İnsanlarda kızamık, kabakulak ve bronşite neden olan virüs ailesi, sevimli dostlarımızı da hasta ediyor.
Yavru ve yetişkin köpeklerde görülen Distemper, halk arasında Gençlik Hastalığı olarak bilinir. Genellikle yavru köpeklerde görülen bu hastalık yetişkin köpeklerde de görülebilir. Köpeklerin yanı sıra kurt, çakal, tilki, panda ve rakun gibi hayvanlarda da görülebilen gençlik hastalığı viral bir enfeksiyondur.
Köpeklerde gençlik hastalığı belirtileri, nedenleri ve tedavisi hakkında bilmeniz gereken her şeyi sayfamızdan öğrenebilirsiniz.
Köpek Gençlik Hastalığı (Distemper) Nedir?
Gençlik hastalığı (distemper); köpeklerin her yaşam evresinde solunum ve sindirim sistemini etkileyen, oldukça hızlı bulaşan bir hastalıktır. Yavru veya yetişkin köpeklerde kötü öksürük ve ishale sebep olur. Distemper köpeğinizin yaşına, genel sağlık durumuna ve bağışıklık sistemine bağlı olarak felç ya da ölümle sonuçlanabilir.
Birçok ülkede köpek gençlik hastalığına karşı aşı mevcuttur ve yaptırılması zorunludur. Aşılanmaya rağmen gençlik hastalığı köpeklerde sıklıkla görülmektedir.
Köpek Gençlik Hastalığı Nasıl Bulaşır?
Köpek Gençlik Hastalığı oldukça kolay ve hızlı yayılabilen viral bir hastalıktır. Özellikle sonbahar ve kış aylarında bağışıklık sisteminin zayıflamasından dolayı gençlik hastalığı bu dönemde daha sık görülür.
Araştırmalar sonucu elde edilen bulgulara göre en yaygın bulaşma şekilleri şunlardır:
- Öksürme ve hapşırma gibi durumlarda havaya saçılan damlacıklardan,
- Yiyecek ve su kaplarına bulaşan salyadan,
- Hasta bir köpeğin idrarına veya kanına temas etme durumunda bulaşma olabilir.
Bağışıklık sistemi zayıf olan köpekler, enfekte olduktan sonra 2 ile 6 hafta sonra hayatlarını kaybedebilirler.
Köpek Gençlik Hastalığının Belirtileri Nelerdir?
Köpek gençlik hastalığının belirtileri hastalığın ne kadar ilerlemiş olduğuna bağlı olarak değişir. Gençlik hastalığı virüsü ilk bulaştığında solunum sisteminde belirti gösterir. Köpek gençlik hastalığı iki aşamada ilerler ve ilk aşamada belirtileri şunlardır:
- Göz ve burun akıntısı
- Ateş
- Gözün belirli yerlerinde iltihaplanma
- İshal
- İştahsızlık
- Kusma
- Öksürük
- Nefes darlığı
- Burun ve pati yastıklarının sertleşmesi
- Beyin ve omurilik iltihabı
Hastalığın ikinci aşamasında nörolojik belirtiler ortaya çıkabilir. Bu belirtiler bazen hiç gelişmezken bazen de çok şiddetli olabilir. Köpeklerde gençlik hastalığının nörolojik belirtileri şunlardır:
- Kas seğirmeleri
- Başı sürekli eğik tutma
- Depresyon
- Kısmi ya da tam felç
- Çiğneme ve tükürme hareketlerinde artış
- Hareketlerde koordinasyon kaybı
Köpeklerde Gençlik Hastalığı Teşhisi Nasıl Yapılır?
Gençlik hastalığının belirtileri diğer bazı hastalıklarla benzer olduğu için teşhisi zordur. Köpeklerde gençlik hastalığının teşhisi için birtakım tahlil ve tetkik yapılır. %100 sonucu vermese de aşağıdaki işlemler hastalığın teşhisi için istenir:
- Hemogram kan analizi
- Biyokimyasal kan analizi
- Tomografi
- Röntgen
- Emar
Sevimli dostlarımızın ihtiyaç duydukları sağlık ve bakım hizmetlerini bütçenizi zorlamadan karşılayabilirsiniz. Evcil hayvan sigortası hakkında bilgi almak için 0216 368 45 45 no'lu telefondan bize ulaşabilir veya buradan bize iletişim bilgilerinizi bırakabilirsiniz.
Köpek Gençlik Hastalığı Tedavisi Nasıl Yapılır?
Köpeklerde gençlik hastalığı tedavisi maalesef yoktur. Bu nedenle köpekler, yavruluk dönemlerinde gençlik hastalığına karşı aşılanmalıdır.
Doğrudan tedavisi bulunmayan gençlik hastalığından korunmak için aşağıdaki önerilerimizi veterinerinize danışarak uygulayabilirsiniz.
- Köpeğinizin karma aşılarını mutlaka yaptırın.
- Köpeğinizi sahiplenmeden önce anne sütünden erken kesilip kesilmediğini öğrenin. Çünkü anne sütü bağışıklık sisteminin güçlü olması için önemlidir.
- Eğer anne sütünden erken kesilmiş bir köpeğiniz varsa, bağışıklık sistemini güçlendirmek için veterinerinize danışın.
- Veterinerinizin tavsiye ettiği vitaminleri kullanmaya özen gösterin.
- Aşı takvimine göre düzenli olarak tüm aşılarını yaptırın.
Köpek Gençlik Hastalığı ile Sıkça Sorulan Sorular
Yavru köpeğim gençlik hastalığına karşı aşılanabilir mi?
Yavru köpeklerin ilk 6 hafta içerisinde gençlik hastalığı aşısını (karma aşıları) yaptırmalısınız. Bununla birlikte 5-6 aylık aşı takvimi boyunca bütün aşılarının tamamlandığından emin olmalısınız.
Aşı köpek gençlik hastalığına karşı sürekli bir koruma sağlayacak mı?
Sevimli dostunuz için aşının kalıcı olarak bir koruma sağlayamadığını üzülerek dile getirmek durumundayız. Yavru köpeğinizin aşıları tamamlandıktan sonra, 15 veya 16 aylık olduklarında aşılarının yeniden yapılması gerekmektedir. Bununla birlikte köpeğinizin yıllık olarak aşılarının tamamlandığını takip etmek zorundasınız.
Aşılarının tamamlanması sevimli dostlarımızın bu hastalığa yakalanmasını kesin olarak engellemediğini de unutmayalım.
Köpeklerde gençlik hastalığı iyileşir mi?
Gençlik hastalığının kanıtlanmış bir tedavisi bulunmadığından, bu hastalığa karşı sürekli dikkatli olmalısınız. Gençlik hastalığına yakalanan sevimli dostlarımızın bu hastalıktan kurtulma şansları uygulanacak tedavi ve bakıma göre değişir. Hastalığın iyileşmesinin ardından kalıcı hasarlar bırakabileceğini de unutmayalım.
Köpeklerde gençlik hastalığı nasıl seyreder?
Köpeğinizin halsizlik ve iştahsızlığı varsa gençlik hastalığının ilk belirtisi olarak kabul edebilirsiniz. Gözlerin sulanması ve göz çevresinde oluşan irin belirtileri hastalığın başlangıcı olarak kabul edilebilir. Bu süre zarfında patili dostlarımızın solunum ve sindirim sisteminde ki hasarlar nedeniyle öksürük ve ishal de başlar. Bunları takiben; yüksek ateş, burun iltihaplanması, nefes darlığı, patilerin sertleşmesi ve depresyon görülebilir.
Köpeklerde gençlik hastalığı insanlara bulaşır mı?
Gençlik hastalığının tedavisi sonuç vermezse, köpeğinizde kısmi veya tam felç durumu söz konusu olabilir. Ancak insan sağlığı konusunda endişelenmenize gerek yoktur. Köpeklerde gençlik hastalığının insanlara bulaşmadığı kanıtlanmıştır. Hastalığa yakalanan sevimli dostlarımız sadece diğer köpeklere bulaştırabilir.
Köpeklerde gençlik hastalığı kalıcı hasara yol açar mı?
Gençlik hastalığından kurtulan sevimli dostlarımızda kalıcı hasarlar oluşabilir. Bununla birlikte hastalıktan dolayı kalıcı sinir sistemi hasarı, yıllar sonrasında bile ortaya çıkabilir. Bu hasarlar;
- Nöbet
- Kas seğirmeleri
- Hareketlerde koordinasyon kaybı
- Kısmi felç
Eğer tüylü dostunuzun sağlığını güvence altına almak istiyorsanız evcil hayvan sigortası seçeneklerimizi incelemenizi tavsiye ediyoruz.
Sağlıkla kalın.