Yeni doğmuş çoğu bebek beslendikten sonra kusar. Bunun sebebi sfinkteri kasının tam olarak gelişmemiş olmasındandır. Ancak daha büyük bebeklerde benzer bir durum söz konusu ise göz ardı edilmemelidir. Çünkü bebeklerde reflü yaygın görülen bir sorundur, mutlaka araştırılmalıdır.
“Bebeğim sürekli yutkunuyor” diyorsanız bu durum yenidoğan reflüsünün bir işareti olabilir. Bu yazımızda bebeklerde reflü hakkında detaylı bilgileri sizlerle paylaşıyoruz.
Bebeklerde Reflü Nedir?
Bebek hastalıklarından biri olan reflü, sıkça karşılaşılan sağlık sorunlarından biridir. Bebeklerde reflü; doğumdan hemen sonra başlayan ve 6 ay boyunca yoğun belirtiler gösteren fizyolojik bir rahatsızlıktır. Yenidoğan bebeklerde mide ile yemek borusu arasındaki kaslar tam olarak gelişmediği için midedeki içerik yukarı doğru kaçar ve reflüye neden olur. Ani bebek ölümü ve diğer başka komplikasyonlara neden olan reflü kontrol altında tutulması gereken bir rahatsızlıktır.
Bebeklerde Reflü Belirtileri Nelerdir?
Bebekler huzursuzlandığında veya ağladığında annelerin aklına ilk gelen sorun gaz sancısı olur. Yenidoğan reflüsü ve gaz sancısının birbirine karıştırılmaması için belirtileri iyi bilmek gerekir. Yenidoğan bebeklerde reflü belirtileri şu şekildedir:
- Sık sık kusma
- Biberonu veya memeyi reddetme
- Sık sık ağlama ve huzursuzluk hali
- Tekrarlayan öksürük veya orta kulak iltihabı
- Gelişim geriliği
- Yeteri kadar kilo alamama
Eğer bebeğinizde yukarıda bahsettiğimiz belirtileri gözlemliyorsanız doktora gitmeniz ve uygun tedaviye başlamanız gerekir. Böylelikle daha büyük sorunlar ile karşılaşmadan belirtileri azaltabilirsiniz.
Bebeklerde Reflü Neden Olur?
Yenidoğan reflüsü fizyolojik temelli bir rahatsızlıktır. Bebeğinizin yemek borusu ile mide arasında kapak görevi gören kasları tam olarak gelişmemiş olabilir. Merak etmeyin; bebeğiniz doğduğu andan itibaren hem fizyolojik hem de bilişsel olarak hızlı bir gelişim sürecine girer. Mide ile yemek borusu arasındaki kaslar da tam olarak geliştiğinde bebeğinizdeki reflü problemi ortadan kalkacaktır.
Bebekte reflüye neden olan diğer etkenler ise şu şekildedir:
- Sıkı bez takmak
- Dar kıyafetler giydirmek
- Baş kısmı kaldırmadan, dümdüz sırt üstü yatırmak
- Aşırı ve düzensiz beslemek
- Yanlış biberon tercihi ve bebeğin hava yutması
- Beslenme sonrası gaz çıkarttırmamak
Bebeklerde Reflü Ne Zaman Ortaya Çıkar?
Tıpkı yetişkin ya da çocuklarda olduğu gibi bebeklerde de reflü görülmesi olağandır. Bebeklerde reflü hastalığı genellikle ilk 1 yaşta kendini belli eder. Bebeklerde reflü neden olur sorusunun pek çok yanıtı vardır. İlk akla gelenlerden biri mide ve yemek borusu arasındaki kaslı yapının tam anlamıyla gelişmemiş olmasıdır.
Çocuklarda Reflü hakkında detaylı bilgi için tıklayınız.
Bebeklerde Reflü Uykusuzluk Yapar mı?
Bebeklerde reflü bir uykusuzluk nedeni olabilir. Bu durum uykuya dalmasını zorlaştırabilir ve netice olarak uyku kalitesini etkiler.
Bebeğim Reflüden Uyuyamıyor Ne Yapmalıyım?
Öncelikle uykuya dalamamasının nedeninin reflü olduğuna emin olmak gerekir. Başka bir durumdan dolayı da uykuya geçişi zor olabilir. Bu noktada ilk yapılması gereken doktor kontrolüdür. Eğer reflüden kaynaklanan bir sebepten bebeğiniz uykuya dalamıyorsa, hekim tarafından verilen öneriler doğrultusunda ilerlemeniz çok daha sağlıklı olacaktır.
Bebeklerde Reflü Ağrı Yapar mı?
Bebeklerde reflü, ağrıya yol açabilir. Yemek borusunda reflüden kaynaklı tahriş gelişebilir ki bu da direkt olarak ağrıya neden olabilir.
Bebeklerde Reflü Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Bebeklerde reflü genellikle geçicidir ancak tedavi edilmemesi durumunda birtakım sıkıntılara yol açabilir. Örneğin boy kısalığı, kansızlık, diş sorunları ve kronik akciğer hastalıkları bu sorunlardan birkaçıdır.
Bebeklerde Reflü Nefes Darlığı Yapar mı?
Bebeklerde reflü, nefes darlığına da yol açabilir.
Bebeklerde Reflü için Hangi Doktora Gidilir?
Bebeklerde mide gurultusu ya da bebeklerde öğürme sıkça görülen sağlık sorunlarındandır ancak mutlaka hekim kontrolü gerektirir. Bebeklerde reflü vb. rahatsızlıklar için hastanelerin Çocuk Gastroenteroloji bölümünden randevu alabilirsiniz. “Gastroözofageal reflü hastalığı” Çocuk Gastroenteroloji hastalıklarından biridir.
Bebeklerde Reflü Sonradan Olur mu?
Özellikle prematüre doğan ya da gelişimsel bozukluğu olan bebeklerde reflüye yatkınlık daha fazladır diyebiliriz. Diğer bir deyişle reflü sonradan da gelişebilen bir hastalıktır.
Bebeklerde Reflü Öksürük Yapar mı?
Bebeklerde öksürük, reflü belirtilerinden biri olarak sayılabilir.
Bebeklerde Reflü Tedavisi Nasıl Yapılır?
Bebeklerde reflü tedavisi; koruyucu önlemler, yaşam tarzı ve besleme alışkanlıklarının değiştirilmesi, mide asidini düşüren ve mide kaslarını güçlendiren reflü ilaçları ile yapılır.
Genellikle reflüsü olan bebeklerde belirtiler, doğumdan 6 ay sonra hafiflemeye başlar ve 1 yaşına kadar geçer. Ancak bebeğiniz 1 yaşından büyükse ve büyüme geriliği ile birlikte aşırı kusma da devam ediyorsa reflü tedavisi için doktorunuzun tavsiye edeceği ilaçları kullanmalısınız. Çünkü 1 yaşından büyük bebekte reflü artık hastalığa dönüşmüş olabilir.
Bebek için yapılan her bir tetkik aynı zamanda yeni bir masraf kapısını aralar. Bu noktada bebeğin sigortalı olması, masrafları büyük oranda azaltır. Yenidoğan Bebek Sigortası ile bebeğinizin masraflarını sigorta güvencesine alabilir ve geniş kapsamlı bir sigorta koruma sağlayabilirsiniz. Detaylı bilgi için aşağıda “Tüm Teklifleri Gör” butonuna tıklayabilirsiniz.
Anne Sütü Reflü Yapar mı?
Hayır, anne sütü reflü yapmaz. Aksine anne sütü ile beslenen bebeklerde reflü görülme riski daha azdır. Ancak annenin beslenme düzeni bozuksa ve yediği besinlere dikkat etmiyorsa anne sütü reflüye yol açabilir. Emziren anneler kafeinli içeceklerden, reflüyü tetikleyen yiyecek ve içeceklerden uzak durmalıdır.
Bebeklerde Reflü Bitkisel Tedavi
Yenidoğan bebekte reflüyü bitkisel yöntemler ile tedavi etmek isteyen anneler olabilir. Her annenin bildiği gibi ilk 6 ay boyunca bebeğin beslenmesinde sadece anne sütü olmalıdır. Yani ilk 6 ay boyunca bebeğinize anne sütü veya mama dışında bir şey vermemelisiniz. 6 aydan büyük bebeklerde bitkisel reflü tedavisi için doktorunuzdan tavsiyesi alabilirsiniz.
Yenidoğan Reflü Tedavisi Ne Kadar Sürer?
Bebeklerde reflü tedavisi 6 ay kadar sürebilir. Eğer ilaçlara rağmen reflü tedavi edilemiyorsa doktorunuz başka hastalıkları araştırmak isteyebilir. Bu süreçte doktorunuzun tavsiyelerine uymalı ve bebekler için önerilen reflü ilaçlarını düzenli kullanmalısınız.
Bebeklerde Reflü Ne Zaman Geçer?
Bebeğiniz büyüdükçe sfinkter kası da gelişir ve reflü semptomları 6. ay ile 12. ay arasında geçer. Birçok bebek 12 aylık olduğunda reflü belirtilerinden kurtulur. Ancak bazı durumlarda reflü semptomları 18. aya kadar devam edebilir.
Bebeklerde Reflü Nasıl Önlenir?
“Bebeklerde reflü nasıl önlenir?” sorusu aslında reflü tedavisinin en önemli aşamasıdır. Aşağıdaki tavsiyelere uyarak bebek reflüsünü büyük oranda önleyebilirsiniz:
- Bebeğinizi anne sütü ile beslemeye devam edin. Anne sütünün yeterli gelmediği durumlarda reflü mamalarını tercih edin.
- Bebeğinizi az az ama sık sık besleyin.
- Bebeğinizi besledikten sora gazını çıkartın.
- Bebeğinizi besledikten sonra ilk 30 dakika boyunca aşırı hareketten kaçının.
- Beslenme sonrası bebeğinizi puset ya da ana kucağında dik konumda oturtun.
- Biberon seçiminiz bebeğinizin yaşına uygun olmalı. Biberonla beslerken hava yutmamasına dikkat edin.
- Emzik, tükürüğü çoğalttığından ve bağırsak hareketlerini artırdığından reflü belirtilerini azaltmak için kullanabilirsiniz.
- Bebeğiniz kustuğunda tekrar beslemek için acele etmeyin, bir sonraki beslenme saatini bekleyin.
- Bebeğinizi emzirdiğiniz süre boyunca sizde yediklerinizi ve içtiklerinize dikkat edin.
- Bebeğinizin sağlığı ile ilgili her şeyi önce doktorunuza danışın. Çünkü her bebek farklıdır ve reflü tedavisi de bebeğinize özel olmalıdır. Merak etmeyin; koruyucu ve tedavi edici yöntemler ile bebeğiniz büyüdükçe reflü semptomları da azalacaktır.
Reflü hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için buraya tıklayabilirsiniz. Yanı sıra aşağıdaki sayfalarımızı da ziyaret etmenizi taviy ederiz.
- Çocuk İçin Tamamlayıcı Sağlık Sigortası
- Tamamlayıcı Sağlık Sigortası
- Özel Sağlık Sigortası
- Ev Hanımları İçin Tamamlayıcı Sağlık Sigortası
Sağlıkla kalın.