Son yıllarda rüzgârı arkasına alan ve büyük bir hızla tüm dünyaya yayılan altın çilek, adı gibi altın değerinde bir meyve olarak karşımıza çıkar. İnka eriği, kaz üzümü ya da yer kirazı olarak da bilinir ve bitki literatüründe Physalis bitkisi şeklinde anılır.
Altın çileğin faydalarını yazmaya kalktık ancak tek bir blog yazısına sığmayacağına eminiz! Genel olarak altın çilek ne işe yarar, altın çilek neye iyi gelir gibi onlarca sorunun yanıtını vermeden önce altın çilek nedir kısaca bir göz atalım.
Karabiberin Faydalarını kaleme aldığımız blog yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Altın Çilek Nedir?
Altın çileğin anavatanı Güney Amerika'dır, yanı sıra ülkemizde de Ege ve Akdeniz bölgelerinde altın çilek yetiştirilir. Orta kısmı kahverengi olan ve sarı çiçeklere sahip bir meyvedir. Özellikle Peru, Kolombiya, Ekvator gibi ülkeler altın çilek yetiştiriciliği bakımından önde gelen ülkelerdir.
Altın çileğin ilk çıkış yerinin Peru olduğu bilinir. İşin ilginç tarafı doğada “kendiliğinden” yetişen bir meyve olmasıdır. Altın çilek Türkiye'de nerede yetişir sorusunun da yanıtını verelim. Ülkemizde de ticari amaçla altın çilek yetiştiriciliği vardır. Özellikle Mersin, Antalya, Kahramanmaraş ve Denizli dikkat çeken bölgelerdir.
Altın Çilek Faydaları
Altın çilek için insan vücudu için bulunmaz bir hazine benzetmesi yaparsak hiç yanılmış olmayız zira içinde tepeden tırnağa onlarca iyilik barındırır. Bunlardan birkaçı;
- Dünyanın en yüksek lif içeriğine sahip olan meyve altın çilektir
- Kilo vermeyi desteklediği düşünülür
- Küçük bir porsiyonundan bile yüksek oranda C ve A vitamini barındırır
- İçinde bulunan karoten ile görme duyularını güçlendirir
- Vücuttaki iltihaplara iyi gelir ve iltihabın vücuttan atılmasını sağlar
- İçindeki vitaminler sayesinde saç köklerini besler ve saçların sağlıkla uzamasına destek olur
- Vücuttaki kansızlığa iyi geldiği bilinir özellikle demir ihtiyacını karşılamaya destek olur
- Bağışıklık sistemini güçlendirir ve adeta doğal bir antibiyotik görevi görür
- Yoğun lifli yapısı ile kolesterolü dengeler ve damarlarda zararlı yağların birikmesini önler
- Altın çilek sıkı bir diyet dostudur. Düşük kalorili olası bakımından özellikle iyi bir ara öğün olarak kabul edilir.
- Bağırsakları rahatlatır ve metabolizmanın hızlanmasını sağlar
- Güçlü bir antioksidandır ve vücudun arınmasını kolaylaştırır
Altın Çilek Zayıflatır mı?
Elbette tek bir meyveye bu kadar anlam yüklemek doğru olmayacaktır zira diyette “mucize” diye bir şey yoktur. Kilo vermenin temel kuralı sağlıklı beslenme ve düzenli egzersizdir. Ancak elbette birtakım yan ürünlerden de destek alınabilir.
Bu ürünlerden birinin altın çilek olduğu düşünülür. Yüksek lif içeriği ile uzun süre tokluk sağlamasının yanı sıra sindirim sisteminin de doğru çalışmasını katkıda bulunur. İyi bir ara öğün olabilir ancak porsiyon kontrolü önemlidir. Sağlıklı dahi olsa her şeyin fazlasının zarar ve kilo olduğu unutulmamalıdır.
Altın Çilek Ne Kadar Yenmeli?
Altın çilek kalorisi ile başlayalım. Ortalama 100 gramlık altın çilek için yaklaşık 52-53 kcal'dir diyebiliriz. Kalorisi düşük meyvelerden biri olan altın çileği 4-5 adedi geçmeyecek şekilde porsiyonlama mümkündür. İster kuru ister çiğ olarak tüketmek mümkündür.
Altın Çilek Nasıl Yenir?
Altın çileği çiğ olarak tüketebilirsiniz. Herhangi bir besin değeri kaybına uğramaz ve oldukça lezzetli bir alternatif olur. Çiğ yani taze yemenin dışında altın çilek ile pasta ya da tatlı da yapabilirsiniz. Bu noktada altın çilek kurusundan destek alabilirsiniz ya da meyvesini direkt olarak tatlılara katabilirsiniz.
Arzu ederseniz altın çilekli smoothie de iyi bir seçenek olabilir. Yanı sıra altın çilekli meyve suyu ya da altın çilek reçeli de alternatifler arasındadır. Altın çilek her ne kadar diyet dostu bir meyve olsa da yapacağınız tarife göre düşman da olabilir! Bu nedenle meyveden tam verim almak için siz yine de masum olanlarını tercih edin ki diyetiniz zarar görmesin. Zarar demişken… Her ne kadar şimdiye kadar altın çileğin yararlarından bahsetmiş olsak da olası zararlarından da söz etmeden geçmeyelim.
Altın Çilek Çok Yenirse Ne Olur?
Altın çileğin zararlarından da kısaca bahsedelim. Yapılan araştırmalara göre altın çileğin çok yenmesi özellikle bağırsakta ciddi sorunlara yol açabilir. Hatta zehirlenmeye kadar giden sonuçlar olabileceği gibi kusma ve baş ağrısı görülebilir.
Altın çilek neden yasaklandı sorusu da zaman zaman kurcalanan soru başlıklarındandır. Altın çileğin Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı tarafından “takviye edici gıda” olarak üretim izni yoktur. Dolayısı ile içinde altın çilek olduğu söylenen ürünlerin sahte olduğu düşünülür ya da önerildiği gibi bir etkisi bulunmadığının altı çizilir. Tüm bu nedenlerden içinde altın çilek özü bulunduğu iddia edilen ürünleri kullanmak yerine direkt olarak meyvenin kendisinden yararlanma ve önerilen porsiyonları aşmadan tüketmek çok daha sağlıklı olacaktır.
Altın Çilek Fiyatı
Altın çileğin fiyatı tamamen alacağınız yere bağlı olarak değişir. Bu nedenle net bir fiyattan bahsetmek mümkün olmayacaktır.
Genel olarak 100 gram altın çileği zincir marketlerde 20 TL ila 40 TL arasında bulmak mümkündür. Ancak son günlerde gelen zamlardan sonra altın çileğin kilosu ne kadar sorusunun yanıtı henüz bilinmemektedir.
Tamamlayicisaglik.com üzerinden aşağıdaki konular hakkında da bilgi edinebilirsiniz.
Önemli Not: Bu içerik yalnızca bilgi amaçlıdır; herhangi bir tavsiye ya da tedavi önermez. Olası sağlık sorunlarını önlemek ve yanlış tedavilerden kaçınmak için en doğru bilgiyi mutlaka doktorunuzdan alınız.