Hamilelikte Cilt Sorunları Nelerdir?

blog-image

Hamilelik dönemi boyunca tabiri caizse tepeden tırnağa değişim yaşanır. Bu değişimler kimi zaman kendini bolca gözyaşı ve duygusallık olarak belli ederken kimi zaman gürleşen saçlar ya da değişen cilt tonu olarak karşımıza çıkar.

Günün sonunda değişim kaçınılmazdır! Tüm bu değişimlerin bir gün normal seyrine döneceğini ve ortalama 9 ay sonra kucağınıza yepyeni bir “dünya”yı sığdıracağınızı düşünerek motive olabilir ve her değişimi sevgiyle karşılayarak süreci hasarsız atlatabilirsiniz.
Hamilelik boyunca belki de en büyük değişimlerin direkt olarak cildimize yansıdığını söylersek yanılmış olmayız değil mi? Hamilelikte cilt değişikliklerine sıkça rastlamak mümkündür.

Doğum Sigortası ürününü incelemek için tıklayınız.

Pek çok anne adayının; “Hamilelikte cilt kızarıklığı”, “Hamilelikte kaşıntı”, Hamilelikte yüzde kızarıklık”, “Hamilelikte ciltte pullanma” ve çok daha fazla başlığı merak ettiğini biliyoruz. İşte tam da bu meraktan yola çıkarak sizin için detaylı bir cilt dosyası hazırladık. Hamilelikte görülen cilt sorunlarını kaleme aldığımız yazımızın size ışık tutacağına eminiz.

Hamilelikte Cilt Sorunları Ne Zaman Başlar?

Her anne adayının cilt sorunu yaşayacağını söyleyemeyiz zira bu süreci herhangi bir cilt sorunu yaşamadan da atlatan pek çok anne adayı var. Gebelikte hormonal değişimle birlikte cilt pigmentasyonunda birtakım koyulaşmalar görülebilir. Özellikle hamilelikte kadının yüzünde değişikliklerin görülmesi çoğu gebede rastlanan bir durumdur.

Bu koyulaşmaları hamilelikte cilt lekesi olarak da tanımlamak mümkündür. Gebeliğin 4. ya da 5. Ayına doğru ortaya çıkabilir. Beraberinde ciltte kaşıntı, pullanma, kuruma ve benzeri gibi şikayetlerin de olması olağandır. Bu arada bu şikayetlerin bir süre sonra dineceğini ve olağan seyrine döneceğini de satır aralarımıza serpelim.

Hamilelikte Cilt Problemleri: Hamilelikte Cilt Sorunları Nelerdir?

Gebelik lekeleri, çatlaklar, kaşıntı, yüzde kızarıklık, cilt hassasiyeti, deride koyulaşma, pullanma ve kuruluk genellikle ilk olarak akla gelenlerdir. Şimdi gelin bu cilt sorunlarına yakından bir göz atalım.

Hamilelikte Yüzde Kızarıklık

Gebelikte yüz kızarmasının spesifik bir nedeni yoktur ancak yapılan araştırmalara göre hamilelik döneminde yaşanan fizyolojik değişimlerin bir yansımasıdır diyebiliriz. Hormonların etkisiyle ciltte birtakım kızarıklıklar görülebilir ki bunlar hamilelikte yanak kızarması olarak da tanımlanabilir.

Hamileyken yüzümde kırmızı lekeler çıktı cümlesi pek çok anne adayının mustarip olduğu konulardandır. Hamilelikte yüzde kırmızı lekeler çıkması, gebelikte yüz kızarması v.b. gibi durumlar oldukça sık rastlanan cilt sorunlarındandır. Bunun temel nedeni artan kan seviyelerinin ciltte yarattığı tepki diyebiliriz. Hamilelik süresince kan seviyelerinde görülen artış, cildin altında bulunan ince damarların genişlemesine yol açabilir ki bu da anne adayının cildinde kızarıklığa sebep olabilir.

Hamilelikte Cilt Kızarıklığı'nı kaleme aldığımız blog yazımızı okumanızı öneririz.

Hamilelik Çatlakları

Hamilelik ve çatlak ikilisi birbirinin en yakın arkadaşıdır diyebiliriz zira hemen hemen her anne adayında karın ya da kalçalarda çatlak görülebilir. Alt derinin esnekliğini kaybetmesiyle birlikte ortaya çıkan çatlaklar görünüş itibari ile çok sempatik olmadığından her anne adayının canını sıkma konusunda birebirdir!

Var olan çatlakların giderilmesi için bir medikal dokunuş, hamilelik ve hatta emzirme dönemi boyunca tehlikeli olabilir bu nedenle tedaviden çok çatlak oluşumunu engellemeye ağırlık vermekte yarar olacaktır. Hamilelikte çatlak oluşmaması için ne yapmalı sorusunun ilk ve belki de tek yanıtı bölgeyi iyice nemlendirmektir. Hekiminizin uygun gördüğü bir doğal krem ya da jel ile cildin nemli tutulması, çatlak oluşumunu önlemede etkili olabilir. Ancak hamilelik boyunca kullanılan krem, jel, ilaç ve hatta organik dahi olsa her ürün bir risk taşır bu nedenle kulaktan dolma bilgilerle hareket etmemeli ve her zaman hekiminize danışarak ondan bilgi almalısınız.

Hamilelikte çatlak hakkında kaleme aldığımız yazımızı mutlaka okumanızı tavsiye ederiz.

Hamilelikte Sivilce

Gebelikte akne problemi de zaman zaman yaşanabilir. Hormonların etkisi, beslenme alışkanlıklarında değişim ve daha pek çok neden ciltte akneye yol açabilir. Gebelikte sivilceler yalnızca yüz bölgesinde olmayabilir sırt ve saçlı deride de zaman zaman akneler gözlemlenebilir.

Bu akneleri gidermek için antibiyotik ya da ilaç kullanmak kesinlikle sakıncalıdır bu nedenle hamilelikte kullanılabilen doğal ürünlerden destek alınabilir ancak mutlaka ve mutlaka hekim desteği şarttır. 

Gebelikte cilt bakımı yaptırmak da sakıncalı olabilir bu nedenle hamilelikte cilt sorunu yaşamamak için atılması gereken ilk adım doğru ve dengeli bir beslenme rutini benimsemektir. Doğru ve sağlıklı gıdalarla yapılan beslenmenin yansımasını cilt üzerinde görmek mümkündür. Hamilelik sivilcelerini sıkmak kalıcı iz ve lekelere yol açabileceğinden sivilceleri gidermek için kendi yöntemlerinizi değil, hekiminizin önereceği yöntemleri uygulamanızda fayda vardır.

Gebelikte Deride Koyulaşma

Hamilelikte kararma nedenleri ile devam edelim. Hamilelikte cilt koyulaşması da sık görülen sorunlardan biridir. Genellikle meme başlarında, genital bölgelerde, göbek çevresinde görülebildiği gibi koltuk altında da gözlemlenebilir. Yüzde de koyu lekeler görülebilir; özellikle yanak ve burun çevresiyle dudak üstünde lekelere rastlanabilir.

Bu noktada hamileler için uygun güneş kreminden destek almak önemlidir. Hekiminizin önereceği gebelikte kullanılabilen güneş kremi ile lekelerin önüne geçebilirsiniz. 

Gebelik maskesi olarak bilinen “kloazma”dan da kısaca söz edelim. Genellikle gebeliğin üçüncü çeyreğinde rastlanan bu durum aslında bir pigment değişimidir. Hormon değişimi sebebiyle kahverengi lekeler oluşabilir. 

Hamilelik Benleri

Hamilelikte ben çıkması olağandır. Bu benler et beni şeklinde de görülebilir. Kanama, renk değişimi ya da biçimsizlik ciddi bir soruna işaret etmeyebilir ancak yine de her ihtimale karşı uzman hekim tarafından muayene gereklidir.

Özellikle boyun bölgesinde görülen et benleri, doğumdan sonra çeşitli medikal tekniklerle kolaylıkla yok edilebilir; bu benlerin sizinle ömür boyu yaşamasına gerek yok kısaca. Hamilelik döneminde et beni çıkması her ne kadar sıklıkla karşılaşılan bir durum olsa da her zaman dediğimiz gibi gebelik süresince doktorunuzda dirsek temasınızı kesmemenizde yarar olacaktır.

Hamilelik Varisi

Hamilelikte kılcal damar artışı ya da variste fazlalaşma görülebilir. Bunlar hormonlara bağlı olarak gelişir. Özellikle bacaklarda varis oluşumu gözlemlenebilir ancak bu kalıcı değildir. Varis tedavisi, çeşitli lazer tedavileri ile mümkündür. Doğumdan sonra hekim gözetiminde ve onayı ile varislerin çaresine bakılır kısaca.

Gebelikte varis oluşumunu önlemenin yollarından biri uzun süre ayakta kalmamaktır. Ayakta kalınan sürede vücut yorulur ve ağırlığı taşımada güçlük çektiğinden birtakım ağrılar gündeme gelebilir. Gebelikte egzersiz elbette önemlidir ancak dinlenmek ve kendinizi yormamak da kilit öneme sahiptir.

Hamilelikte Döküntü

Hamilelikte atopik döküntü görülebilir. Egzamayı andıran kaşıntılı, kızarıklıklar ve dökülmeler ya da pullanmalar olabilir. Bunlar özellikle sıkla rastlanan hamilelik cilt problemlerindendir. Genellikle boyun, kol ve bacağın iç yüzeylerinde olduğu gibi yüz bölgesinde de görülebilir.

Hamilelikte cilt kurumasına da sıkça rastlanır. Bu döküntüler, anne karnındaki bebeğe herhangi bir zarar vermez ve uygun bir tedavi ile kolayca çözüme kavuşur. Hamilelikte yüzüm için ne kullanabilirim sorusunun yanıtını mutlaka hekiminizden alınır.

Hamilelikte Dudak Kuruması

Hamilelikte cilt kuruluğunun bir yansıması da dudaklar üzerine olur. Hamilelikte dudak kuruması sıkça rastlanan bir durumdur. Hamile kalınca vücuttaki değişiklikler sebebiyle pek çok gelişme yaşanır. Bunlardan en tipik olan vücuttaki kan seviyesinin artması ve vücudun su depolamasından sebep çok daha fazla suya ihtiyaç duymasıdır.

Vücudun daha fazla su depolaması ve anne adayının sıvı ihtiyacının artması olağandır. Sıvı seviyelerindeki bu değişim dudaklarda kurumaya yol açabilir. Vücutta bulunan kan hacminin artması da ağız kuruluğuna yol açabilen faktörlerdendir.

Gebelikte Cilt Yağlanması

Hamilikte cilt kuruluğu kadar, gebelikte cilt yağlanması da yaşanabilir. Bir yanda bu kadar kururken öte yanda cildin yağlanması ilginç bir tezattır. Bunun temel nedenlerinden biri hormonlarda meydana gelen değişimdir.
Hormonlardaki artış sebebiyle vücutta yağ bezelerinin faaliyeti artar ki bu da yüzde parlama ve yağlanmaya sebep olur. Yağlanma aşırı boyutta olmadığı müddetçe ciddi bir sağlık sorununa işaret etmez ancak her koşulda doktorunuzda dirsek temasında olmanız mühimdir.

Hamilelikte Yüzde Solgunluk

Hamilelikte kadının yüzündeki değişimlerden biri de yüzde solgunluktur. Hamilelikte yüzde solgunluk oldukça sık rastlanan bir durumdur. Gebelikte hormonların etkisi ciltte birtakım değişimler söz konusu olabilir.

Yalnızca yüzde solgunluk değil cilt lekeleri ve ciltte koyulaşma da görülebilir. Bu gibi pigment sorunlarından kaynaklanan izler anne adayında herhangi bir tehlikeye yol açmaz ancak her konuda hekime danışmakta elbette yarar vardır. Özellikle krem ya da ilaç kullanımı gibi durumlarda hekim onayı olmadan herhangi bir ürün kullanmamanız bebeğinizin ve sizin sağlığınız için önemlidir.

Hamilelikte Kollarda Kızarıklık

Hamilelikte cilt kızarıklığının temel nedenlerinden birinin kan akışı olduğu düşünülür. Hamilelik döneminde vücudun fazla kan üretmesinden kaynaklanan cilt kızarıklıklarının görülmesi mümkündür.

Sadece yüzde değil kollarda da kızarıklık görülebilir. Hamilelikte kollarda kaşıntı neden olur sorusunun da yanıtını verelim. Hızla değişen hormon dengesine bağlı olarak cilt hassaslaşır ve buna bağlı olarak el ve ayaklarda kaşıntı oluşabilir.

Hamilelikte Yüz Soyulması

Hamilelikte yüzde kızarıklık ve pullanma kadar yüz soyulmasına da sıkça rastlanır. Cildin kuruması, pul pul olması hatta soyulmasının altında yatan nedenlerden biri progesteron hormonudur. Yüksek seviyelerde salgılanan bu hormon sebebiyle ciltte döküntüler ve kaşıntılar görülebilir.
Bu kaşıntılar kimi zaman yüzün soyulmasına kadar varabilen durumlara yol açar. Cildin temiz tutulması ve doğru bir şekilde nemlendirilmesi önemlidir. Yanı sıra dengeli ve çok yönlü bir beslenme rutininin benimsenmesi de soyulmaların ve pul pul döküntülerin önüne geçebilir.

Hamilelikte Saç Kaşıntısı

Gebelikte vücudun çeşitli yerlerinde kaşıntı görülebilir. Bu kaşıntılar kimi zaman kan hacminin artması kimi zaman hormon dengesinin şaşmasından kaynaklanır. Bir diğer kaşıntı sebebi de stres olabilir. Cildin atopik yapıda olması, stresin yüksek olması pek çok alerji tetiklemesine de yol açabilir.

Bu alerjiler bir süre sonra özellikle saç derisinde kaşıntıya yol açabilir. Özellikle hamileliğin ilerleyen haftalarında saç kaşıntısı görülebilir. Olası bir alerjik durumun varlığına karşı, konu hakkında hekimi bilgilendirmekte yarar olacaktır.

Hamilelikte Çiller Neden Olur?

Hamilelikte çili andıran güneş lekeleri ortaya çıkabilir. Bu lekelerin sebeplerinden biri hormonal değişimlerdir. Hamilelikte cilt hassaslaşır ve bu nedenle pek çok duruma açık hale gelir. Hamilelikte lekelenme de bunlardan biridir.

Çil görünümünde olan bu minik lekeler genellikle hamileliğin sonlanmasıyla birlikte ortalama 1 yıl içinde kaybolur. Ancak geçmemesi durumunda PRP tedavisi, lazer tedavisi vb. gibi uygulamalardan destek almak da mümkündür.

Gebelikte Cildiye Doktoruna Gidilir mi?

Gebelikte diş hekimine gidilir mi sorusu gibi hamilelikte dermatoloğa gidilir mi sorusu da merak uyandıran sorulardandır. Hamilelik döneminde birtakım kısıtlamaların olduğu bir gerçek ancak konu anne ve bebek sağlığı olunca çok daha titizlenmek gerekiyor.

Gebelik döneminde rahatsızlık duyduğunuz her bir konu için mutlaka ilgili hekime danışmanızda yarar vardır. Arama motorlarında hamilelik dönemi için bitkisel çözümler adı altında onlarca öneri var ancak bu öneriler hem sizin hem bebeğinizin sağlığı için büyük bir tehdit. Bu nedenle ister organik ister bitkisel olsun her bir ürün için mutlaka hekim onayını almalı ve dinleyeceğiniz tek kişi yalnızca doktorunuz olmalıdır. Unutmayın ki her anne adayının deneyimi farklıdır ve herkese iyi gelen size iyi gelmeyebilir. Bu nedenle bu hassas süreci işin uzmanlarına bırakın…

Her konuda doktor desteği almanın maliyetli olacağı gerçeğini göz ardı etmiyoruz elbette. Gebelik süresince ilgili tetkik, doğum ve sonrası sağlık giderlerini maddi anlamda güvence altına almanın en etkili yolu doğum sigortasıdır. Gelin aşağıda detaylandıralım.

Bebek Sağlık Sigortası hakkında detaylı bilgi için linke tıklayınız.

Tamamlayicisaglik.com'dan Tavsiyeler

Gebelik sürecindeki muayene, laboratuvar ve görüntüleme işlemleri ile birlikte doğum masraflarını karşılayan bir sigortanız olsun ister misiniz? 
Doğum sigortası hakkında detaylı bilgi almak için “Doğum Sigortası Nedir?” isimli içeriğimiz okuyabilir ya da 0216 368 45 45 numaralı telefondan bizi arayabilirsiniz.  

Hamileyken Doğum Sigortası Alınır mı?” ve “Doğum Sigortası Bekleme Süreleri”ni kaleme aldığımız blog yazılarımıza da göz gezdirmenizi öneririz. 

Aşağıdaki ürün ve konular da ilginizi çekebilir.


Önemli Not: Bu içerik yalnızca bilgi amaçlıdır; herhangi bir tavsiye ya da tedavi önermez. Olası sağlık sorunlarını önlemek ve yanlış tedavilerden kaçınmak için en doğru bilgiyi mutlaka doktorunuzdan alınız.
 

Yayımlanma Tarihi: 10 Temmuz 2023 Pazartesi

Güncellenme Tarihi: 9 Ekim 2024 Çarşamba

Bu makale size yardımcı oldu mu?

Bildiriminiz için teşekkür ederiz.

Geri bildiriminiz bizim için önemli. Size daha iyi bir deneyim sunmamız için lütfen görüşlerinizi yazınız.

Bunlar da ilgilinizi çekebilir

Acil Durumda Ne Yapmalıyız?

Acil Durumda Ne Yapmalıyız?

Acil servisi ne zaman aramalıyız, acil durum da beklerken neler yapmalıyız, kendimizi na...
Sağlık
9 Ocak, Salı
Tümünü oku
İş Stresi Nedir? İş Stresi Belirtileri ve Tedavisi

İş Stresi Nedir? İş Stresi Belirtileri ve Tedavisi

İş yerinde fazla mesai yapıyor ve stresli bir ortamda mı çalışıyorsunuz? Bu durum sağlığ...
Sağlık
12 Ocak, Cuma
Tümünü oku
Bebeklerin En Sık Yaşadığı 9 Sağlık Sorunu

Bebeklerin En Sık Yaşadığı 9 Sağlık Sorunu

Bebekler iki haftalık olana kadar yeni doğan bebek olarak adlandırılır. Yeni doğan bebek...
Sağlık
15 Ocak, Pazartesi
Tümünü oku

Tüm sağlık sigortası tekliflerini karşılaştırın

İhtiyacınıza ve bütçenize en uygun sağlık sigortasını kolayca bulun.

Listele
write-us-icon

Bize yazın

Danışmanlarımızla yazışın, uzman desteğimizden yararlanın.

tamamlayicisaglik@gencsigorta.com
urgent-icon

Acil mi? Bizi arayın

Çalışma saatlerimiz hafta içi 09:00 - 18:00

(0216) 368 45 45
call-icon

Sizi arayalım

Numaranızı bırakın uzman danışmanlarımız en kısa sürede sizi arasın.

Numaranızı bırakın