Göz Tansiyonu (Glokom) Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

blog-image

Halk arasında “Karasu Hastalığı” olarak da bilinen glokom, oldukça ciddi bir göz hastalığıdır. Tansiyon, başlı başına vücudumuzun her bir alanını tehdit eden sinsi bir hastalıktır ve bu hastalıktan gözlerimiz de üzerine düşeni alır.

Göz tansiyonu, üzerinde durulması gereken ve tedavi edilmediği takdirde görme kaybına kadar ulaşabilen ciddi bir sağlık sorunudur. İleri yaş başta olmak üzere hayatın pek çok döneminde göz tansiyonuna rastlamak mümkündür. Bu yazımızda size göz tansiyonuyla alakalı geniş bir dosya hazırladık.

Hastalığı yakından tanıyarak başlayalım ve göz tansiyonu yani glokom nedir kısaca bir göz atalım.

Glokom nedir?

Göz tansiyonu nedir kısa bir tanım yaparak giriş yapalım. Glokom kısaca göz için basıncının yüksek olması sonucu oluşur. Gözün içinde “aköz sıvısı” olarak tanımlanan bir sıvı vardır. Bu sıvı çeşitli yollarla gözden dışarıya tahliye olur. Ancak göz tansiyonu varlığında, bu göz içi sıvısı dışarı çıkmayı başaramaz ve küçük bir tıkanıklık oluşur. Bu tıkanıklık yüzünden göz içindeki sıvı birikir ve göze basınç yapmaya başlar.

İşte bu göz için sıvısının yükselmesinden kaynaklanan göz içi basıncı neticesinde göz tansiyonu yani glokom oluşur. Göz içindeki basıncın artması aynı zamanda sinirlere de büyük bir baskı uygular. Sinirler harap oldukça da göz kaybı ilerler. Sinirlerin zedelenmesinin en tehlikeli sonuçlarından biri ise kişinin tamamen görme kaybı yaşamasıdır.

Özellikle 40 yaşın üzerinde görülür ve bazı vakalarda geri dönülmez sonuçlar doğurur. Bu nedenle göz tansiyonu mutlaka hekim kontrolünde tutulması ve üzerine titizlikle durulması gereken bir hastalıktır.

Göz Tansiyonu Neden Yükselir?

Göz tansiyonun yükselmesinin altında pek çok sebep yatar. Göz tansiyonu nedenleri arasında yaş bir risk faktörüyken genetik yatkınlık da bu hastalıktan payını alır. Genel olarak baktığımızda göz tansiyonu nedenlerinden birkaçını aşağıda paylaşalım.
Glokomun sebepleri arasında şeker hastalığının varlığından söz etmek mümkündür.

  • Guatr ya da bir diğer bilinen adıyla hipotiroidizm hastalığı
  • Göz travmaları özellikle göz ciddi göz yaralanmaları
  • Göz tümörleri ya da birtakım göz iltihapları
  • Göz cerrahi işlemleri neticesinde görülen glokom vakaları
  • Uzun süreli kortizon kullanımı
  • Genetik faktörler, aileden birinin göz tansiyonu hastalığına sahip olması

Göz Tansiyonu Belirtileri Nelerdir?

Göz tansiyonu her ne kadar sinsi bir hastalık olsa da bazı belirtilerle de kendini belli edebilir. Çoğu zaman kişi göz tansiyonun farkında bile olmayabilir ve ancak doktor muayenesinde bu durumu öğrenebilir.

Ancak bazı vakalarda durum çok daha kendini belli edebilir. Göz tansiyonu belirtilerinden birkaçını aşağıdaki gibi sıralamak mümkündür.

  • Kronik hale gelen baş ağrısı
  • Baş ağrısına eşlik eden göz ağrısı
  • Gözlerde batma hissi
  • Görme bulanıklığı ya da ışığın etrafında halkalar görülmesi
  • Şimşek gibi tabir edilen çakmaların yaşanması
  • Gözde sertlik hissi
  • Gözlerin zaman zaman kızarması
  • Televizyon, tablet ya da bilgisayar gibi ekranların karşısındayken göz çevresinin ağrıması
  • Gözde gerginlik ve üzerine hafif bastırınca ağrı hissi
  • Alın bölgesine yansıyan ağrılar
  • Zaman zaman görülen mide bulantıları

Göz Tansiyonu Kimlerde Görülür?

Göz tansiyonu aslında hemen herkeste görülebilir. Altta yatan hastalık ya da genetik faktörlerin varlığı glokom riskini çoğaltabilir ancak genel olarak glokom herkeste görülebilen bir göz hastalığıdır. Göz tansiyonu için kimler risk altındadır sorusunun yanıtlarından birkaçı ile devam edelim.

  • 40 yaşın üzerindeki bireyler
  • Ailede göz tansiyonu varlığı özellikle 1.derece akrabalar
  • Şeker hastalığı olan kişiler
  • Miyopi adı verilen uzağı net görememe sorunu yaşayan kimseler
  • Travmaya bağlı olarak gözü hasar almış kişiler
  • Aşırı sigara tüketenler

Tansiyonun Göze Vurmasının Belirtileri Nelerdir?

Hipertansiyon, insan sağlığı için hemen her yaşta büyük bir tehdit unsurudur. Yüksek tansiyon vücudumuzun her bir hücresine zarar verdiği gibi bu zararın en büyük yansımalarından birini gözler yaşar. 

Hipertansiyon zaman zaman göze vurabilir ve gözde birtakım sorunlara yol açabilir. Tansiyonun göze vurması bazen kendini gözlerde ağrı, bulanık görme ve zaman zaman sızıntılar yaşanmasıyla kendini belli edebildiği gibi çok daha sinsi de ilerleyebilir. 

Hipertansiyonun göze vurması, göz doktoru tarafından yapılan muayene ile tespit edilir. Bu muayenede genellikle göze damla damlatılır ve ardından mikroskop ile muayene edilir. Normal insanda gözde kanama ve sızıntı görülmez ancak tansiyonun göz vurmasında bu tarz anormal durumlar gelişebilir.

Şunu unutmamak gerekir ki tansiyonun göze vurması ciddi ve hatta geri dönüşü olamayacak kadar kalıcı hasarlara yol açabilir. Bu nedenle belirti olmasa bile yüksek tansiyon hastalarının rutin olarak göz doktoruna gidip muayene olmaları, göz sağlıkları bakımından oldukça önemlidir.

Göz Tansiyonu Tedavisi Nasıldır?

Göz doktoru tarafından yapılan tetkik ve fiziki muayenenin ardından kişiye göz tansiyonu teşhisi konur ve genellikle günün belirli saatlerinde uygulanan damlalarla tansiyon kontrol altına alınır. Elbette her vaka için durum bu kadar basit olmayabilir.

Göz damlalarının yeterli gelmediği ve bu durumun sinirlere zarar verdiği durumlarda cerrahi işlem uygulanabilir. Bu cerrahi işlem genellikle lazer girişimidir. Lazerle göz için basıncı düşürülür ve hasta bir süre sonra eski göz sağlığına kavuşur.

Cerrahi girişim eğer istenilen sonucu vermediğinde bir operasyon süreci daha gündeme gelebilir. Baz vakalarda serum verilerek de hastanın göz tansiyonun düşürülmesi hedeflenebilir ancak bu kalıcı değil geçici bir çözümdür; kişinin o an için göz tansiyonu serumla düşürebilir ancak kalıcı tedavi için hekim farklı prosedürler uygulayabilir.

Özel Sağlık Sigortası sayfamızı da incelemenizi tavsiye ederiz.

Göz Tansiyonu Lazer Ameliyatı Fiyatları

Göz tansiyonu için yapılan lazer tedavisi için bir fiyat vermek çok doğru olmayacaktır çünkü bu durum ameliyatın hangi sağlık kurumunda yapıldığına bağlı olarak değişir. Ancak genel olarak bakıldığında maliyetli olduğunu söylemek mümkündür.

Göz sağlığınızı güvence altına almanın tek yolu sağlık sigortasıdır. Türkiye'nin seçkin göz hastanelerinde muayene ve tedavi olmak için tamamlayıcı sağlık sigortası teklifi alabilir, 02163684545'den bizi arayarak sigorta danışmanlarımız ile görüşebilirsiniz. "Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Neleri Kapsar?" sorusunun yanıtı için de lütfen linke tıklayınız.

Göz Tansiyonu Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Göz tansiyonu, beraberinde onlarca sorunun yanıtına ihtiyaç duyar. Bu sorulardan birkaçını sizin için paylaştık.

Göz tansiyonu kaç olmalı?

Göz tansiyonu için genel olarak bakıldığında ideal oran 12-18 mmHg arasında olabilir. Göz tansiyonunu ölçen aletlerle birkaç saniye içinde göz tansiyonu kolayca ölçülebilir.

Göz tansiyonu yükselince ne olur?

Göz tansiyonu yükselince görme sinirlenir zedelenir. Görme sinirlerinin tansiyon nedeniyle harap olması zamanla görme kaybının artmasına yol açar. Zamanında tedavi edilmezse kalıcı görme kaybına kadar varan ciddi tablolardan söz etmek mümkündür.

Göz tansiyonu tedavi edilmezse ne olur?

Göz tansiyonu tedavi edilmezse, yukarıda da kısaca bahsettiğimiz gibi sinirlere uygulanan basınç artar ve bir süre sonra kişinin görme kaybı yükselir. Tüm bunların neticesinde de kişide kalıcı görme kaybı yaşanır ve geri dönüşü olmayacak kadar ciddi durumlar telaffuz edilmeye başlanır.

Evde göz tansiyonu nasıl düşürülür?

Göz tansiyonuna evde çözüm adı altında pek çok uygulama vardır. Ancak bunların hepsi geçici çözümler olmakla birlikte göz sağlığı için de büyük bir tehdittir. Göz tansiyonun “tek” çözümü göz hekimi tarafından reçete edilen damlaların kullanılması ve yine göz hekimi tarafından hazırlanan tedavi protokolüne %100 uyum sağlanmasıdır.

Göz tansiyonu strese bağlı mıdır?

Stresin tetikleyemeyeceği hastalıklar yok denecek kadar azdır. Ancak konu göz tansiyonu olunca tamamen stres kaynaklı demek doğru olmaz. Stresin, hayatımıza dokunduğu her yere zarar verme özelliği vardır ancak göz tansiyonu genellikle farklı sebeplerden kaynaklanır. Bu nedenle direkt olarak stres- göz tansiyonu ilişkisinden söz etmek pek doğru olmayacaktır.

Göz tansiyonu biter mi?

Göz tansiyonu tedavi edilebilen bir göz hastalığıdır. Göz doktoru tarafından önerilen tedavi protokolüyle hastalık kontrol altına alınabilir ve kişi erken tanı sayesinde eski göz sağlığına kavuşur. Her hastalıkta olduğu gibi bu sorunun yanıtında da “erken tanı” büyük rol oynar.

Göz tansiyonu olanlar nelere dikkat etmeli?

Sağlıklı beslenmek ve düzenli göz doktoru kontrolü göz tansiyonu riskini düşürecektir. Tüm bunlardan bağımsız olarak genetik faktörlere bağlı olarak da göz tansiyonu gelişebilir; bunun da önlemi, düzenli kontroldür.

Göz tansiyonu olanlar ne yememeli?

Göz tansiyonu ve sağlıklı beslenme arasında sıkı bir iletişim vardır bu nedenle göz tansiyonu olanların benimsemesi gereken birtakım beslenme modelleri vardır. Özellikle şekerli ve yağlı gıdalardan uzak durmalı ve yakın zaman aralıklarıyla “aşırı” sıvı tüketiminden kaçınmaları gerekir. Her şeyin fazlasının zarar olduğu unutulmamalı ve sıvı tüketiminde de doktorun önerdiği miktarı aşmamak gerekir.

Göz tansiyonu kaç olursa tehlikelidir?

Göz tansiyonu için genellikle 22 mmHg üst sınır olarak kabul edilebilir. Ancak bu konudaki net bilgiyi yine de hekimden almak daha doğru olacaktır zira kişinin yaşı ve mevcut sağlığı rakamda birtakım oynamalara yol açabilir.

Limonlu su göz tansiyonuna iyi gelir mi?

Göz doktorunun önerdiği reçete ve tedavinin dışında hiçbir uygulama yapmayınız. Halk arasında limonlu suyun göz tansiyonuna iyi gelip gelmediği merak konusudur ancak doktor gözetimi dışında yapılan her uygulama risk içerir. Bu nedenle göz doktorunun önerisinin dışına çıkmamanızda yarar olacaktır.

Aşağıdaki içeriklerimiz de ilginizi çekebilir.

Önemli Not: Bu içerik yalnızca bilgi amaçlıdır; herhangi bir tavsiye ya da tedavi önermez. Olası sağlık sorunlarını önlemek ve yanlış tedavilerden kaçınmak için en doğru bilgiyi mutlaka doktorunuzdan alınız.


 

Yayımlanma Tarihi: 5 Haziran 2023 Pazartesi

Güncellenme Tarihi: 11 Ekim 2024 Cuma

Bu makale size yardımcı oldu mu?

Bildiriminiz için teşekkür ederiz.

Geri bildiriminiz bizim için önemli. Size daha iyi bir deneyim sunmamız için lütfen görüşlerinizi yazınız.

Bunlar da ilgilinizi çekebilir

Acil Durumda Ne Yapmalıyız?

Acil Durumda Ne Yapmalıyız?

Acil servisi ne zaman aramalıyız, acil durum da beklerken neler yapmalıyız, kendimizi na...
Sağlık
9 Ocak, Salı
Tümünü oku
İş Stresi Nedir? İş Stresi Belirtileri ve Tedavisi

İş Stresi Nedir? İş Stresi Belirtileri ve Tedavisi

İş yerinde fazla mesai yapıyor ve stresli bir ortamda mı çalışıyorsunuz? Bu durum sağlığ...
Sağlık
12 Ocak, Cuma
Tümünü oku
Bebeklerin En Sık Yaşadığı 9 Sağlık Sorunu

Bebeklerin En Sık Yaşadığı 9 Sağlık Sorunu

Bebekler iki haftalık olana kadar yeni doğan bebek olarak adlandırılır. Yeni doğan bebek...
Sağlık
15 Ocak, Pazartesi
Tümünü oku

Tüm sağlık sigortası tekliflerini karşılaştırın

İhtiyacınıza ve bütçenize en uygun sağlık sigortasını kolayca bulun.

Listele
write-us-icon

Bize yazın

Danışmanlarımızla yazışın, uzman desteğimizden yararlanın.

tamamlayicisaglik@gencsigorta.com
urgent-icon

Acil mi? Bizi arayın

Çalışma saatlerimiz hafta içi 09:00 - 18:00

(0216) 368 45 45
call-icon

Sizi arayalım

Numaranızı bırakın uzman danışmanlarımız en kısa sürede sizi arasın.

Numaranızı bırakın