenle bebeklerin sırt üstü yatmaları çok daha rahat bir şekilde uykuya dalmalarını sağlayacaktır.
Bebekleri Yan Yatırmak Zararlı mı?
Bebeklerin uyuma şekillerinden biri yan yatmaktır. Yüzüstü yatmaya göre daha az riskli olsa da yine de sırtüstü yatmak kadar güvenli olmayacaktır. Bu nedenle bebeğinizi için ideal yatış pozisyonu sırtüstü olmalıdır.
Bebeklerde Uyku Sorunları
Bebeklerde sıklıkla görülen uyku sorunları; uykuya dalma zorluğu, uykuyu devam ettirme güçlüğü, yeterli süre uyumama, uykuda hareketlilik, uykuda solunum bozuklukları ve periyodik bacak hareketleridir. Bebeklerde uyku sorunlarının birçok sebebi olabilir. Bu sebepler:
- Ebeveynlerin gün içerisindeki yoğunluğu, stres yaratan durumları, ailenin bebeği uyutma alışkanlıkları ve gece sık beslemeler bebeklerde uyku sorunlarına sebep olabilir.
- Yolculuk veya hastalık gibi geçici durumlar da bebeklerin uyku düzenlerini bozabilmektedir.Â
- Burun tıkanıklığı, idrar yolu enfeksiyonu, böbrek taÅŸları, demir eksikliÄŸine baÄŸlı kansızlık, diÅŸ çıkarma gibi durumlar uyku sorunlarına yol açabilir.Â
- Bebeklerde Uyku Sorunları Çözmek için Öneriler
- Bebekler uyku sorununu çözecek birkaç öneri ile devam edelim;
- Bebeğin uyku problemi bir hastalıktan dolayı ise doktora danışılmalı ve hemen tedaviye başlanmalıdır.
- BebeÄŸin gündüz uyku süresi belirli bir saat ile kısıtlanmalıdır. Â
- Yatakta bebeÄŸin yanına tehlikeli olmayacak bir uyku arkadaşı verilebilir.Â
- Kendi beşiğinde uyuması sağlanmalı, evin farklı yerlerinde bebek uyutulmamalıdır.
- Gece beslenme sıklığının ve süresinin yavaşça azaltılması gerekir.
- Huzursuz bebek yatağından çıkarılıp evin içinde gezdirilmemelidir.
Bebeğinizle geçirdiğiniz her an kıymetli, her an özel; bilhassa onun sağlıklı bir şekilde büyümesi her şeyin üstünde! Bebeğinizin sağlık ihtiyaçlarını sigorta güvencesine alarak maddi kaygılardan uzaklaşabilirsiniz. Bunun için Aile Sağlık Sigortası yaptırabilir ve bebeğinizi sigorta kapsamına alabilirsiniz. Yanı sıra Çocuk Tamamlayıcı Sağlık Sigortası ile de çocuğunuza, olası hastalıklara karşı sigorta güvencesi sağlayabilirsiniz.
Detaylı bilgi için linklere tıklayabilir ya da 0216 368 45 45 numaralı çağrı merkezimizi arayarak sigorta danışmanlarımızdan destek alabilirsiniz.
Â