“Her şeyin başı sağlıktır” cümlesinin dilimizden düşmediği; özellikle hastalık kapıyı çaldığında bu cümlenin ağırlığını daha da hissettiğimiz bir dünyada yaşıyoruz. Tıp alanında teknoloji ne kadar gelişse de aşılarla ne kadar şifa bulmaya çabalasak da günün sonunda bir nefeslik canı taşıyoruz.
Haliyle bu “can”a sahip çıkmamız ve bize verdiği sinyalleri doğru bir şekilde almamız gerekiyor. Erken teşhis hayat kurtarır bunun bilincindeyiz ancak vücudumuz sinyal vermekte her zaman atak olamayabiliyor.
İşte bu noktada devreye check-up giriyor, bir diğer deyişle vücudumuzun sağlık karnesi. Check-up sayesinde belirti vermeyen ancak vücuda sirayet etmiş onlarca hastalığı tespit etmek mümkün. Olası risklere karşı erken teşhis hayat kurtarır cümlesini tatbik etmeli ve düzenli aralıklarla check-up yaptırmalıyız.
Bu yazımızda check-up hakkında bilgiler vereceğiz ancak öncesinde check-up ne demek kısaca değinelim ve ardından detaylara geçelim.
Check-up Nedir?
Check-up nedir kısaca göz attığımızda şu tanımı yapabiliriz; check-up, sağlık durumumuzla ilgili tüm bilgilerin verildiği tıbbi bir kontroldür. Bu kontrolde vücudumuzda neyin var olduğunu, neyin eksik olduğunu, nerelerde şüphelerin gelişebileceğini ve hangi bölümlerde risk taşıdığımıza varana kadar saç telimizden ayak tırnağımıza genel bir bakım sağlanmış olur.
Metabolik hastalıklar, böbrek hastalıkları, karaciğer hastalıkları ya da kalp ve damar hastalıkları başta olmak üzere pek çok rahatsızlık sinsice ilerleyebilir. Bu nedenle her hastalık kendini belli eder diyemeyiz. Bu tip hastalıklar kimi zaman kişide herhangi bir belirti vermez ve mevcut hastalığın ilerleyerek büyümesine yol açar.
Senede 1 kez yaptırılan check-up ile tüm bu hastalıklar henüz yolun başındayken tespit edilir bu sayede geç kalmanın verdiği endişe payı ortadan büyük oranda kalkar. Modern tıbbın en büyük getirilerinden biri olan check-up, sağlığımız için alacağımız en önemli tedbirlerdendir.
Check-up Nasıl Yapılır?
Check-up, sağlık kuruluşlarında ve alanında uzman hekimler tarafından yapılan bir sağlık taramasıdır. Önce hekim tarafından fiziki muayene ve ardından laboratuvar testleri ve radyolojik görüntülemeler yapılır. Bu tıbbi işlem zincirinde hastanın yaşı, genetik faktörleri, sağlık öyküsü, cinsiyeti ve risk faktörleri baz alınır.
Yapılan tetkikler yalnızca hastalık tespiti ile sınırlı değildir; kişinin uzun vadede karşılaşabileceği diyabet ya da kalp ve damar hastalıkları gibi rahatsızlıkların da sinyalini verebilir. Bu sayede kişi, hastalığa yakalanmadan koruyucu tedavi ile hastalıklardan korunabilir.
Check-up Yaptırmadan Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Check-up yaptırmadan önce birtakım tedbirlerin alınması, sonucun daha sağlıklı ve net çıkması bakımından büyük önem arz eder. Check-up yaptırmadan önce dikkat edilmesi gerekenlerden birkaçı:
- Check-up işleminden 48 saat öncesine kadar alkol kullanılmaması
- Beslenme düzenine en az 2 gün önceden dikkat edilmeye başlanması ve hafif öğünler tercih edilmesi
- Check-up işlemi için rahat kıyafetlerin tercih edilmesi ve olası durumlara karşı yedek kıyafet bulundurulması
- Bazı kan sulandırıcı ilaçları ya da kronik hastalıklar için içilen ilaçları kullanmadan önce mutlaka doktora bilgi verilmesi ve doktorun görüşlerine bağlı olarak tedbir alınması
- Kırmızı et ürünleri başta olmak üzere bazı besinlerin işlemden birkaç gün önce tüketilmemesi
- Gıda takviyesi ya da vitamin desteklerini kullanmadan önce doktora danışılması
- Kadınlar için check-up'ın regl dönemine denk gelmemesi
- Parfüm, krem, losyon ya da deodorant gibi kozmetik ürünlerin ihtiyaten kullanılmaması
- Hamile olan ya da hamilelik şüphesi olanların check-up yaptırmaması
- Olası her duruma karşı gerek ilaç kullanımı gerek mevcut sağlık durumu hakkında her bir bilginin detaylı bir şekilde doktora sunulması ve daha önce çekilmiş görüntüleme ve benzeri gibi belgelerin doktor ile paylaşılması
Kimler check-up yaptırabilir ya da kimler check-up yaptıramaz sorusunun da yanıtını verelim. Hamileler ya da hamilelik şüphesi olanlar hariç ilgili hekimin uygun gördüğü herkes yaptırabilir. Özellikle aile öyküsünde diyabet, tansiyon, kanser ve benzeri gibi rahatsızlıkları olanların yılda 1 kez uzman hekim eşliğinde sağlık taramasından geçmesi önerilir.
Check-up'ta Hangi Hastalıklar Çıkar?
Check-up hizmetinin temel amacı, kişinin sağlık taramasının yapılmasıdır ancak bazı hastalıklar çok daha sinsi ilerleyebilir ve belirti vermediği için check-up'ta görüntülenmeyebilir. Bununla birlikte hastalığın olası risk faktörlerinin check-up'ta çıkması büyük bir kazanımdır.
Check-up'ta bütün hastalıklar çıkar mı sorusunun yanıtı ile devam edelim. Bu sağlık taraması ile kişinin genetik öykülerden kaynaklı hastalıklara yakalanma olasılığının olup olmadığı belli olur ancak hastalık belirtileri her zaman ortaya çıkmadığından net bulgular elde edilemeyebilir. Check-up'ta çıkan hastalıklardan birkaçı:
- Metabolizma Hastalıkları
- Kanser Hastalıkları
- Damar Hastalıkları
- Alerjik Hastalıklar
- Kansızlık Hastalıkları
- Vitamin Eksiklikleri
- Böbrek Hastalıkları
Bu noktada devreye koruyucu tedavi yöntemleri girer bu sayede kişi, yatkınlığı doğrultusunda hastalığa yakalanmamak için önlem almış olur.
Check-up Ne Kadar Sürer?
Check-up işleminin süresi, check-up kapsamına bağlı olarak değişir. Yukarıda da belirttiğimiz üzere check-up kişiye özel olarak yapılan bir sağlık taramasıdır ve herkese aynı tetkikler yapılmayabilir. Haliyle bu süreler de kişiden kişiye bağlı olarak değişecektir. Ancak genel olarak bakıldığında 2- saatlik bir süreden bahsetmek mümkündür.
Kanser Check-up'ta Belli Olur mu?
Çağın hastalığı olan kanserin check-up'ta belli olup olmadığı en merak edilen soruların belki de başında gelir. Her bir kanser türü kendini belli edecek diye bir kural yoktur; bazı kanser türleri son evresine kadar hiçbir belirti vermeyebilir.
Check-up'ta pek çok tetkik yapılır. Çok sayıda kanser türü vardır ancak hepsinin check-up'ta çıkması %100'lük bir oran değildir. Kolon kanseri, meme ve rahim ağzı kanseri gibi bulgulara check-up sırasında rastlanabilir.
Tam Kapsamlı Check-up Neleri Kapsar?
Check-up hangi testler yapılır sorusunun yanıtı ile devam edelim. Check-up kişiye özel olarak yapılan bir taramadır ve herkese aynı tahlil ve tetkikler uygulanmayabilir. Genel olarak baktığımızda check-up testlerinden bazılarını aşağıdaki gibi sıralamak mümkündür.
- Akciğer Röntgeni
- Mamografi ve Meme Ultrasonu
- Laboratuvar Testleri
- Tam Kan Sayımı
- Hemoglobin Testi
- Sedimantasyon Testi
- Gizli Kan Testi
- Elektrolit Testi
- Hepatit A, Hepatit B ve Hepatit C gibi Hepatit Testleri
- Ürolojik Testler
- Kolonoskopi
- Gastroskopi
- Kardiyolojik Testler
- Jinekolojik Testler
- TSH Testleri
- Tam İdrar Tetkiki
Check-up yaygın sanının aksine yalnızca tıbbi test ve tahlilden ibaret değildir. Tam kapsamlı check-up ile kişinin genetik yatkınlığı da tespit edilebilir. Kan testinde ya da fiziki muayenede çıkmayan pek çok hastalık tam kapsamlı check-up ile kolayca tespit edilebilir.
Özel Hastane Check-up Fiyatları
Check-up bir dizi sağlık taramalarının yapıldığı ve maliyeti yüksek olan bir tarama işlemidir. Özel hastanenin ilgili prosedürlerine bağlı olarak check up ücreti değişkenlik gösterecektir.
Özel hastane check-up ücreti dahil tüm sağlık giderlerini teminat altına almanın en ideal yolu Özel Sağlık Sigortası ya da Tamamlayıcı Sağlık Sigortası imkanlarından yararlanmaktır.
Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Check-up Karşılar mı?
Tamamlayıcı sağlık sigortası, check up'ı karşılayan bir sağlık sigortası ürünüdür. Allianz Sigorta, Axa Sigorta ve diğer pek çok şirket tamamlayıcı sağlık sigortası kapsamında check-up teminatı verir.
Mevcut poliçeye hediye olarak eklenen “check-up teminatı” ile check-up için gereken sağlık giderleri sigorta tarafından karşılanır. Check-up teminatı veren pek çok sigorta şirketi vardır. Bu sigorta şirketlerini karşılaştırmalı olarak tek bir ekranda görmek için hemen teklif alabilir veya “Ek Faydalar” sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Özel Sağlık Sigortası Check-up Karşılar mı?
Check-up özel sağlık sigortası kapsamında yer alır mı sorusunun yanıtı ile devam edelim; evet, özel sağlık sigortası ile check-up masraflarını güvence altına alabilirsiniz.
Özel sağlık sigortası check-up kapsamı hakkında detaylı bilgi için bizi (0216) 368 45 45 numaralı telefondan arayabilir, özel sağlık sigortası teklifi alabilir ya da web sitemizde bulunan “Ek Faydalar” bölümünden detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.
Sağlıkla kalın.