Hamilelikte Basur Tedavisi ve Ağrıyı Önleme Yöntemleri

blog-image

Hamilelikte basur, anüs veya makatta damarların şişmesi sonucu oluşur ve bu dönemde oldukça yaygın görülen rahatsızlıklardan birdir. Genellikle hemoroit, büyüyen rahmin pelvis duvarına baskı uygulamasıyla gebeliğin 6.ayından sonra rahatsızlık vermeye başlar. Gebelik ilerledikçe de ağrı artabilir.

Dışkılama sırasında makattan kan gelmesi, kütlenin anüsten dışarı çıkması ve ağrı hamilelikte basur belirtilerindendir. Gebeliği zorlaştıran rahatsızlıklardan biri olan hemoroit, doğru tedavi ve düzenli yaşam tarzı ile kontrol altına alınabilir.

Hamilelikte basur ile ilgili merak ettiğiniz her şeyi yazımızda bulabilirsiniz.

Hamilelikte Basur Neden Daha Sık Görülür?

Hamilelikte basur oluşmasının birçok sebebi vardır:

  1. Gebelikte hemoroit oluşmasının nedeni, progesteron hormonunun düz kaslar üzerinde gevşetici etkiye sahip olmasındandır. Böylelikle damarlar da büyüme daha kolay olur.
  2. Rahim büyüdükçe kan akışı hızlanır ve toplardamar üzerindeki basıncı artar. Toplardamar üzerindeki basınçta hemoroide neden olur.
  3. Hamilelik döneminde kullanılan demir ilaçları da kabızlığa neden olabilir. Kabızlık sorunu hemoroide sebep olan en önemli etkenlerdendir.
  4. Bebek büyüyüp geliştikçe karın içi basınç daha da artar. Hemoroide neden olan diğer faktörlerden biri de karın içi basıncın artmasındandır.

Hamilelikte Hemoroit Nasıl Önlenir?

Gebelikte basuru önlemenin en iyi yolu hamilelikte kabızlık ile mücadele etmektir. Çünkü tuvalete zor çıkmak veya hiç çıkamamak basuru kötüleştiren bir durumdur.

Dışkı yumuşatıcı ilaçları kullanmadan önce hamilelikte basurdan korunma yollarına dikkat ederek tedbir alabilirsiniz:

  • Meyve, sebze ve tam buğday ekmeği gibi lif bakımından zengin besinlerle beslenin.
  • Günde en az 2 litre su tüketmeye özen gösterin.
  • Kahve, çay ve kola gibi kafeinli içeceklerden uzak durun.
  • Kızartma, yüksek yağ içeren süt ürünleri, işlenmiş paketli gıdalar ve hazır yiyecekleri beslenme düzeninizden çıkarın. Bu gıdalar hamilelikte şişkinliğe ve kabızlığa neden olur.
  • Kuru meyve tüketerek kabızlığı engelleyin.
  • Fazla oturmaktan veya fazla ayakta kalmaktan kaçının.
  • Dinlenirken veya uyurken sol tarafa yatın. Sol tarafa yatmak hemoroit oluşumunu engeller.
  • Demir ilaçları kabızlığa neden olabilir. Demir takviyesi için alternatif arıyorsanız konuyu doktorunuz ile paylaşın.

Doktorunuza danışarak Kegel egzersizi yapmaya başlayabilirsiniz. Kegel egzersizi sayesinde pelvis bölgesindeki kasları güçlendirerek hemoroit, idrar kaçırma gibi sorunların önüne geçebilirsiniz.

Gebelikte Hemoroit Hangi Ayda Başlar?

Gebelikte hemoroit 3. Aydan itibaren belirti vermeye başlar, 6.aydan itibaren hızla büyüyebilir. Bebeğin ve rahmin büyümesiyle karın içinde ve damarlarda basınç arttığından 6. Aydan itibaren hemoroitlerde büyüme hızlı olabilir.

Hamilelikte Basur Tedavisi Nasıl Olur?

Gebelikte ilaç kullanımı kısıtlı olduğu için basur tedavisi zordur. Hamilelikte hemoroit ilaçları, dönemin hassasiyetinden dolayı pek tercih edilmez. Ancak doktorunuzun tavsiyesi ile fitil veya krem kullanabilirsiniz. Böylelikle gebelik hemoroidinin neden olduğu ağrı, kaşıntı ve şişlik semptomları azaltılabilir.

Acil bir durum olmadığı sürece hamilelikte basura cerrahi bir müdahalede bulunmaz. Hamilelikte basur tedavisi mümkün oldukça doğal yöntemler ile yapılır.

Hamilelikte Basur Nasıl Geçer, Ne İyi Gelir?

Dışkı yumuşatan ilaçlar, ağrı kesiciler, hemoroit kremleri, fitil veya pomadlar hemoroidin neden olduğu semptomlara iyi gelebilir. Ancak hamilelikte ilaç kullanımı riskli olduğundan mutlaka doktor gözetiminde ilaç kullanmanız gerekir.

Hemoroide iyi gelen ilaçsız tedavi yöntemleri de vardır. Bunlar;

  • Kabızlık fazla ıkınmaya sebep olabilir. Ikınma ve tuvalette uzun süre oturma da var olan basurun kötüleşmesine neden olabilir. Mümkün oldukça basur olan bölge fazla ıkınma ile zorlanmamalıdır.
  • Makat bölgesinin hijyenine önem verilmelidir. Her tuvaletten sonra makat bölgesi iyice yıkanmalıdır.
  • 20 dakikalık ılık su banyosu basura iyi gelir. Kaşıntıyı azaltır, ağrıyı hafifletir.
  • Dışarı çıkmış hemoroitleri vazelin ile nemlendirip içeri doğru ittirmek doğru bir yöntemdir. Dışarıda kalan hemoroitler ağrıya sebep olabilir.
  • Uzun süre sert zeminde oturmak basuru kötüleştirebilir. Çalışan hamile kadınlar basur minderi alarak kendilerini rahatlatabilirler.

Hamilelikte hemoroide iyi gelen bitkisel tedavilerde vardır. Hindistan cevizi yağı, limon suyu ve badem yağı basura iyi gelen doğal yöntemlerdendir. Bitkisel tedaviler tehlikeli görünmese de hamilelik riskli bir dönem olduğu için doktora danışmadan bitkisel tedavi yöntemlerini denemeyin.

Hamilelikte Hemoroit Normal Doğuma Engel Olur mu, Bebeğe Zarar Verir mi?

Basur sıkıntısı yaşayan hamile kadınlar, nasıl doğum yapacağını ve bebeğinin bu durumdan zarar görüp görmeyeceğini merak eder. Merak etmeyin, basurdan dolayı bebeğiniz hiçbir zarar görmez. Basur sadece hamile kadınları zora sokan bir rahatsızlıktır.

Nasıl doğum yapacağınız konusuna gelirsek; hemoroidin şiddetine göre doğum şekline karar verilir. Eğer hemoroidin boyutu büyük ve içi kan pıhtısı ile doluysa doktorunuz sizin sağlığınızı korumak için sezaryen doğum kararı alabilir. Ancak hemoroidin boyutu ve durumu riskli değilse normal doğum yapılabilir.

Doğum Sonrası Hemoroit Neden Olur?

Özellikle normal doğum sonrası kadınlarda hemoroit oldukça sık görülen bir durumdur. Doğum esnasında ıkınma damalardaki basıncı daha da artırdığından makat bölgesinde basur oluşabilir.

Doğumdan sonra kadınlarda dikiş acısı korkusu gelişebilir. Bu korku tuvalete çıkmayı engeller ve tuvalete çıkmaktan kaçtıkça kabızlık problemi gün yüzüne çıkar. Sonucunda da basur görülebilir.

Doğumdan sonra bağırsak ve mide hareketleri yavaşladığından, anne adayının beslenme düzeni bozulabilir. Doğum sonrası kadınlarda yeni hayata adapte olmaya çalışırken basur problemi ile karşı karşıya kalabilirler.

Hamilelikte basurdan korunmak için dikkat ettiğiniz kurallara doğum sonrasında da uyarsanız bu problemle karşı karşıya gelme riskini azaltabilirsiniz.

Ne Zaman Doktora Başvurmalısınız?

Hemoroit kanaması, baş dönmesi, halsizlik ve aşırı ağrı varsa hamile kadınlar direkt olarak doktora başvurmalıdır. Çünkü hemoroit kanaması hamile kadında demir eksikliğine yol açabilir. Anne adayında oluşan eksiklikte doğrudan bebeğin sağlığını etkileyebilir.

Hemoroitler doğumdan sonra iyileşme eğilimindedir. Ancak doğum sonrası basur sorunu hala devam ediyorsa doktora tekrar gitmeniz sıkıntılarınızı azaltmak için doğru bir karar olacaktır. Doktorunuz ameliyat veya ameliyat içermeyen prosedürlerden hangisinin sizin için iyi olacağının kararını verip tedavinize başlayacaktır.

Ameliyatsız basur tedavisi ve hemoroid ameliyatı hakkında detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz. Sağlıkla kalın.

Aşağıdaki içeriklerimiz de ilginizi çekebilir;

Yayımlanma Tarihi: 18 Aralık 2019 Çarşamba

Güncellenme Tarihi: 8 Ekim 2024 Salı

Bu makale size yardımcı oldu mu?

Bildiriminiz için teşekkür ederiz.

Geri bildiriminiz bizim için önemli. Size daha iyi bir deneyim sunmamız için lütfen görüşlerinizi yazınız.

Bunlar da ilgilinizi çekebilir

Acil Durumda Ne Yapmalıyız?

Acil Durumda Ne Yapmalıyız?

Acil servisi ne zaman aramalıyız, acil durum da beklerken neler yapmalıyız, kendimizi na...
Sağlık
9 Ocak, Salı
Tümünü oku
İş Stresi Nedir? İş Stresi Belirtileri ve Tedavisi

İş Stresi Nedir? İş Stresi Belirtileri ve Tedavisi

İş yerinde fazla mesai yapıyor ve stresli bir ortamda mı çalışıyorsunuz? Bu durum sağlığ...
Sağlık
12 Ocak, Cuma
Tümünü oku
Bebeklerin En Sık Yaşadığı 9 Sağlık Sorunu

Bebeklerin En Sık Yaşadığı 9 Sağlık Sorunu

Bebekler iki haftalık olana kadar yeni doğan bebek olarak adlandırılır. Yeni doğan bebek...
Sağlık
15 Ocak, Pazartesi
Tümünü oku

Tüm sağlık sigortası tekliflerini karşılaştırın

İhtiyacınıza ve bütçenize en uygun sağlık sigortasını kolayca bulun.

Listele
write-us-icon

Bize yazın

Danışmanlarımızla yazışın, uzman desteğimizden yararlanın.

tamamlayicisaglik@gencsigorta.com
urgent-icon

Acil mi? Bizi arayın

Çalışma saatlerimiz hafta içi 09:00 - 18:00

(0216) 368 45 45
call-icon

Sizi arayalım

Numaranızı bırakın uzman danışmanlarımız en kısa sürede sizi arasın.

Numaranızı bırakın