Diş ağrısı; diş çürümesinin neden olduğu diş ve çene ağrısı, diş etlerinde zonklama, şiddetli diş ağrısı, bütün dişlerin ağrıması, ön diş ağrısı, diş kökü ağrısı, ön diş sızlaması, diş çürüğü ağrısı, çürük ağrısı, oyuk diş ağrısı gibi tüm rahatsızlıkları kapsar.
Diş Beyazlatma hakkkında detayları kaleme aldığımız yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Pek çok nedenden dolayı diş ağrısı hissedebilirsiniz. Ağrılar, gelip gidebilir veya sabit olabilir. Özellikle sıcak veya soğuk yemekler ağrıyı daha da kötüleştirebilir. Bazen tedavi gören bir dişte ağrıya sebep olabilir. Diş sinirlerinde ağrı, dolgulu diş ağrısı, iltihaplı diş ağrısı, kanal tedavisi sonrası diş ağrısı, diş kökü ağrısı gibi durumlarda çok sık görülmektedir. Çürük diş çekimi ise tedavi sonrası en son çaredir.
Diş Sigortası hakkında detaylı bilgi için linke tıklayınız.
Diş Ağrısının Nedenleri Nelerdir?
Diş ağrısının tek bir nedeni yoktur ve diş ağrısı genellikle daha ciddi bir sorunun belirtisi olduğundan, mümkün olan en kısa sürede diş hekiminizi görmeniz önemlidir.
Diş ağrısının en yaygın nedenleri şunlardır:
Diş Çürüğü: Plaktaki bakteriler dişinizin mine yüzeyini aşındırırsa, diş yapısı içindeki hassas sinir uçlarını açığa çıkarabilir. Bakteriler de dişin kök kısmındaki boşluklara sızmaya devam edebilir. Ayrıca bu durumda çürük diş kokusu duyulabilir.
Diş Eti Hastalığı: Diş etinin altında plak kalırsa, dişlerinizi destekleyen kemiğe ve diş köklerinize de zarar verebilir. Bu, dişlerin gevşemesine ve ağrımasına neden olur.
Apse: Diş çürüğü ve çürük diş kırılması, diş kökünün altında veya yanında bir apse oluşmasına neden olabilir. Bu da ağrıya ve enfeksiyonun yayılmasına neden olur.
Travma: Dişiniz yontulursa veya çatlarsa, bu da pulpayı açığa çıkarabilir ve sizi enfeksiyon riskine sokabilir.
İmpaction: Diş, diş etlerinden tam olarak çıkmazsa, çevresindeki sinirleri tahriş ederek ağrıya neden olabilir. Bu en çok yirmi yaş dişleri ve diğer azı dişlerinde görülür.
Bruksizm (Diş Gıcırdatma): Dişlerinizi gece veya gündüz gıcırdatırsanız, bu dişlerin hassas orta katmanlarını açığa çıkararak zamanla dişlerin yıpranmasına neden olur ve dişin çevresindeki destek yapılarını da zorlayabilir.
Yanlış Hizalanmış Dişler: Dişleriniz çarpıksa veya düzgün hizalanmamışsa, bu ağızda dengesiz basınca neden olabilir ve ortodontik tedavi gerektirebilir.
Çürük Diş Ağrı Yapar mı?
Dişim ağrıyor ama çürük yok diye bilirsiniz. Diş çürüğü, diş ağrısının çok yaygın bir nedenidir. Çürük diş zararları ciddi olabilir ve kişi tedavi görmezse diş çürüğü şiddetli ve geçmeyen ağrılara neden olabilir.
Çürükler, asitler ve bakterilerin diş minesini kırıp dişin içindeki hassas dokulara yerleştiklerinde oluşur. Bu durum, siniri açığa çıkararak hafiften şiddetliye kadar ağrıya neden olabilir. Sinüs enfeksiyonları da bazı kişilerde diş ağrısına neden olabilir. Bu belirti, enfeksiyon ile birlikte ortaya çıkar. Enfeksiyondan kaynaklanan ağrı ve basınç gibi semptomlar geceleri daha fazla acıtabilir.
Çürük Diş Tedavisi
Tedavi seçenekleri ciddiyet derecesine bağlıdır. Bir çürüğü tedavi etmenin birkaç yolu vardır:
Diş Dolgusu
Çürük diş nasıl temizlenir? Diş hekimi bir matkap kullanır ve dişten çürümüş materyali çıkarır. Diş hekiminiz daha sonra dişinizi gümüş, altın veya kompozit reçine gibi bir maddeyle doldurur.
Hiçbir ücret ödemeden diş dolgusu yaptırmak ister misiniz? Hemen tamamlayıcı sağlık sigortası teklifi alın, diş dolgusu teminatı veren sigorta şirketlerini inceleyin.
Diş Taçlama
Daha şiddetli çürükler için diş hekiminiz, dişinizin doğal kronunu değiştirmek için dişinizin üzerine özel olarak oturtulmuş bir başlık yerleştirebilir. Diş hekiminiz bu işleme başlamadan önce çürük dişi temizleyecektir.
Kanal Tedavisi
Diş çürüğü sinirlerinizin ölmesine neden olduğunda, diş hekiminiz dişinizi kurtarmak için bir kanal açar. Sinir dokusunu, kan damarı dokularını ve dişinizin çürümüş alanlarını çıkarırlar. Diş hekiminiz daha sonra enfeksiyonları kontrol eder ve gerektiğinde köklere ilaç uygular. Sonunda dişi doldururlar ve hatta üzerine bir kaplama bile yerleştirebilirler.
Çürük Diş Ağrısı Nasıl Geçer?
Diş çürüğü her an ortaya çıkabilir ve sadece ağrıya neden olmakla kalmaz, enfeksiyona ve diş kaybına da yol açabilir. Çürük ağrısını yönetmenize yardımcı olacak çürük diş ağrısına iyi gelen şeyler:
- Kavite ağrısını şiddetlendirebilecek şekerli yiyecekler ve aşırı sıcak veya soğuk yiyecek ve içeceklerden kaçının.
- Dişlerinizi dikkatlice fırçalayın. İlk başta daha fazla ağrıya neden olsa da, daha fazla hasara neden olabileceğinden yiyecek parçacıklarını dişlerinizden uzak tutmak önemlidir.
- Çenede eklem ağrısı önlemek için çok fazla çiğneme gerektirmeyen yoğurt, patates püresi, soğuk çorbalar gibi yumuşak yiyecekler yiyin.
- Yemek parçacıklarını çıkarmaya yardımcı olmak için yedikten sonra oral bir durulama kullanın. Ağız çalkalama suyu yalnızca yiyecekleri çıkarmak ve nefesini tazelemekle kalmaz, aynı zamanda diş minesini yeniden oluşturarak dişlerin güçlenmesine yardımcı olabilir.
- Diş ağrısını yönetmenize yardımcı olacak reçetesiz ağrı kesici alabilirsiniz.
Çürük Diş Ağrısına Ne İyi Gelir?
Diş ağrınız altta yatan başka bir sorundan kaynaklanmıyorsa veya yaklaşan bir diş hekimi randevusunu bekliyorsanız, aşağıdaki stratejileri kullanarak da ağrıyı azaltabilirsiniz. Çürük diş ağrısı nasıl geçer evde öğrenmek için okumaya devam edin:
Soğuk Kompres: Genel olarak, diş eti ağrısını durdurmanın veya köreltmenin iki yolu vardır. İlki iltihaplanmayı azaltmayı içerirken, ikincisi ağrı sinyallerini kesintiye uğratmaya odaklanıyor. Yüzünüzün yan tarafına bir seferde 20 dakika boyunca soğuk bir paket veya bir torba dondurulmuş sebze uygulayarak ilk hedefe ulaşabilirsiniz. Cildinize kazara zarar vermemek için tampon olarak bir parça bez kullandığınızdan emin olun. Bu yöntem, ağrıyı ve şişliği azaltarak rahatsızlığı hafifletmeye yardımcı olabilir.
Diş Ağrısına İyi Gelen Ağrı Kesici: Anti-enflamatuar ilaç alarak şişliği ve künt ağrı sinyallerini azaltabilirsiniz. Diş ağrısına iyi gelen ağrı kesicileri reçetesiz alabilirsiniz.
Tuzlu Suyla Gargara: Soğuk paketlere ve reçetesiz satılan ilaçlara ek olarak, diş ağrısını durdurmanın bazı doğal yolları vardır. Ağzınızı ılık tuzlu suyla çalkalayarak enfeksiyonları temizleyebilirsiniz. Diş ağrısını tuzlu suyla tedavi etmek, ağızdaki yaraları iyileştirmeye ve iltihabı azaltmaya da yardımcı olabilir. Sadece çalkalarken tuzlu suyu yutmamaya dikkat edin.
Sıcak Kompres: Çenenizin yan tarafına sıcak paket uygulayarak rahatsızlığı azaltabilirsiniz. Sıcak paketiniz yoksa temiz bir çorabı pirinçle doldurup bir ucunu bağlayarak yapabilirsiniz. Ardından, pirinç dolu çorabı mikrodalgaya koyun ve birkaç dakika ısıtın. Paketten gelen ısı, ağzınızdan beyninize gelen ağrı sinyallerini kesmeye yardımcı olacaktır.
Nane Çayı Poşetleri: Genellikle güvenli kabul edilen nane çayı poşetleri, ağız ağrısını kısa süreliğine hafifletebilen hafif uyuşma özelliklerine sahiptir. Çoğu insan, çay poşetlerini kullanmadan önce birkaç dakika buzlukta soğutmayı tercih eder. Çay poşetini henüz sıcakken de uygulayabilir ve ardından soğumasını bekleyebilirsiniz. Bu, zihninizi diş ağrınızdan uzaklaştırmaya yardımcı olabilecek hoş bir his yaratabilir.
Sarımsak: Binlerce yıldır sarımsak tıbbi özelliklerinden dolayı kullanılmaktadır. Potansiyel olarak zararlı bakterileri öldürmenin yanı sıra diş ağrısı için ağrı kesici görevi de görebilir. Bir diş taze sarımsak çiğneyebilir ve tükürebilirsiniz.
Karanfil Yağı: İnsanlık tarihi boyunca diş ağrısını tedavi etmek için kullanılan karanfil yağı, iltihabı azaltabilir ve ağız ağrısını uyuşturabilir. Aynı zamanda oral yaraları sterilize edebilen doğal bir antiseptik olan öjenol içerir. Diş ağrısını tedavi etmek için, az miktarda yağı temiz bir pamuk üzerine uygulayın ve etkilenen bölgeye sürün. Karanfil yağını birkaç damla suyla seyreltebilir veya çok güçlü görünüyorsa taşıyıcı yağ ekleyebilirsiniz.
Kekik Gargarası: Kekik, güçlü antioksidan ve antibakteriyel özelliklere sahiptir. Diş ağrısı semptomlarını hafifletmek için suya birkaç damla kekik yağı ekleyebilir ve gargara yapabilirsiniz. Kekik uçucu yağını birkaç damla temiz suyla seyrelterek bir pamuk topuna ekleyebilirsiniz. Ardından etkilenen bölgeye uygulayın.
Zonklayan Diş Ağrısına Ne İyi Gelir?
Eğer diş artık ağrı ve zonklama safhasına geçtiyse evde yapacağınız her şey geçici çözümlerden ibaret olacaktır. Zonklayan diş ağrısını geçirmenin en etkili yolu diş hekimine gitmektir. Diş hekiminize ulaşana kadar geçen sürede püre kıvamında yiyecekler, yoğurt, yumurta gibi çiğnemesi kolay besinleri tercih edin. Çok soğuk ve çok sıcak içecekler, diş hassasiyetinizi ikiye çıkaracağından mutlaka ılık içecekler tüketin. Diş hassasiyetini arttıran yiyeceklerden biri olan tatlı çeşitleriyle de bir süre aranıza mesafe koymanızda yarar olacaktır.
Ağrıyı durdurmak adına alkol ya da kolonya gibi ürünleri asla kullanmayın çünkü bu ürünler dişinizi daha çok hırpalamakla kalmaz aynı zamanda diş etlerinizde de tahrişe neden olur. Diş hekiminize ulaşana kadar yapmanız gereken tek şey sağlığınız için sorun teşkil etmeyecek bir ağrı kesici almaktır. Günün sonunda ağrınız dinse bile doktora gitmeyi ihmal etmeyin çünkü bir kere ağrımaya başlayan dişiniz size kendini sıkça hatırlatacaktır, unutmayın.
Çocuklarda Diş Ağrısına Ne İyi Gelir?
Çocuklarda diş ağrısına iyi gelen pek çok yöntem vardır. Bunlardan ilki buz kompresi olabilir. Buz kalıbını bir havluya sardıktan sonra ağrıyan tarafa buz kompresi yapılabilir bu sayede ağrının şiddeti azaltılabilir.
Çocuklarda diş ağrısına iyi gelen şeylerden bir diğeri tuzlu su ile gargara yapmaktır. Tuzlu su, ağrının şiddetini hafifletebilir. Çocuğumun dişi ağrıyor ne yapmalıyım sorusunun yanıtlarından biri de karanfil yağıdır. Karanfil yağını ağrıyan dişe sürmek, ağrının hafiflemesini sağlayabilir. Diş ağrısına evde çözüm arayanlar için sarımsaktan da bahsedelim. Sarımsak, çürük dişin üzerine sürülürse ağrı hafifleyebilir.
Bebeklerde Diş Ağrısına Ne İyi Gelir?
Bebeklerin diş çıkarma dönemi için en sancılı süreçlerden biridir diyebiliriz. Bebeklerde diş ağrısına en iyi gelen yöntemlerden biri jel uygulamalardır. Bebeklerde diş ağrısına iyi gelen jelleri piyasada kolayca bulmak mümkündür. Bu jeller ile diş etine masaj yapmak, ağrısını hafifletebilir.
Bebekleri diş çıkarırken ne rahatlatır sorusunun bir diğer yanıtı ise temiz ve soğuk bir bezle diş etlerine masaj yapmak olabilir. Soğuk bezle hafif dairesel hareketlerle yapılan masajla bebeğinizin ağrısını hafifletebilirsiniz.
20'lik Diş Ağrısına Ne İyi Gelir?
20'lik diş ağrısı evde nasıl geçer sorusunun pek çok yanıtı vardır. Bunlardan ilki soğuk kompres olabilir. Havluya saracağınız buz kalıbını ağrıya dişinizin olduğu bölgeye kısa aralıklarla kompres yapıp, ağrıyı hafifletebilirsiniz. Yanı sıra sıcak suyun ağızda çalkalanması da etkili olabilir.
Çok şiddetli diş ağrısını geçirmenin yollarından bir diğeri sarımsağın ezilerek dişe sürülmesi olabilir. Sarımsak tıpkı bir antibiyotik gibi görev yapar ve ağrının azalmasına katkı sağlar. 20'lik diş hakkında daha önce kaleme aldığımız yazımızı da mutlaka okumanızı öneririz. 20'lik Diş Nedir başlıklı yazımızı okumak için tıklayın.
Diş Ağrısı Neden Gece Tutar?
Diş eti ağrıları gün içinde ağrılı olabilir ancak geceleri daha kötüye gidebilir. Bunun meydana gelmesinin bir nedeni, kişinin uzanırken kanın kafasına akmasıdır. Bölgedeki bu fazla kan, insanların diş ağrısından hissettikleri ağrı ve basıncı artırabilir.
Birçok ağrının geceleri daha kötü hissetmesinin bir başka nedeni de dikkat dağıtıcı unsurların daha az olmasıdır. Odaklanacak çok az şey varken diş ağrısı daha çok hissedilebilir. Geceleri diş ağrısı olan kişiler bir an önce diş hekimine görünmelidir. Herhangi bir ev ilacı sadece geçici bir çaredir. Diş ağrısı başka enfeksiyon belirtileriyle birlikte gelirse, enfeksiyondan kurtulmak için antibiyotiklere ihtiyaç olabilir.
Ağrıya çatlamış veya çürüyen bir diş neden oluyorsa kalıcı çözüm için kişi diş hekimini görünmelidir. Diş çürümesi belirtilerini görmezden gelmek; apse, diş eti hastalığı ve diş kaybı gibi daha ciddi sorunlara yol açabilir.
Tamamlayicisaglik.com üzerinden bilgi edinebileceğiniz diğer içeriklerimize de göz atmanızı öneririz.
- Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Diş Tedavisi
- Tamamlayıcı Sağlık Sigortası
- Özel Sağlık Sigortası
- Aile Tamamlayıcı Sağlık Sigortası
- 65 Yaş Üstü Tamamlayıcı Sağlık Sigortası
- Çocuk İçin Tamamlayıcı Sağlık Sigortası
Sağlıkla kalın.