Hangi yağ neye iyi gelir sorusunun yanıtına hayatımızın bir döneminde mutlaka ihtiyaç duymuşuzdur. İlaçların, kremlerin ya da başka medikal ürünlerin yetersiz kaldığı zamanlarda bitkisel yağlar, alternatif çözüm olarak karşımıza çıkabiliyor.
Her ne kadar bitkisel olsalar da elbette sonsuz fayda sağlar demek doğru olmaz zira alerjen denen sorunun hangi üründe bizi bulacağını önceden kestirmek güç. Bitkisel yağların faydasını görenlerin yorumları oldukça iç açıcı olsa da yine de bu yağları günlük rutine katmadan önce doktor onayı almak şart.
Bu yazımızda bitkisel yağlar ve faydalarına kısaca değineceğiz; en faydalı bitkisel yağlar, faydalı yağlar listesi, cilde faydalı yağlar ve çok daha fazlasını sizlerle paylaşıyoruz.
Karabiberin Faydaları başlıklı yazımız da ilginizi çekebilir.
Faydalı Bitkisel Yağlar
Hayatımızda eskiden beri varlığını sürdüren zeytinyağından, adını son yıllarda sıkça telaffuz eder olduğumuz Hindistan cevizi yağına kadar onlarca bitkisel yağ çeşidi mevcut. Size hangisi iyi gelir bilemiyoruz ancak bildiğimiz şu ki bazı yağlar adeta bir ilaç gibi tesirli. Şimdi gelin o yağları birlikte inceleyelim.
Pamuk Yağı
Pamuk bitkisinin tohumlarından elde edilen yağı son yıllarda karşımıza çıkan yağ türlerinden biri. Özellikle margarin gibi ürünlerin yapımında sıkça kullanıldığı bilinir.
Pamuk yağı ne işe yarar sorusunun yanıtı; cildi nemlendirir, kurumuş bölgeleri nemlendirerek yumuşatır ve ciltteki iltihaplanmayı azaltır. Özellikle sedef ve egzama türü cilt hastalıklarının tedavisinde takviye olarak kullanıldığı bilinir.
Soya Yağı
Soya fasulyesinin tohumundan elde edilen bitkisel bir yağdır. Son yıllarda sıkça tüketilen yağ türlerinden biridir özellikle yemeklik yağlardandır.
Soya yağının faydalarına göz attığımızda karşımıza çıkan ilk fayda uyku sorununa olan etkisidir. Metabolizmayı düzenlediği ve uyku sorunlarına iyi geldiği bilinir.
Acıbadem Yağı
Acıbadem meyvesinden elde edilen acıbadem yağı için her derde deva benzetmesini yapsak yeridir. Acıbadem yağının faydaları arasında; öksürüğü sökmesi, cildi nemlendirmesi, cildi temizlemesi, kabızlığı gidermesi ve güneş yanıklarına iyi gelmesi vardır.
Acıbadem yağı aynı zamanda strese de iyi gelir; sakinleştirici etkisi ile rahatlamayı sağlar. Bakteri ve mantar gibi cilt enfeksiyonlarını kurutmada da etkili olduğu düşünülür.
Adaçayı Yağı
Adaçayı yağı son yıllarda giderek popüler hale gelen bitkisel yağ türlerindendir. Mide ve bağırsak gazlarında etkili olduğu bilinir. Ayrıca sindirim sistemi üzerinde de faydaları bulunur.
Ağız, boğaz ve diş eti iltihaplarında suya damlatılıp gargara yapıldığında olumlu sonuçlar verebilir. Adaçayı yağının aynı zamanda sivilcelere de iyi geldiği düşünülür; iltihap giderici özelliği ile sivilceleri yok etmede etkilidir.
Çam Terebentin Yağı
Çam terebentin yağı denince akla ilk gelenlerden biri saça olan faydasıdır. Özellikle saç dökülmesini durdurduğu ve hatta yeni saçların çıkmasına destek olduğu bilinir.
Aynı zamanda romatizma ağrılarında da etkili olduğu düşünülür. Antiseptik yağ çeşitlerinden biri olduğu için de yaralara iyi gelebilir. Yakmasıyla meşhur yağlardan biri olduğunu da söylemeden geçmeyelim; bazı hassas ciltlerde yanma hissine yol açabilir.
Hindistan Cevizi Yağı
Hindistan cevizi yağı son yılların popüler yağlarından biri. Özellikle cilt ve saç üzerinde pek çok faydası bulunuyor. Saçlara sürüldüğünde parlaklık kazandırır ve saçları yumuşatır. Özellikle saç diplerine masaj yapıldığında saç derisini nemlendirir.
Hindistan cevizi yağı kimi zaman kahvelere aroma da katar. Türk kahvesine eklenen Hindistan cevizi yağının metabolizmayı hızlandırdığı düşünülür. Hindistan cevizi yağının faydalarını kaleme aldığımız yazımızı mutlaka okumanızı öneririz.
Jojoba Yağı
Yıpranmış cilt dostu jojoba yağının pek çok faydası bulunur. İçinde bulunan seramid, cildi korur ve zararlı maddelerin etkisini önler. Cilt, saç ve vücut bakımında sıkça kullanılır özellikle cilt çatlakları için etkili olduğu düşünülür.
Hamilelikte cilt çatlakları sıkça görülen sorunlardan biridir. Bu sorunu jojoba yağı ile çözmek mümkün olabilir ancak olası yan etkilerine karşı mutlaka doktorunuza danışın.
Gül Yağı
En pahalı bitkisel yağlardan biri olan gül yağı özellikle cilde pek çok fayda sağlar. Makyaj temizlemede kullanılabildiği gibi cilt lekeleri için de faydalı olabilir.
Gül yağının alerjik ciltlere de iyi geldiği bilinse de hassas ciltlerin kullanım sırasında dikkat etmesi gerekir zira tepkime oluşturabilir.
Bitkisel Yağlar Zararlı mıdır?
Bitkisel yağların faydalarından kısaca bahsettik ancak zararlarını da görmezden gelmek olmaz. Bitkisel yağların zararları nedir sorusunun birkaç yanıtı var, aşağıda kısaca özetleyelim.
- Cilde ve saça sürülen bitkisel yağlar birtakım alerjik reaksiyonlara yol açabilir
- Yemeklerde kullanılan yağların bazıları yüksek oranda doymuş yağ içeriğine sahiptir ki bu da sağlığı tehdit edebilir.
- Yemeklik bitkisel yağların fazla kullanımı vücutta yağ oranının artmasına neden olabilir
Bitkisel Yağlar Bozulur mu?
Bitkisel yağların genellikle raf ömrü 2 yıldır ancak güneşe ya da aşırı ısıya maruz kalan yağlar bozulabilir. Bitkisel olması yağın bozulmayacağı anlamını taşımaz bu nedenle özellikle plastik şişelerden uzak durmak gerekir.
Cam şişelerde, doğrudan güneş ışığı almayan yerlerde konumlanan bitkisel yağların uzun süre dayanacağını söylemek mümkündür. Son olarak bozuk bitkisel yağ nasıl anlaşılır sorusunun da yanıtını verelim.
Yağın rengi turuncuya dönüyorsa ve kapağını açtığınızda keskin ve ağır bir koku geliyorsa yağ bozulmuş olabilir. Yanı sıra bozuk yağların yapısında da birtakım farklılıklar olur.
Tamamlayicisaglik.com üzerinden teklif ve bilgi alabileceğiniz diğer ürünlerimizi de incelemenizi tavsiye ederiz.
- Tamamlayıcı Sağlık Sigortası
- 65 Yaş Üstü Tamamlayıcı Sağlık Sigortası
- Ev Hanımları İçin Tamamlayıcı Sağlık Sigortası
- Aile Tamamlayıcı Sağlık Sigortası
- Özel Sağlık Sigortası
Önemli Not: Bu içerik yalnızca bilgi amaçlıdır; herhangi bir tavsiye ya da tedavi önermez. Olası sağlık sorunlarını önlemek ve yanlış tedavilerden kaçınmak için en doğru bilgiyi mutlaka doktorunuzdan alınız.