Hamilelik dönemi boyunca anne adayının vücudunda birçok fiziksel değişim ve ağrı görülür. Özellikle son 1 ayda karın bölgesinde meydana gelen ağrılar anne adayını tetikte tutan, acaba doğum mu başlıyor sorusunun sıkça sorulduğu bir dönemdir.
Braxton Hicks kelimesini ilk defa duyuyor olabilirsiniz. Ancak Braxton Hicks gebeliğinizin son 3 ayında yaşadığınız kasılmaları gerçek doğum sancısından ayıran bir ifadedir. Yani yalancı doğum sancısı demektir.
Braxton Hicks ve gerçek doğum sancısı arasındaki farkı bilerek doktora ne zaman başvurmanız gerektiğini daha rahat anlayabilirsiniz. Aklınıza takılan tüm soruların cevabını yazımızda bulabilirsiniz.
Braxton Hicks Kasılmaları Nedir?
Braxton Hicks kasılmaları; gebeliğin son 3 ayında başlayan, doğuma hazırlık sancısı olarak bilinen, karnın ön tarafında oluşan düzensiz kasılmalardır. Yalancı doğum sancısı olarak da bilinen bu kasılmalar doğum alarmı veren çalar saat gibidir.
Braxton Hicks Kasılmalarının Gerçek Doğum Kasılmalarından Farkı Nedir?
Braxton Hicks kasılmaları ile gerçek doğum sancısı arasındaki farkı vücutta oluşan belirtilerden yola çıkarak anlayabilirsiniz.
Yalancı Doğum Sancısı Neye Benzer?
Braxton Hicks kasılmaları genellikle akşam veya gece yaşanır. Özellikle aktif bir günden sonra yalancı sancıların gelmesi normaldir. Doğum yaklaştıkça da bu kasılmaların sıklığı artar. Peki, yalancı doğum sancısı belirtileri nelerdir?
Braxton Hicks kasılmaları;
- Düzenli değildir.
- Arada bir gelir ve en fazla 2 dakika sürer.
- Sıkışma veya daralma hissi yaratır.
- Genelde ağrıya neden olmaz.
- Ilık duş, idrara çıkma veya dinlenme ile kasılmalar geçer.
- Karnın ön bölümünde olur.
Gerçek Doğum Sancısı Nasıl Olur?
Gerçek doğum sancısı rahmi daraltır, bebeği doğum kanalına iterek doğum için hazırlar. Aynı zamanda bebeğin geçmesine yardımcı olmak için serviksi inceltir. Doğum sancısı vücutta oksitosin hormonunun salgılanması ile genellikle hamileliğin 40. haftasında başlar.
Gerçek doğum sancısı;
- Düzenlidir.
- Dalgalar halinde gelir.
- Sıklığı ve şiddeti giderek artar. (üç dakikada bir, iki dakikada bir, dakikada bir)
- Dinlenme ile kasılmalar geçmez.
- Ağrı sırtta başlar ve zamanla karna yayılır.
- Karında sertlik olur.
- Su veya nişan gelir.
- Bebeğin karnınızın altına indiğini hissedersiniz.
Gebeliğin ilk aylarında yaşanan kasılmalar veya sancılar tehlikelidir ve doktora hemen başvurulmalıdır.
Yalancı Sancılar Ne Zaman Başlar?
Yalancı sancılar gebeliğin son 3 ayında başlayabilir. Braxton Hicks kasılmaları gebeliğin son 3 ayında görülmesinin nedenlerinden biri de rahmin hızlı bir şekilde büyümesidir. Bu dönemde bebek de anne karnında daha hareketlidir ve buna bağlı olarak karın bölgesinde oluşan kasılmalar normal bir süreçtir.
Braxton Hicks Kasılmaları (Yalancı Doğum Sancısı) Neden Olur?
Yalancı doğum sancısının nedeni tam olarak bilinmemektedir. Genellikle susuzluk, yorgunluk, uzun süre ayakta kalmak, stresli geçen bir gün veya cinsel ilişki sonrası yalancı doğum sancısı görülebilir. Braxton Hicks kasılmaları vücudunuzu doğuma hazırladığı için paniklemeniz gereken bir durum değildir. Bu kasılmalar sayesinde rahim kendini rahatlatır ve bebeğin başının uygun pozisyona gelmesini sağlar. Ancak bu kasılmaların şiddeti giderek artıyorsa ve dinlenmeye rağmen geçmiyorsa doktorunuza başvurmanız daha doğru olacaktır.
Braxton Hicks kasılmaları gebeliğin son 3 ayında görülmesinin nedenlerinden biri de rahmin hızlı bir şekilde büyümesidir. Bu dönemde bebek de anne karnında daha hareketlidir ve buna bağlı olarak karın bölgesinde oluşan kasılmalar normal bir süreçtir.
Braxton Hicks Kasılmaları Nerede Hissedilir?
Braxton Hicks kasılmaları karnın ön tarafında kendini hissettirir. Kasılmalar çoğu zaman sancısız olur ve rahmin üst bölgesinden başlar, aşağı doğru iner. Ortalama 30-35 saniye kadar süren bu kasılmalar bir süre sonra diner.
Braxton Hicks Kasılmaları Tehlikeli Midir?
Braxton Hicks (bırakston hiks okunur) kasılmaları tehlikeli bir duruma işaret etmez. Genellikle rahmi ve bebeği doğum hazırlayan kasılmalar olarak düşünülür. Elbette bu durum gebelik öyküsüne bağlı olarak farklı sinyalleri de içinde barındırabildiğinden kasılmaların olağan dışı bir halde seyretmesi durumunda doktorunuzu konu hakkında bilgilendirmeniz doğru olacaktır.
Braxton Hicks kasılmaları NST de Çıkar mı?
Önce NST'nin açılımı ile söze başlayalım. NST yani Nonstres test, elektronik bir monitör yardımı ile bebeğin kalp seslerinin kaydını sağlayan ve çevresel hareketler neticesinde bebeğin kalbinin nasıl tepki verdiğini ölçmeye yarayan bir alettir. NST'de herhangi belirgin bir kasılma gözlenmeyebilir ancak kasılma devam ediyorsa Braxton Hicks kasılmalarının varlığından söz etmek mümkün olabilir.
Doğum Sancısı Ne Zaman Başlar?
"Yalancı sancıdan sonra doğum ne zaman başlar?" diye merak ettiğinizi biliyoruz. Doğum sancısı planlanan doğum tarihinden 4 hafta önce başlayabilir. Bebek kasılmalarla birlikte yavaş yavaş aşağıya inmeye başlar. Gebeliğin son 4 haftasında yaşanan hazırlık sancıları 15 dakika boyunca sürebilir. Tüm bu işaretler doğumun yaklaştığının habercisidir.
Ancak 37. Haftadan önce başlayan kasılmalar erken doğumun habercisi olabilir. Medikal değerlendirme için doktorunuzla iletişime geçmeniz daha doğru olacaktır.
Doğum Sancısı Nasıl Anlaşılır?
Gerçek doğum sancısı; kasılma hissi veya dalga olarak tanımlanır. Ağrı yavaş yavaş başlar, tepe noktasına kadar artar. Karnınıza dokunduğunuzda kasılma sırasında sertlik hissedersiniz. Kasılmalar eşit aralıklarla olduğunda (örneğin beş dakikada bir) ve araları kısaldığında (üç dakikada bir, iki dakikada bir, dakikada bir) gerçek doğumun başladığını düşünebilirsiniz.
Doğumun başladığını gösteren diğer belirtiler şu şekildedir:
- Doğumdan 1-2 hafta önce bebek aşağıya doğru iner. Böylelikle anne adayının solunum, bağırsak ve mide şikayetleri azalır.
- Doğumdan 2 gün önce anne adayında aşırı enerji açığa çıkar. Bu enerjiyi diğer işlerde kullanmak yerine doğum anına saklamak daha doğrudur.
- Bel ağrısı başlayabilir.
- Vücut doğum öncesi bağırsakları temizlemek isteyebilir. Bazı kadınlar doğum öncesi ishal olabilir.
Arada bir gelen sancıların Braxton Hicks olma olasılığı yüksektir. Ancak kasılmalar düzenli geliyorsa bir saat boyunca takip edin. Düzenli gelen sancılarla birlikte nişan veya su geldiyse bu doğumun başladığının en net kanıtıdır. Ilık bir duş alın, çok fazla yemek yemeyin, kendinizi iş yaparak yormayın ve hastaneye doğru yola çıkın.
Özel Sağlık Sigortası Aşı Kapsamı sayfamızı da incelemenizi tavsiye ederiz.
Tamamlayicisaglik.com'dan Tavsiyeler
Doğum, başlı başına maddi ve manevi olarak aşılması gereken ancak günün sonunda bir kadını en güzel mertebeye ulaştıran çok kutsal bir olaydır. Fakat işin maddi boyutunda birtakım giderler söz konusu olacaktır. Tahliller, kontroller, doktorun önereceği görüntülemeler derken birçok sağlık gideri kapımızı çalacaktır.
İşte bu sağlık giderlerini minimuma indirmenin ve tüm odağı yalnızca sağlıklı bir bebek dünyaya getirmeye çevirmenin en etkili yolu doğum sigortasıdır. Doğum sigortası ile gebeliğin başlangıcından sonuna kadar poliçede yer alan limit ve oranlar dahilinde sağlık güvencesi almak mümkündür.
"Doğum sigortası Nedir?" başlıklı yazımızı da mutlaka okumanızı öneririz. Yanı sıra doğum sigortası teklifi almak isterseniz size memnuniyetle yardımcı olabileceğimizi de bilmenizi isteriz.
Tamamlayicisaglik.com üzerinden bilgi alabileceğiniz diğer içeriklerimizden bazıları;
- Doğum için Sağlık Sigortası Yaptırmak Mantıklı mı?
- Hamileyken Doğum Sigortası Alınır Mı?
- Bebek Sağlık Sigortası
- Tamamlayıcı Sağlık Sigortası
- Özel Sağlık Sigortası
- Doğum Sigortası Bekleme Süreleri
Sağlıkla kalın.