İlk defa anne-baba olan çiftlerin yeni doğan bebeklerini ilk zamanlarda nerede yatıracakları konusunda kafaları karışıktır. Yeni doğan bebeğin tek başına bir yatakta uyuma düşüncesi kulağa biraz hoş gelmediği gibi birlikte uyuma düşünceside içinde bazı riskler taşır.
Peki, yeni doğan bebek nerede uyumalı? Bu sorunuzun cevabını sizler için araştırdık.
Doğum Sigortası ürününü incelemenizi tavsiye ederiz.
Yenidoğan Bebeği Nerede Yatırmalıyız?
Doğum sonrası hastaneden taburcu olan ebeveynlerin bebekleriyle evde geçirdikleri ilk günün sonunda, bebeğin annesiyle birlikte mi yoksa tek başına beşikte mi uyuması gerekiyor konusuna karar verilmelidir.
Öncelikle şunu söyleyelim; yeni doğan bebek kesinlikle anne ve babası ile birlikte aynı yatakta uyumamalıdır. Uzmanlar yeni doğan bebeğin anne ve babanın odasında uygun bir beşikte uyumasını tavsiye etmektedir. Bebeğin beşiği annenin yattığı yatağa yakın bir noktaya konulabilir. Böylelikle anne ve bebek birbirine yakın temas halinde olabilirler.
Yenidoğan Bebek Sigortası hakkında detaylı bilgiyi kaleme aldığımız yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Yenidoğan Bebek Nasıl Yatırılmalıdır?
Yenidoğan bebekler asla anne koynunda uyumamalıdır. Birçok bebek ölümünün bu sebeple gerçekleştiğini unutmamak gerekir. Bebek beşiğinde sırt üstü, sere serpe yatmalıdır. Bebekler zaten sırt üstü yatmaya alışıktırlar fakat kafaları sağa sola dönebilir. Bebeğin kafasının sırt üstü yatarken sağa sola dönmesi anatomik yapısı gereği normaldir ve düzeltilmeye çalışılmamalıdır. Sırt üstü yatırırsam kafası düz olur düşüncesi ise tamamen yanlıştır.
Bebeğinizi yatağa emzikle yatırmamalısınız. Emzikler bebeklerin emme reflekslerini tatmin etmek içindir, uyku için bir araç değildir. Bebeğinizi uyuturken odanın karanlık olmamasına dikkat etmeli, loş bir aydınlatma kullanmalısınız. Bebeğinizi uyuturken ve uykuya daldıktan sonra odada hafif sesli bir müzik açabilirsiniz.
Yenidoğan Bebeklerde Yatma Pozisyonları Nelerdir?
Yenidoğan bebeklerin yatakları en fazla 10 derecelik bir eğime sahip olmalıdır. Yenidoğan için kesinlikle yastık kullanılmamalı ve sırt üstü yatırılmalıdır. Yenidoğan bebeklerin kafaları genellikle sağa ve sola dönük uyurlar. Bu durumlarda bebeğin kafası düzeltilmemeli, sırt üstü yatmasına izin verilmelidir. Yenidoğanın yatağında güvenliğini tehlike altına alacak herhangi bir eşya bulundurmamalısınız. Tüylü ve yüzde yüz pamuktan oluşan pike ve battaniyeler tercih etmemelisiniz.
Anne ile Bebek Beraber Uyumalı mı?
Uzmanlar, anne ile bebeğin hayati tehlikelerden dolayı aynı yatakta uyumasını tavsiye etmezler. Ancak ilk 6 ay anne ile bebeğin güvenli bağlanma sürecinin temelini oluşturmasından dolayı aynı odada uyumalarını tavsiye ederler.
“Bebeklerin yatakları kaçıncı aydan sonra ayrılmalıdır?” sorusunun cevabını merak ettiğinizi biliyoruz. Anne ile bebek 6 aydan daha uzun süre aynı odada uyumamalıdır. İlk 6 ay tamamlandıktan sonra bebeğin kendi odasında ve kendi yatağında uyuması için çalışmalar yapılmalıdır.
Gelin birlikte anne ile bebeğin aynı odada uyumalarının avantajlarına ve dezavantajlarına göz atalım:
Anne ile Bebeğin Birlikte Uyumasının Avantajları
- Anne ile bebek arasındaki duygusal bağı güçlendirir.
- Bebeğin güven duygusu gelişir.
- Bebek annesini yanında hissedeceğinden dolayı kaygı ve stres seviyesi azalır.
- Bebeğin uyku kalitesini yükseltir.
- Anne ve bebeğin aynı ortamda uyuması, bebeğin nefes alışverişinin takibini kolaylaştırır. Böylelikle solunum sıkıntısına bağlı meydana gelebilecek boğulma risklerini de en aza indirebilir.
- Bebeklerin ilk aylarda uyku düzeni değişiklik gösterdiğinden, anne ile bebeğin aynı odada uyuması annenin konfor alanından çıkmamasını sağlar.
Aile Tamamlayıcı Sağlık Sigortası hakkında detaylı bilgi için tıklayınız.
Anne ile Bebeğin Birlikte Uyumasının Dezavantajları
- Bebeklerin anne ile baba arasında uyuması hayati riskler taşır.
- Anne ve baba ile bebeğin aynı yatakta uyuması durumunda; sıkışma, ezilme veya darbeye maruz kalma durumları söz konusu olabilir.
- Anne ve baba ile uyuyan bebek kendini daha çok güvende hissetse de ileriki dönemlerde ayrı odaya geçtiğinde sorunlar çıkabilir.
- Aynı yatakta ebeveynleri ile uyuyan bebek bağımlı hale gelebilir ve kendi odasına adapte olmakta zorluk çekebilir.
- Uykuya dalma süresi uzayabilir, geceleri sürekli uykudan uyanma problemi oluşturabilir.
"Uykusuz Annelere Hayatı Kolaylaştıracak Öneriler" başlıklı yazımıza göz atmayı unutmayın!
Yenidoğan Yatak Seçimi Nasıl Olmalıdır?
Bir çok ebeveyn bebekler için en uygun yatağın yumuşak olması gerektiğini düşünür. Ancak bu doğru değildir. Bebeklerin kemik gelişimleri için en doğru yatak seçimi orta sertlikteki yataklardır. Yumuşak yataklarda bebek yatağın içine gömüleceğinden dolayı kemik gelişimi açısından uygun değildir. Çok sert yataklar ise bebeklerin yumuşak kemik yapısı açısından sağlıklı değildir.
Orta sertlikte seçilen yatakların genellikle yüzde yüz pamuklu olmamasına dikkat edilmelidir. Pamuğun içerisinde bulunan bakterilerin, bağışıklık sistemi güçlenmemiş olan yenidoğanlarda alerjik reaksiyonların yaşanmasına sebep olabilir. Yatağın sünger, yıkanabilir, fermuarlı bir kılıfa sahip olması da oluşabilecek aksiliklere karşı hayatınızı kolaylaştırır.
Yeni doğan bebekler için orta sertlikte bir yatak seçtikten sonra bir diğer önemli konu yatağın boyutudur. Yeni doğan bebekler günün ¾'ünü uyuyarak geçirdiklerinden dolayı rahat hareket edebilecekleri ölçülerde olması gerekir. Yeni doğan bebekler için genellikle 60x120 cm boyutlarındaki yataklar yeterli olurken 6 aydan büyük bebekler için 80x130 cm boyutları yeterli olmaktadır. Eğer odanızda yeterli bir alan varsa beşiğin boyutunu 100x200 cm tercih edebilirsiniz.
Bebekler Kendi Yatağına/Beşiğine Nasıl Alıştırılır?
Yenidoğan bebeklerin sağlıklı ve deliksiz bir uyku uyuyabilmesi için uyku öncesi ve sonrasında bulunduğu ortam oldukça önemlidir. Bebeğin sessiz bir ortamda kesintisiz ve kaliteli uyku uyuyabilmesi için yatağına veya beşiğine alıştırılması gerekmektedir. Bebeklerin yatağa veya beğişine alışması için aşağıdaki yöntemleri deneyebilirsiniz:
- Annenin ten kokusunun sindiği çarşaf bebeğin yatağına serilebilir.
- Karanlık olmayan loş bir ortamın oluşturulmalıdır.
- Her gün aynı saatlerde bebek yatağa götürülmelidir.
- Bebek yatağına veya beşiğine alışana kadar anneninde yanında durması gerekir.
- Masal, ninni gibi uykuya geçiş esnasında rutinler oluşturulmalıdır.
- Bebek gece uyanıp ağladığında kendi yatağınıza götürmemeli, kendi yatağında sakinleştirip orada uykuya geçmesi sağlanmalıdır.
Bebeklerde Uyku Sorunları
Bebeklerde sıklıkla görülen uyku sorunları; uykuya dalma zorluğu, uykuyu devam ettirme güçlüğü, yeterli süre uyumama, uykuda hareketlilik, uykuda solunum bozuklukları ve periyodik bacak hareketleridir. Bebeklerde uyku sorunlarının birçok sebebi olabilir. Bu sebepler:
- Ebeveynlerin gün içerisindeki yoğunluğu,stres yaratan durumları, ailenin bebeği uyutma alışkanlıkları ve gece sık beslemeler bebeklerde uyku sorunlarına sebep olabilir.
- Yolculuk veya hastalık gibi geçici durumlar da bebeklerin uyku düzenlerini bozabilmektedir.
- Daha önce düzenli uyku süreci olan bebeklerde uyku sorunları ortaya çıkmışsa önce hastalık olup olmadığı kontrol edilmelidir.
- Burun tıkanıklığı, idrar yolu enfeksiyonu, böbrek taşları, demir eksikliğine bağlı kansızlık, diş çıkarma gibi durumlar uyku sorunlarına yol açabilir.
Bebeklerin ağlama nedenleri hakkında bilgi sahibi olmak için "Bebekler Neden Ağlar? İşte Size 6 İpucu!" başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.
Bebeklerde Uyku Sorunları Çözmek için Öneriler
- Bebeğin uyku problemi bir hastalıktan dolayı ise doktora danışılmalı ve hemen tedaviye başlanmalıdır.
- Bebeğin gündüz uyku süresi belirli bir saat ile kısıtlanmalıdır.
- Yatakta bebeğin yanına tehlikeli olmayacak bir uyku arkadaşı verilebilir.
- Kendi beşiğinde uyuması sağlanmalı, evin farklı yerlerinde bebek uyutulmamalıdır.
- Bebeğin ses çıkarması durumunda hemen müdahale etmeyip, kendi kendine uyuma fırsatı tanınmalıdır.
- Gece beslenme sıklığının ve süresinin yavaşça azaltılması gerekir.
- Huzursuz bebek yatağından çıkarılıp evin içinde gezdirilmemelidir.
- Yatakta uyuturken alışıldık davranışların tekrarlanması bebeklerde uyku sorunları için basit ama etkili yöntemlerdir.
"Bebeklerde Uyku Eğitimi Nasıl Olmalı?" konusu hakkında detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.