Anemi, Vitamin B12 ve Folik Asit Yetmezliği

blog-image

Halk dilinde kansızlık olarak tabir edilen anemi; dünyada sık görülen sağlık sorunlarından biridir. Dünya nüfusunun yaklaşık %30'a yakını kansızlıktan muzdarip durumdadır. Anemi birçok farklı sebep nedeniyle ortaya çıkabilir, kısa süreli veya uzun süreli olabilir. Bazı anemiler hafiftir veya kişi fark etmeyebilir, ancak aneminin bazı formları çok şiddetli seyredebilir.

Yazımızda folik asit ve B12 yetmezliği belirtilerinden bahsedeceğiz. Eğer folik asit ve B12 eksikliği yaşadığınızdan şüpheleniyorsanız tam kan sayımı için doktora başvurmanızı tavsiye ediyoruz.

Folik Asit Eksikliğine Bağlı Anemi

Vücudun yeterli kırmızı hücreleri yaratmak için folik aside ihtiyacı vardır. Folik asit olmadığı durumlarda kan hücresi üretimi azalmaya başlar. Bu durum sonunda anemi görülür. Folik asitin emilimini ve metabolizmasını etkileyen en önemli madde alkoldür. Bu sebeple folik asit eksikliğine bağlı anemi en çok alkoliklerde görülür. Ayrıca keçi sütü ile beslenmekte folik asiti düşürür. Diğer nedenler bağırsak hastalıkları, ağızdan alınan doğum kontrol hapları, kanser için alınan çeşitli ilaçlar ve epilepsi.

Folik Asit Eksikliğine Bağlı Aneminin Kendine Özgü Bulguları Nelerdir?

  • İshal
  • Depresyon

  • Şişmiş ve kırmızı bir dil

Vitamin B12 Eksikliği Anemisi

B-12 vitamininin emilimi mide de gerçekleşir. Bu emilimin gerçekleşmesi için mide B12 asıl faktörü denilen bir maddeyi salgılaması gerekir. Bu faktörün eksikliği bu vitaminin eksikliğine neden olur. B12 vitamini kırmızı kan hücrelerinin kemik iliğinden üretilmesi için gereklidir. Yetersiz miktar B12 anemiye neden olur. Bu tarz anemi daha çok hayvan ürünleri yemeyen vejetaryenlerde ve mide rahatsızlıklarında (atrofik gastrit) görülür.

Bu Aneminin Kendine Özgü Bulguları ?

  • Eller ve ayaklarda ürperme
  • Bacaklarda, ayaklarda ve ellerde duyu kaybı
  • Sarı ve mavi renklerle ilgili olarak renk körlüğü
  • Şişmiş ağrıyan ve yanan bir dil
  • Kilo kaybı
  • Kararmış cilt
  • İshal
  • Düzensiz kalp atışı

  • Depresyon
  • Entellektüel fonksiyonların azalması

B12 Vitaminine ve Folik Asite Neden İhtiyacımız Var?

Sinir sistemini sağlıklı tutmak ve kırmızı kan hücreleri oluşturmak için vücudunuzun B12 vitaminine ihtiyacı vardır. Ayrıca B12 vitamini, folik asiti vücuda almak için de önemlidir. Birçok çeşitli gıdadan fakat çoğunlukla et, balık ve süt ürünlerinden bağırsak yoluyla emilir. Vücutta küçük miktarlarda depolanabilir ve bunun %80'i karaciğerde depolanır. Eksiklik semptomlarının gelişmesi üç veya dört yıl sürebilir. B12 vitamin takviyesi almayı her zaman göz önünde bulundurmak önemlidir.

B12 vitamini suda eriyen bir vitamindir, fakat diğer suda eriyen besinlerden farklı olarak karaciğerde, böbreklerde ve diğer vücut dokularında depolanır. Kobalt minerali içerir ve dolayısıyla kobalamin olarak da bilinir. Özellikle vejetaryenler ve yaşlılar B12 vitamin eksikliği riski altındadır.

B12 vitamin eksikliği ciddi zihinsel sorunlara yol açar. Kansızlık görülür. El ve ayaklarda uyuşmaya sebep olması da b12 vitamini eksikliği ile ortaya çıkabilecek bir sorundur. Ayrıca B12 vitamini'nin eksikliğinde düzensiz kalp ritimleri, nefes daralması, saçlarda dökülme, tırnaklarda kolayca kırılma gibi durumlar görülebilmektedir. Bu nedenle eksikliği oldukça önemsenmelidir ve mutlaka bir hekime danışarak bilgi alınmalıdır.

Folik asit besinlerde yaygın olarak bulunmasına rağmen, dünyada en sık rastlanan vitamin eksikliği, folik asit eksikliğidir. Karaciğer hariç hayvansal gıdalar folik asitten fakir iken, bitkisel gıdalar folik asit bakımından zengindir. Folik asit eksikliği sonucu büyüme yavaşlaması, ishal, kansızlık, diş eti iltihabı, depresyon, uyku bozuklukları, huzursuzluk, unutkanlık, iştahsızlık ve bulantı gelişebilir. Hamilelikte folik asit eksikliği ise bebeğin omurgasında ve beyninde oluşabilecek hasarlara neden olabilir.

Folik asit ve B12 vitamini yakından alakalıdır. Folik asit, vücut yeni hücreler yaratırken kritik bir rol oynar. Özellikle hamile kadınlarda büyük önem taşır ve doğum sırasında yaşanabilecek olan problemlerin azaltılmasını sağlar.

Folik asit ve B12 yönünden zengin yiyeceklerden tüketmiyorsanız veya vücudunuzun verimli bir şekilde folik asit emilimi yapabilmesini engelleyen türde (huzursuz bağırsak sendromu gibi) bir hastalığınız varsa folik asit eksikliği yaşayabilirsiniz. Ayrıca böbrek veya karaciğerle ilgili bir sorun yüzünden çok sık tuvalete çıkmanız halinde de folik asit kaybediyor olabilirsiniz.

Anemi Tedavisi

Anemi tedavileri ilgili durumun tipine, nedenine ve ağırlığına bağlıdır. Tedavide beslenme değişiklikleri, takviyeler (destek vitamin ve mineraller), ilaçlar veya işlemler yer alır.

Vücuttaki demir düzeyinin düşük olması bazı tip anemilere neden olabilir. Demirdeki bu düşüklük beslenme bozukluğuna veya belli hastalıklara ya da durumlara bağlı olabilir.

Vitamin ve demir düzeylerinizi yükseltmek için doktorunuz beslenmenizi değiştirmenizi veya ek vitamin ya da demir almanızı isteyebilir. Sık verilen vitamin takviyeleri B12 ve folik asittir (folat). Bazen vücudun demiri daha iyi emmesi için C vitamini de verilir.

Tedavide amaç kanınızın taşıyabileceği oksijen miktarını artırmaktır. Bu da alyuvarların sayısını ve/veya hemoglobin düzeylerini artırarak yapılır. (Hemoglobin, vücuda oksijen taşıyan ve alyuvarlarda bulunan demirden zengin proteindir.)Tedavide diğer bir amaç, aneminin altında yatan nedeni ya da durumu tedavi etmektir.

Anemi Tedavisini Özel Sağlık Sigortası Karşılar mı?

Anemi tedavisi özel sağlık sigortası kapsamında yer alır ve tedavisi poliçede belirtilen limit ve oranlar dahilinde karşılanır. Burada dikkat edilmesi gereken anemi teşhisinin poliçe süresi dahilinde konmuş olmasıdır. Sigorta geçmişten gelen ve bugüne sirayet eden hastalıkları karşılamaz, yalnızca poliçe süresi içerisinde teşhis edilen hastalıkları güvence altına alır. Özel Sağlık Sigortası Kapsamı sayfamızı ziyaret etmenizi öneririz.

Aşağıdaki içeriklerimiz de ilginizi çekebilir.

Sağlıkla kalın.

Yayımlanma Tarihi: 20 Şubat 2018 Salı

Güncellenme Tarihi: 10 Ekim 2024 Perşembe

Bu makale size yardımcı oldu mu?

Bildiriminiz için teşekkür ederiz.

Geri bildiriminiz bizim için önemli. Size daha iyi bir deneyim sunmamız için lütfen görüşlerinizi yazınız.

Bunlar da ilgilinizi çekebilir

Acil Durumda Ne Yapmalıyız?

Acil Durumda Ne Yapmalıyız?

Acil servisi ne zaman aramalıyız, acil durum da beklerken neler yapmalıyız, kendimizi na...
Sağlık
9 Ocak, Salı
Tümünü oku
İş Stresi Nedir? İş Stresi Belirtileri ve Tedavisi

İş Stresi Nedir? İş Stresi Belirtileri ve Tedavisi

İş yerinde fazla mesai yapıyor ve stresli bir ortamda mı çalışıyorsunuz? Bu durum sağlığ...
Sağlık
12 Ocak, Cuma
Tümünü oku
Bebeklerin En Sık Yaşadığı 9 Sağlık Sorunu

Bebeklerin En Sık Yaşadığı 9 Sağlık Sorunu

Bebekler iki haftalık olana kadar yeni doğan bebek olarak adlandırılır. Yeni doğan bebek...
Sağlık
15 Ocak, Pazartesi
Tümünü oku

Tüm sağlık sigortası tekliflerini karşılaştırın

İhtiyacınıza ve bütçenize en uygun sağlık sigortasını kolayca bulun.

Listele
write-us-icon

Bize yazın

Danışmanlarımızla yazışın, uzman desteğimizden yararlanın.

tamamlayicisaglik@gencsigorta.com
urgent-icon

Acil mi? Bizi arayın

Çalışma saatlerimiz hafta içi 09:00 - 18:00

(0216) 368 45 45
call-icon

Sizi arayalım

Numaranızı bırakın uzman danışmanlarımız en kısa sürede sizi arasın.

Numaranızı bırakın