Burun estetiği her ne kadar fiziksel bir soruna çözüm sağlıyor gibi görünse de psikoloji üzerinde de doğrudan etkilidir. Burun, insanın ifadesini olduğu gibi değiştiren en kıymetli organlarımızdan biridir. En ufak bir sorun yalnızca sağlığımızı değil psikolojimizi de etkileyecek düzeydedir.
Burun estetiği sağlık için yapılmasının haricinde direkt olarak estetik kaygıların giderilmesi amacıyla da yapılan bir cerrahi operasyondur. Günümüzde en sık yapılan ameliyatlardan biri olan burun estetiğine dair pek çok bilinmeyeni sizler için mercek altına aldık. Yazımıza önce burun estetiği nedir kısaca bahsederek başlayalım ve ardından detaylara inelim.
Botoks hakkında detaylı bilgiyi kaleme aldığımız yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Rinoplasti Nedir?
Tıbbi adı rinoplasti olan burun estetiği, burun yapısının içindeki kemik ve kıkırdaklara uygulanan cerrahi müdahalelerin bir bütünüdür. Rinoplasti için plastik cerrahi tanımını yapmak mümkündür.
Estetik operasyonlar içinde en sık yapılanlardan biri olan burun estetiği ameliyatı, burunda doğuştan ya da sonradan oluşan şekil bozukluklarının giderilmesi amacıyla gerçekleştirilir. Burun estetiği başta “estetik” amacı güdüyor olsa da aslında kişinin solunum bozukluklarının giderilmesinde de önemli bir etkendir.
Burun Estetiği Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Burun estetiğinin detayları kişinin talep ve gereksinimlerine bağlı olarak gerçekleştirilir. Bu ameliyatlar yalnızca estetik kaygının giderilmesi için yapılabildiği gibi solunum bozukluklarının ortadan kaldırılması için de yapılır.
Burun estetiğinde yapılan işlem aslında kıkırdak ve kemiklerin yapısını değiştirmekten ibarettir diyebiliriz. Daha estetik bir burun ve doğru bir soluma için kemik ve kıkırdaklar kesilir ya da tam tersi eksik olan kısımların tamamlanması için burun içine ilaveler yapılır.
Burun Estetiği Kimlere Uygulanır?
Genel olarak görsel açıdan burnunun şeklinden memnun olmayan herkes bir estetik cerraha başvurabilir ve detaylı bilgiye erişim sağlayabilir. Estetik kaygı taşıyan burun estetiği ameliyatlarından kişinin talepleri ve ihtiyaçları göz önünde bulundurulur ve bir ameliyat planı oluşturulur. Burun estetiğinin gündeme geleceği durumlardan birkaçı:
- Kemerli burun yapısına sahip olmak
- Burun ucunun aşağıda doğru olması
- Burun deliklerinin yeteri kadar büyük olmaması
- Aynı şekilde burun deliklerindeki asimetri
- Nefes alma güçlüğü
- Kıkırdak ya da kemik yapısı ile alakalı sorunlar
- Burunda belirgin şekil bozuklukları
Burun Estetiği Yöntemleri Nelerdir?
Teknolojinin hızla ilerlemesinin en büyük katkısı şüphesiz tıp alanına oluyor. Her geçen gün burun estetiğinde kullanılan teknikler değişiyor, gelişiyor. Bu da tek tip yönteme bağlı kalmamayı sağlıyor ki bu konuda özellikle hastalar kazançlı çıkıyor.
Burun estetiği operasyonları açık ve kapalı olmak üzere iki teknikle yapılıyor.
Açık Rinoplasti Ameliyatı Nedir?
Açık burun estetiği ameliyatında burun deliğinin alt kısmından küçük bir kesi açılır ve ameliyat açık olarak gerçekleştirilir. Açık olan rinoplasti ameliyatlarında burun kemikleri, kıkırdakları ve kasları açık olarak görülür bu sayede cerrahin işi daha kolay olur.
Her kısım görülerek ve milimetrik ölçümlerle düzeltilir ve ardından estetik bir dikişle burun kapatılır. Bir süre sonra kesi izi geçer ancak öncesinde etkili bir pansuman gereklidir. Doktorun uygun görmesi durumunda burunda minik alçı da takılabilir. Bu alçı da bir süre sonra çıkacak ve kişinin iyileşme süreci başlayacaktır.
Kapalı Rinoplasti Ameliyatı Nedir?
Kapalı burun estetiği nedir sorusunun yanıtı ile devam edelim. Bu teknikte burnun iç kısmından bir kesi açılır ve burun deliklerinin içinden müdahale yapılır. İç kısımdan birkaç cm'lik bir kesi açılır ve burun kıkırdaklarına ve kemiklerine bu kesi üzerinden işlem sağlanır.
Kapalı rinoplasti ameliyatı açık olanına kıyasla daha kısa sürer ancak her iki ameliyatta da benzer riskler vardır. Özellikle kan sulandırıcı ve benzeri ilaçların kullanılması sakıncalı olabilir ki bu noktada doktorunuz size bilgi verecektir.
Özel Sağlık Sigortası Kapsamı sayfamızı da incelemenizi tavsiye ederiz.
Burun Estetiği Ameliyatı Ne Kadar Sürer?
Sıkça merak edilen ve sorulan “Burun ameliyatı 1 saat sürer mi?” sorusunun net bir yanıtı yoktur. Rinoplasti ameliyatının ne kadar süreceği hastanın öyküsüne ve mevcut sağlık durumuna bağlıdır bu nedenle net bir süre vermek doğru olmayacaktır. Burun ameliyatının sonuçlarının tam anlamıyla kendini göstermesi 6 ila 12 ay arasında olacaktır. Bu süre zarfında hasta günlük yaşantısına devam edebilir. Buradaki kilit nokta pansumanların ve kontrollerin zamanında yapılması ve doktorun uyarılarının can kulağıyla dinlenmesidir.
Burun Ameliyatı Öncesinde Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Burun ameliyatı öncesi ve sonrasında dikkat edilmesi gerekenler aşağı yukarı diğer ameliyatlarda olduğu gibidir; ilaç kullanımının aksatılmaması, hekim kontrolleri, pansumanların düzgün yapılması ve benzeri gibi disiplinleri içerir.
Burun ameliyatı öncesinde kan sulandırıcı ilaçların ameliyattan 2 hafta öncesinde ve sonrasında kullanılmaması gerekir. Bu ilaçlar pıhtılaşma işlevine sekte vurur ve tedaviyi olumsuz etkiler. Mevcut kullandığınız ilaçları ve dozları ameliyat öncesi hekiminize bildirmeniz gerekir ki hekim, olası sorunlara karşı önlemini önceden alabilsin.
Burun Ameliyatı Sonrasında Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Ameliyatı ve ameliyat sonrası iyileşme süresini olumsuz etkileyen en önemli davranış tütün kullanımıdır. Bu nedenle ameliyat sonrasında tütün ürünleri asla kullanılmamalıdır. Yanı sıra sigara dumanı da asla solunmamalı ve sigara tüketilen ortamlardan uzak durulmalıdır.
Ameliyattan yaklaşık 4-6 saat boyunca hastanın ayağa kalkması önerilmez, dinlenmelidir. Ayağa ilk kalkışta baş dönmesi görülebilir bunlar normal semptomlardır. Ameliyat sonrası genizden kan sızıntısı oluşabilir ki bu da kusmaya yol açabilir. Ameliyattan sonra ne zaman su içilmesi gerektiğini hekiminiz size söyleyecektir.
Burun Estetiği Zararları Nelerdir?
Burun ameliyatı çeşitleri oldukça fazladır hal böyle olunca riskler de kişi özelinde farklılaşabilir. Burun estetiği yaptıranlar kimi zaman birtakım sorunlarla karşılaşabilir. Burun ameliyatı sonrası görülen bu sorunlar ilgili hekim tarafından kontrol edildiği müddetçe büyük zararlara yol açmayacaktır.
Estetik burun, her ne kadar pek çok insanın hayalini süslüyor olsa da birtakım zararlarından da söz etmeden geçmek olmaz. Olası zararlardan birkaçı;
- Burun tıkanıklığı
- Kabuklanma
- Kuruluk
- Ciltte his azalmaları
- Renk değişimleri
- Şişlik
- Doğal olmayan görünüm
Yanı sıra bazı burun estetiği ameliyatlarında kanama ve enfeksiyon gibi risklerden de söz etmek mümkündür.
Burun Ameliyatı Kaç Günde İyileşir?
Burun ameliyatının iyileşme süresi, hastaya hangi işlemlerin uygulandığına bağlı olarak değişir. Bununla birlikte ameliyattan 4-6 saat sonra hasta yavaş yavaş toparlanmaya başlar ve doktorun önerdiği yatış süresi tamamlanınca hasta ayağa kalkar, dolaşır.
Bazı hastalar ameliyatın ardından 1 gün hastanede gözlem altında tutulur ve ertesi gün taburcu edilir. Ameliyatın ardından burna genellikle tamponlar yerleştirilir ve 1-2 gün sonra çıkarılır. Tüm bu işlemlerin süreleri afaki sürelerdir zira yukarıda da belirttiğimiz üzere ameliyatın iyileşme süresi kişiye özel olarak değişir.
Burun Estetiği Sonrası Burun Ucu Sertliği Ne Zaman Geçer?
Burun estetiğinden sonra burun ucu top gibi ve sert olabilir. Burun ucunun bazı bölgelerinde hissizlik görülebilir ancak zamanla bu bölgeler düzelecektir.
Burun ucundaki sertlik genellikle 4 ila 6 ay içinde düzelir. Cerrahi işlemden sonra oluşan bu sertlik genellikle ödem kaynaklıdır. Zaman içinde düzelir ve sertlik ortadan kalkar. Bu süreçte ilgili hekimle dirsek temasında bulunmak yarar sağlar bu sayede burun estetiğinin ay ay gelişimi hakkında bilgi alabilir ve sağlık durumunuzu güncel tutabilirsiniz.
Burun Estetiği Sonrası Üst Dudak Hareketsizliği Ne Zaman Geçer?
Burun estetiği sonrası üst dudak ve burun ucunda hissizlik yaşanması, sürecin olağan getirilerindendir. Ancak merak etmeyin bu hissizlik bir süre sonra geri gelecektir.
Burun estetiğinin ardından özellikle üst dudakta oluşan hissizlik kaybı ortalama 3 hafta ile 2 ay arasında kendiliğinden geçecektir. Hissizliğin ne zaman tam olarak geçeceği kişiye bağlıdır ancak iyileşmenin 3 hafta sonra olması beklenir ve arından hissizlik kaybı da ilerleyen zamanlarda tamamen gider.
Burun Estetiği Sonrası Nefes Alma Ne Zaman Düzelir?
Burun estetiği ameliyatından sonra nefes almak özellikle ilk zamanlarda zor olabilir. Ancak iyileşme süreci ilerledikçe bu nefes almadaki zorluk derecesi de azalacaktır.
Burun dokuları kendini toparladıkça, nefes alma da daha düzenli hale gelecektir. Ortalama birkaç hafta içinde daha rahat nefes almak mümkün olacaktır.
Burun Estetiği Kaç Yaşında Yapılır?
Erkeklerde burun estetiği olma yaşının alt sınırının 18 olduğunu söylemek mümkündür. Bu sınır kadınlarda 17 olabilir. Ancak sağlıkla alakalı bir durum varsa ve operasyon gerekliyse ilgili hekim kararı ile üst yaş sınırı kadınlarda da erkeklerde de değişebilir.
Estetik Sonrası Burun Düşmesi Olur mu?
Burun estetiği sonrası burun ucu düşer mi sorusunun yanıtını da verelim. Burun estetiği sonrası burun ucu düşebilir. Bu durum burunun doğal yapısından kaynaklanabildiği gibi operasyonla alakalı da olabilir.
Çok kalkık burun iner mi sorusu da merak edilen sorulardandır. Burun estetiği ameliyatı sonrası burun kalkıklığı normaldir ve bir süre sonra burun kendini toparlayacaktır. Birkaç hafta içinde aşırı kalkık olan burun düşer ve ideal ölçüsüne ulaşır.
Burun Estetiği Sonrası Burun Ucu Şişliği ve Yamukluğu
Burun estetiğinden sonra burun ucunda şişkinlik görülmesi doğaldır. Günün sonunda bir operasyon süreci vardır ve elbette bunun yan etkilerinin yaşanması olağandır. Burun estetiği sonrası özellikle ilk aylarda şişliklere bağlı olarak birtakım asimetrilerin ortaya çıkması mümkündür.
Bu yamukluk ve şişkinlik, iyileşme süreci ilerledikçe toparlayacaktır. Diğer bir deyişle burun kendini toparladıkça ve genel hatları oturmaya başladıkça ödeme bağlı olan yamukluklar da geçecektir.
Burun Estetiği Sonrası Burun Ucu Kalkıklığı Ne Zaman İner?
Estetik burun modelleri denince akla ilk gelen görsellerden biri kalkık ve halk arasında “hokka burun” olarak tabir edilen burun modelleridir. Her ne kadar kalkık burun cazip olsa da burun estetiği ameliyatından sonra burnun bir miktar düşmesi olağandır.
Burun ucu kalkıklığı, özellikle burun ameliyatı sonrası ilk göze çarpan detaydır. Bu kalkıklık, burnun kendini toparlamasıyla birlikte birkaç hafta içinde azalacak ve burun daha doğal bir hale gelecektir.
Burun Estetiği Fiyatları
Burun estetiği ciddi bir maliyet gerektirir ve fiyat, kişinin talep ve gereksinimlerine bağlı olarak değişir. Her ne kadar kimi zaman sağlık amaçlı yapılıyor olsa da bu gibi plastik cerrahi operasyonları genellikle sigorta kapsamı dışında yer alabilir. Peki bu durumda ameliyatı nasıl güvence altına almak gerekir?
Sorunun yanıtı BupaAcıbadem tarafından sunulan “Estetik ve Kozmetik Teminatı”'nda gizli. Estetik ve kozmetik teminatı kapsamında burun estetiği giderlerinizi güvence altına alabilirsiniz. Rinoplasti teminatına ek olarak bir yıl boyunca 15.000 TL limitli yatarak tedavi teminatından da faydalanabilirsiniz.
Rinoplasti teminatı; Acıbadem Sağlık Grubu (ASG) Kurumları'nda (Maslak ve Ankara hariç) ve Özel Kent Hastanesi'nde geçerlidir.
Bupa Acıbadem Sigorta'nın Rinoplasti teminatı hakkında detaylı bilgi almak için 0216 368 45 45 no'lu hattan bizimle iletişime geçebilir veya özel sağlık sigortası teklifi alarak sigorta danışmanlarımızın sizi aramasını isteyebilirsiniz. Yanı sıra özel sağlık sigortası estetik ameliyatları kapsar mı sorusunun yanıtı için de sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Burun Estetiği Nerede Yapılır?
Burun estetiği çeşitleri her geçen gün artıyor ancak bu noktada “fabrikasyon” uygulamalardan kaçınmak daha da önem arz ediyor. Merdiven altı olarak tabir edilen yerlerde, fiyatı ucuz diye yaptırılan uygulamaların hüsranla sonuçlanması kaçınılmaz olacaktır.
Burun estetiği sonuçlarının olumlu olmasındaki en büyük faktör, burun estetiği ameliyatının yalnızca ilgili kurum ve doktorlar tarafından yapılmasıdır. Burun estetiği ameliyatı yalnızca doktor tarafından, bir sağlık kuruluşunda yapılmalıdır. Burun estetiği olanların, burun estetiği iyileşme süreci yalnızca hekim tarafından yürütülmelidir.
Önemli Not: Bu içerik yalnızca bilgi amaçlıdır; herhangi bir tavsiye ya da tedavi önermez. Olası sağlık sorunlarını önlemek ve yanlış tedavilerden kaçınmak için en doğru bilgiyi mutlaka doktorunuzdan alınız.