El Ayak Hastalığı Nedir? Belirtileri Nelerdir?

blog-image

Özellikle çocuklarda sıkça görülen ancak yetişkinleri de etkisi altına alabilen bir hastalık olan el ayak hastalığı bulaşıcı ve tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. El ayak hastalığı hakkında tüm bilinmeyenleri kaleme aldık. Önce el ayak hastalığının ne demek olduğundan kısaca bahsedelim ve ardından detaylara geçelim.

El Ayak Hastalığı Nedir?

El ayak hastalığı genellikle on yaş altı çocuklarda görülen bulaşıcı hastalıktır. Bademcikte kızarıklık, ciltte döküntü ve yüksek ateş şeklinde çocuklarda kendini belli eder. Çocuklarda kabarcıklar şeklinde görülen el ayak hastalığı yaklaşık bir hafta içerisinde kaybolur. Yaz ve sonbahar aylarında salgın yoluyla çocuklara kolayca bulaşabilir. 

El Ayak Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

El ayak hastalığına yakalanan bir çocukta belirtileri takip etmek gerekir. Bu belirtiler şu şekildedir;

  • Hastalığa yakalandıktan sonra ki İlk üç gün yüksek ateş görülür.
  • İlk üç günün ardından ağız, el ve ayak çevresinde su çiçeğine benzer kabarcıklar oluşur.
  • Ağız içinde ya da boğaz kısmında yaralar oluşup yutkunma zorluğu görülür.
  • Kabarcıklar kaşıntıya yol açar.
  • Halsizlik olur.

Çocuğunuzda bu belirtilere rastladığınız zaman doktor muayenesi olması gerekmektedir. Yazımızı okumaya devam ederek hastalık hakkında daha detaylı bilgiye sahip olabilirsiniz.

El Ayak Ağız Hastalığı Nasıl Gelişir?

Temas yoluyla vücuda giren virüs, mide ve bağırsak sistemine ulaşır. Burada çoğalmaya başlar ve kan ile vücudun diğer bölgelerine yayılır. 

El ayak ağız hastalığı yüzeylere temas etme, tuvalet sonrası hijyene dikkat edilmemesi gibi durumlarda hızla yayılma göstermektedir.  Damlacık ve tükürük artıklarıyla bulaşabilir. Bu sebeple yüzeylerin temizliği burada çok önemlidir. 

El Ayak Ağız Hastalığı Neden Olur?

El ayak ağız hastalığında virüsü taşıyan bir çocuk hapşırdıktan sonra havaya partiküller saçmaktadır. Bu partiküller havada ve yüzeylerde tutulu kalır.  Solunan hava ve temas edilen yüzeylerden diğer çocuklara hızlıca bulaşır. 

El ayak ağız hastalığı özellikle yaz ve sonbahar mevsiminde sıklıkla görülür. Çocukların en yoğun dışarıda ve birbiri ile temas ettiği dönemlerde bulaşma ihtimali en yüksek hastalıklardan biridir. Genel olarak el ayak hastalığına neden olan durumlardan bazılarını aşağıdaki gibi özetlemek mümkündür.

  • Burun salgıları
  • Tükürük yoluyla
  • Solunum damlacıkları
  • Dışkı yoluyla
  • Kabarcıklardaki sıvı

El Ayak Hastalığı Bulaşıcılık Süresi Nedir?

El ağız hastalığı olarak da bilinen bu hastalık bulaşıcı hastalık türlerinden biridir. El ayak hastalığı bulaşma süresi genellikle 1 hafta içinde gerçekleşir ancak haftalar sonra dahi virüs bulaşma ihtimali de vardır. 

El Ayak Hastalığı Nasıl Bulaşır?

El, ayak ve ağız hastalığı insandan insana kolayca bulaşabilen bir hastalıktır. El ayak virüsü yayılımı genellikle öksürük, hapşırma, dışkı ve damlacık yoluyla olur. El ayak sendromu, kendini tipik belirtilerle belli eder ve hastalığın ilk 7 günü, bulaş oranının en yüksek olduğu dönemdir. El ayak hastalığı kuluçka süresi için 3 ila 7 gün denebilir.

El Ayak Hastalığı Nereden Geldi?

El ve ayak hastalığı yani diğer bir deyişle el ayak sendromu ile olarak 2009 yılında Çin'de yaşayan çocuklarda görüldü. El ayak salgınından 1.2 milyon çocuğun etkilendiği bilinir. Yanı sıra binlerce çocuk da hastalık sonrası ciddi komplikasyonlarla mücadele etmek zorunda kaldı.

El Ayak Hastalığı Yetişkinlerde Olur mu?

El ayak ağız hastalığı, yetişkinlere de bulaşabilen bir hastalıktır. Her ne kadar ağırlıklı olarak çocuklarda görülüyor olsa da her yaş grubunda el ayak hastalığı geçirenlere rastlamak mümkündür.

El Ayak Hastalığına Ne İyi Gelir?

El ayak ağız hastalığında, ağız içinde yaralar oluştuğundan sıvı kaybına neden olur. Sıvı kaybını engellemek için bol miktarda sıvı tüketilmesi gerekir. Ağız içerisinde oluşan yaralar için doktora danışarak karbonat ve su ile gargara yapılabilir. 

Buzlu soğuk yiyecekler ya da yoğurt gibi boğaz ağrısını hafifletici özellikte besinler, el ayak ağız hastalığında rahatlamaya neden olabilir. Yanı sıra bağışıklık sistemini güçlendirmek için sağlıklı bir beslenme rutinini benimsemek gerekir. Yaz aylarında soğuk çorbalar da tercih edilebilir bu sayede boğazdaki mevcut yangının azalması sağlanabilir.

El Ayak Ağız Hastalığı Riskini Arttıran Faktörler

Çocukların tuvalet gereksinimlerinden sonra el hijyenine dikkat etmemesi durumunda hastalık riski artmaktadır. Çocukların var olduğu oyun grupları, kreşler, anaokulları ve okullarda el ayak hastalığı hızla yayılmaktadır.  

Birbirleri ile oyun oynayan çocukların ebeveyn kontrolünde elleri sık sık yıkanmalıdır.  Özellikle oral dönemde olan 0-12 aylık çocuklarda elini ağzına götürmesi ile hastalık riski en yüksek seviyeye ulaşır. El hijyeninin iyi olmadığı ortamlarda çocukların temas edeceği ortamın ya da başka çocukların hijyenini en üst seviyede tutmak gerekir. Tükürük yolu ile de bulaşan bu hastalıkta çocuk hapşırdığı zaman elleri mutlaka yıkanmalı ve öz bakımı için kullanılan tüm araç ve gereçler temizlenmelidir. 

El Ayak Hastalığı Tanısı Nasıl Konulur?

El ayak ağız hastalığının tanısı konulmadan önce doktorlar bazı faktörleri değerlendirmeleri gerekir. Bu değerlendirmeler sonucunda tanı konulabilir. Hastanın yaşı, belirtileri, döküntü ve yaraların görünümü tanının konulmasında yardımcı olur. Tanı koyan doktor gerekli durumlarda boğazdan sürüntü veya dışkı örneği de isteyebilir. 

El Ayak Hastalığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

El ayak ağız hastalığının bir tedavisi veya aşısı bulunmamaktadır. Tedavi de izlenen yol hastanın şikayetine ve belirtilerine göre yapılır. Bu hastalık genellikle hafif bir şekilde atlatılır ve hasta kendi kendine düzelir. 

Boğaz ağrısı için sprey, ateş düşürücü, antibiyotikli kremler ve ağrı kesici kullanılır. Ağız içindeki yaralar sebebiyle yemek yemeyen çocuklar için muhallebi, çorba gibi ılık gıdalar ile beslenme önerilir. Beslenmesi kötü olan çocuklarda damar yolu ile sıvı tedavisi yapılır. 

Hastalar genellikle 7 ile 10 gün içerisinde kendiliğinden iyileşir. Lezyonlar leke veya kabuklanma yapabilir. Bu etkiler ise zamanla düzelir, uzun sürmez.

El Ayak Ağız Hastalığı Tedavi Edilmezse Ne Olur?

El ayak ağız hastalığı, ağızda ve boğazda yaralar oluşmasına sebep olduğu için vücutta sıvı kaybı oluşabilir. Hasta olan çocuk bu süreç içerisinde gerekli miktarda sıvı almalıdır. Sıvı kaybı yüksek seviyelere ulaşırsa damardan sıvı takviyesi yapılır. 

El ayak ağız hastalığı genellikle kısa süre etkisini gösteren bir hastalıktır. Hastalığı geçiren bazı çocuklarda ciddi sorunlar oluşturabilir. Bu sebeple mutlaka doktora danışılmalıdır.  

El Ayak Hastalığına Ne İyi Gelir?

El ayak ağız hastalığında, ağız içinde yaralar oluştuğundan sıvı kaybına neden olur. Sıvı kaybını engellemek için bol miktarda sıvı tüketilmesi gerekir. Ağız içerisinde oluşan yaralar için doktora danışarak karbonat ve su ile gargara yapılabilir. 

El Ayak Ağız Hastalığı Yayılmasını Önlemek İçin Neler Yapılabilir?

El ayak hastalığının yayılmaması için alınabilecek önlemler şu şekildedir;

  • Tuvaleti kullandıktan sonra, bebek bezini değiştirdikten sonra, yemekten sonra eller sık sık ve iyice yıkanmalıdır. 
  • Çocukların yoğun olduğu ortamlarda el dezenfektanı kullanılmalıdır.    
  • El ayak hastalığına sahip olan kişilerden uzak durulmalıdır. 
  • Virüsün 5-7 günlük kuluçka süresinde diğer çocuklar ile temas engellenmelidir.

El ayak hastalığının yayılmasını ancak bu şekilde önleyebilirsiniz.

El Ayak Ağız Hastalığı Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

El ayak ağız hastalığı tedavisinde evde yapabilecekleriniz nelerdir?

El ayak hastalığı özellikle 5 yaş altında olan çocuklarda görülen bulaşıcı bir hastalıktır. Oral dönemde olan 0-12 aylık bebeklerde de görülen bu hastalığın tedavisi için evde yapabilecekleriniz şu şekildedir;

  • El ayak hastalığı ağız içi yarasına neden olduğu için karbonat ile ağız içinde yer alan bakteriler temizlenebilir.
  • El ve ayaklarda kaşıntıya neden olduğu için buz yardımı ile kaşıntı en aza indirilebilir.
  • Hastalığı geçiren çocuğun kişisel eşyaları dezenfektan, sirke, karbonat gibi ürünler ile temizlenmelidir. 
  • Ateşi önlemek için çocuğun ayağının altına limon sürülebilir.
  • Çocuğun odası sık sık havalandırılmalı ve kalın giysiler giydirilmemelidir. 

Evde yapabilecekleriniz için mutlaka doktorunuza danışmanızı tavsiye ediyoruz. 

El ayak ağız hastalığı önlenebilir mi?

El ayak ağız hastalığı, virüs kaynaklı bulaşıcı bir hastalık olduğundan gerekli tedbirler alınarak hastalıktan korunmak mümkün olur. Genel geçerli temizlik kurallarına uyarak el ayak ağız hastalığı önlenebilir. 

El ayak ağız hastalığını önlemek için:

  • Hapşırma ve öksürme sırasında ağız ve burun mutlaka kapatılmalı. 
  • Hasta ile aynı ortamda bulunmamalı veya sık sık havalandırılmalı.
  • Derideki döküntülere ve dışkıya temas edilmemeli.
  • Döküntülere veya dışkıya temas edildiğinde eller mutlaka dezenfekte edilmeli.
  • Temizlenmemiş eller, ağız ve burundan uzak tutulmalı.

El ayak hastalığı kaç günde geçer?

El ayak hastalığı herhangi bir tedavi gerektirmeden kendiliğinden geçebilen bir hastalıktır. Genellikle 7-10 gün içerisinde tamamen iyileşmesi beklenir.

El ayak hastalığı büyüklere geçer mi?

Genel olarak 5 yaş altındaki çocukları etkileyen el ayak hastalığı bulaşıcı bir hastalıktır ve yetişkinlerde de görülebilir. Hastalıktan korunmak için çocuğunuzla temas ettikten sonra ellerinizi yıkamalı, bulunduğunuz ortamı sık havalandırmalısınız.

El ayak ağız hastalığı bulaşıcılığı kaç gün sürer?

El ayak ağız hastalığının bulaşma riskinin en yüksek olduğu zamanlar ilk 7 gündür. Virüs belirtileri vücuttan kaybolduktan sonra bile virüs vücuttan atılmaya devam eder.

El ayak ağız hastalığı geçirenler tekrar geçirir mi?

El ayak ağız hastalığı geçirenlerde tekrar hastalanma riski oldukça azdır. Hastalığı bir defa geçirmiş kişilerde tekrar hastalanma oranı yüzde 10'dur.

El ayak hastalığı yaraları nasıl iyileşir?

El ayak hastalığında ortaya çıkan kızarıklık ve kaşıntılar için doktorun verdiği kremlerin düzenli kullanılmasının yanı sıra; hindistan cevizi yağı, zeytinyağı gibi doğal yağlarla masaj yapmak yaraların iyileşme sürecini hızlandırabilir.

El ayak hastalığı için hangi doktora gidilir?

El ayak ağız hastalığı genellikle 5 yaş altı çocuklarda görülür. Bunun için bir çocuk hastalıkları uzmanına başvurmak gerekir.

El ayak hastalığı iz bırakır mı?

El ayak hastalığında ortaya çıkan döküntüler hastalığın bitiminde kendiliğinden geçer ve vücutta kalıcı bir iz bırakması beklenmez.

El ayak hastalığına bağışıklık kazanılır mı?

Geçirilen el ayak ağız hastalığı sonrasında vücut bir nevi bağışıklık kazanmış olur ve tekrar hastalanma riski en az seviyededir.

Çocukların birlikte bulunduğu ortamlarda, özellikle okul çağında hastalıklar sıklıkla görülür. Hastalığın tanısı için doktor muayenesi, laboratuvar ve görüntüleme işlemleri yaptırmak gerekebilir. Özel Sağlık Sigortası ya da Tamamlayıcı sağlık sigortası yaptırarak; çocuğunuzu yılda 10 defa doktora götürebilir, acil bir durumda limitsiz yatarak tedavi teminatından faydalanabilirsiniz.Böylelikle hastane masraflarını en aza indirebilirsiniz.

Aşağıdaki içeriklerimizi de incelemenizi tavsiye ederiz.

Sağlıkla kalın.

  
 

Yayımlanma Tarihi: 25 Ocak 2022 Salı

Güncellenme Tarihi: 10 Ekim 2024 Perşembe

Bu makale size yardımcı oldu mu?

Bildiriminiz için teşekkür ederiz.

Geri bildiriminiz bizim için önemli. Size daha iyi bir deneyim sunmamız için lütfen görüşlerinizi yazınız.

Bunlar da ilgilinizi çekebilir

Acil Durumda Ne Yapmalıyız?

Acil Durumda Ne Yapmalıyız?

Acil servisi ne zaman aramalıyız, acil durum da beklerken neler yapmalıyız, kendimizi na...
Sağlık
9 Ocak, Salı
Tümünü oku
İş Stresi Nedir? İş Stresi Belirtileri ve Tedavisi

İş Stresi Nedir? İş Stresi Belirtileri ve Tedavisi

İş yerinde fazla mesai yapıyor ve stresli bir ortamda mı çalışıyorsunuz? Bu durum sağlığ...
Sağlık
12 Ocak, Cuma
Tümünü oku
Bebeklerin En Sık Yaşadığı 9 Sağlık Sorunu

Bebeklerin En Sık Yaşadığı 9 Sağlık Sorunu

Bebekler iki haftalık olana kadar yeni doğan bebek olarak adlandırılır. Yeni doğan bebek...
Sağlık
15 Ocak, Pazartesi
Tümünü oku

Tüm sağlık sigortası tekliflerini karşılaştırın

İhtiyacınıza ve bütçenize en uygun sağlık sigortasını kolayca bulun.

Listele
write-us-icon

Bize yazın

Danışmanlarımızla yazışın, uzman desteğimizden yararlanın.

tamamlayicisaglik@gencsigorta.com
urgent-icon

Acil mi? Bizi arayın

Çalışma saatlerimiz hafta içi 09:00 - 18:00

(0216) 368 45 45
call-icon

Sizi arayalım

Numaranızı bırakın uzman danışmanlarımız en kısa sürede sizi arasın.

Numaranızı bırakın