Hamilelik süreci için hemen her yazımızda “değişim” kelimesini kullanıyoruz zira hamilelik fiziksel, ruhsal ve mental olarak bir farklılaşma dönemi. Bu süreçte pek çok deneyim ekleniyor hayatımıza; bunlar kimi zaman fiziksel kimi zaman mental açıdan yaşanıyor.
Ortalama 9 aylık bu anlamlı süreç yalnızca bir cana değil pek çok hastalığa da gebe olabiliyor. Değişen bağışıklık sistemi pek çok hastalığa davetiye gönderme konusunda oldukça cömert (!). Hal böyle olunca daha dikkatli olmak gerekiyor çünkü düşünmemiz gereken bir minik can daha var.
Daha önce hamilelik döneminde ortaya çıkan hastalıkları kaleme almış ve detaylandırmıştır. Hamilelik döneminde sıkça karşımıza çıkan hastalıklardan biri de farenjit. Özellikle hamilelik döneminde yaşanan farenjit, oldukça endişe edici olabilir. Bu endişeden yola çıkarak sizler için bir farenjit dosyası hazırlamak istedik. Önce hastalığı yakından tanıyalım ve ardından çözümüne bir göz atalım.
Hamilelikte Farenjit Nedir?
Farenjit nedir kısaca tanımlayarak başlayalım; boğazın arka kısımlarında oluşan iltihaba genel olarak farenjit demek mümkündür. Genellikle soğuk algınlığı ya da grip gibi hastalıklardan kaynaklanabileceği gibi bakteriyel enfeksiyonların da bir sonucu olabilir.
Hamilelikte boğaz ağrıları genellikle hayati boyutta bir risk teşkil etmez ancak hamilelikte yaşanan her bir sağlık sorunu en yüksek seviyede önem arz ettiğinden önlem almak şarttır. Özellikle hassas hamilelik dönemi yaşayan anne adayları için ciddi sorunlara yol açabileceğinden en ufak bir boğaz ağrısında dahi hekime haber vermek gerekir.
Hamilelikte Farenjit Belirtileri Nelerdir?
Farenjitin genel belirtileri ile hamilelik farenjitinin belirtileri benzer yapıdadır. Hamilelikte farenjit belirtilerinden birkaçını aşağıdaki gibi özetlemek mümkündür.
- Ateş
- Boğaz ağrısı
- Yutkunma sırasında boğaz düğüm hissi ve zorluk
- Boğazda genel yanma ve ağrı
- Bademciklerin şişmesi
- Ses kısıklığı
- Kulakta kaşınma hissi
- Boğazın kızarması
- İltihaplı lenf bezleri
- Ağız kokusu
- Geniz akıntısı
Hamilelikte ses kısıklığı yaşayan anne adaylarının merak ettiği sorulardan birinin de yanıtın verelim. Farenjit ses kısıklığı yapar mı sorusunun yanıtı evet olacaktır; hamilelikte farenjit ses kısıklığına yol açabilir. Ancak burada önemli bir nokta var. Her farenjit ses kısıklığına yol açmayabilir, diğer bir deyişle ses kısıklığının altında yatan başka nedenler olabilir. Bu sebeple hamilelikte ses kısıklığı yaşayan anne adaylarının mutlaka bir hekime danışması gereklidir.
Hamilelikte Farenjit Nedenleri
Hamilelikte farenjit neden olur sorusunun pek çok yanıtı vardır. Bunlar genelde akut farenjit ve kronik farenjit olarak iki bölümde incelenir.
Akut farenjit nedeni genellikle grip ya da nezle gibi viral enfeksiyonlardan kaynaklanır. Kronik farenjit nedenleri ise üst solunum yolu enfeksiyonu, aşırı sıcak ve soğuk gıdaların tüketilmesi ya da kronik burun tıkanıklığından kaynaklanabilir.
Özellikle kapalı ve havasız ortamlarda uzun süre kalmanın akut ya da kronik farenjite yol açabildiği bilinir. Bu nedenle özellikle hamilelerin sigara dumansız, ferah ve temiz ortamlarda durması önemlidir.
Hamilelikte Ses Kısıklığı
Farenjit ile ilişkilendirilen hamilelikte ses kısıklığı pek çok nedenden kaynaklanıyor olabilir. Genellikle farenjit ile birlikte anılsa da akciğerdeki kitlelerden, akciğer hastalıklarından, ses tellerindeki sorunlardan ve iltihaplardan da kaynaklanıyor olabilir.
Özellikle sinüzit, nezle ve benzeri gibi iltihaplı durular da gebelikte ses kısıklığına yol açabilir. Bu nedenle ses kısıklığını direkt olarak farenjite yüklememek ve olası başka bir hastalığa karşı mutlaka hekim kontrolünden geçmek önemlidir.
Gebelikte Farenjit Tedavisi
İlaç ve benzeri gibi kimyasal ürünlerin kullanımının hamilelik döneminde büyük sakıncalar barındırması, anne adaylarını bitkisel çözümlere yönlendiriyor. Özellikle gebelikte farenjit bitkisel tedavi seçenekleri oldukça sık aratılıyor hatta uygulanıyor.
Öncelikle şunu söylemek gerekir ki konu gebelik gibi hassas bir süreçse, hekim onayı olmadan bitkisel bile olsa hiçbir ürünü günlük rutininize eklememelisiniz. Her hamilenin süreci farklıdır ve dolayısı ile herkese iyi gelen bir şey yoktur. Hamilelik dönemindeki en ufak bir sıkıntınızın dahi tek çaresi hekiminizdedir. Bu nedenle kulaktan dolma bilgilerle evde çözümler aramamalı ve daima bilime kulak vermelisiniz.
Hamilelikte farenjit tedavisi, anne adayının mevcut sağlık durumuna ve hastalığın düzeyine bağlı olarak değişir. Önce kulak burun boğaz muayenesi yapılır ve enfeksiyonun neden kaynaklandığı tespit edilir. Sebebine bağlı olarak bir tedavi protokolü oluşturulur ve kısa sürede hastalık kontrol altına alınır.
Gebelikte Farenjite Ne İyi Gelir?
Gebelikte farenjit tedavisi, hekimin reçete edeceği tedavi protokolü ile kolayca kontrol altına alınır. Yanı sıra aşağıdaki önlemler de alınabilir.
- Yeterli sıvı tüketimi; ne çok fazla ne az.
- Ilık su içmek
- Portakal, mandalina gibi C vitamin değeri yüksek gıdaları beslenme rutinine katmak
- İstirahat etmek
- Doktorun önereceği bitkilerden destek almak. Örneğin hekim aksini belirtmedikçe zencefil farenjit için iyi olabilir.
- Hamilelikte farenjit öksürüğü tedavisi için bal önerilebilir yanı sıra boğaz yarasının iyileşmesinde de bal etkili doğal ilaçlardan biridir.
- Tuzlu su ile gargara yapmak önerilebilir, tuzlu su boğazdaki enfeksiyonun azalmasını sağlayabilir.
- Buhar teneffüsü de etkili olabilir. Özellikle mukus zarını nemlendirmek ve var olan ağrıları hafifletmek için buhardan destek alınabilir.
Gebelikte farenjit için ne yapmalı sorusunun pek çok yanıtı vardır ancak yukarıdaki öneriler dahil her bir önlem için mutlaka doktorunuza danışmalı ve önermediği hiçbir şeyi hayatınıza katmamalısınız. Unutmayın ki hamilelik “kişiye özel bir süreç”tir ve her anne adayının yaşadığı tecrübe farklıdır.
Gebelikte Boğaz Ağrısı Bebeği Etkiler mi?
Hamilelikte farenjit bebeğe zarar verir mi sorusu her anne adayının endişe veren sorularından biridir. Hamilelikte farenjitin bebeğe herhangi bir zararı bulunmaz. Ancak tedavi geciktirilirse, mevcut hastalığa farklı komplikasyonlar eklenebileceğinden tedavi zamanında ve etkin bir şekilde yapılmalıdır.
Gebelikte farenjitin bebeğe etkisi direkt olarak yoktur ancak hastalık ilerledikçe birtakım zararlar söz konusu olabilir. Bu nedenle vakit kaybetmeden tedaviye geçilmelidir.
Hamilelikte Boğaz Spreyi Kullanılır mı?
Boğaz enfeksiyonlarını gidermede boğaz spreyi oldukça faydalıdır. Ancak konu hamilelik gibi hassas bir süreç olunca iki kere düşünmek gerekir. Normal şartlarda hamilelikte boğaz ağrısı için pastil ya da gebelikte boğaz ağrısı için sprey kullanılabilir ancak tüm bunlar gebeliğin haftasına ve annenin / bebeğin mevcut sağlık durumuna bağlı olarak değişebilir.
Bitkisel içerikli pastiller dahil olmak üzere, hamilelikte boğaz ağrısı için kullanacağınız her harici desteği mutlaka hekiminize danışınız.
Aşağıdaki içeriklerimiz de ilginizi çekebilir.
- Doğum Sigortası
- Bebek Sağlık Sigortası
- Ev Hanımları İçin Tamamlayıcı Sağlık Sigortası
- Hamileyken Doğum Sigortası Alınır mı?
Önemli Not: Bu içerik yalnızca bilgi amaçlıdır; herhangi bir tavsiye ya da tedavi önermez. Olası sağlık sorunlarını önlemek ve yanlış tedavilerden kaçınmak için en doğru bilgiyi mutlaka doktorunuzdan alınız.