Hamilelikte Memelerde Görülen Değişiklikler, Göğüs Bakımı

blog-image

Hamileliğinizin başlangıcından itibaren göğüslerinizde/memelerinizde bazı değişiklikler meydana gelir. Hamilelikte meme değişimi gebeliğin ilk aylarından itibaren ortaya çıkan bir durumdur. Bu değişiklikler, anne adayını emzirmeye hazırlamak için gelişen doğal bir süreçtir. Süt kanallarının büyümesi ile alakalı olarak, meme hacmi artar ve hassasiyet gelişir. Hamilelikte meme değişimi normaldir çünkü göğüsleriniz gelişmekte ve bebeğinizin gelişine hazırlanmaktadır.

Çoğu zaman anne adayı daha hamile olduğunu bilmezken bile göğüslerde bazı değişiklikler olabilir. Hem fizyolojik hem psikolojik olarak vücudunuzda birçok değişim yaşayacağınız bu süreçte doğru bilgi ve teşhis için doktor desteğine daha çok ihtiyaç duyabilirsiniz. Ancak özel hastanelerdeki muayene ve tetkik ücretlerinin yüksekliği sizde maddi kaygılara sebep olabilir. Bu özel ve zorlu döneminizde hastane harcamalarını düşünmemeniz için hamilelik sigortası size %100 destek olur.

Yazımızın devamında meme değişimi ve yapmanız gerekenler ile ilgili detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

Hamilelikte Ne Tür Göğüs Değişikliği Bekleyebilirim?

Memenin etrafındaki kabarcıklar hamilelik belirtileri arasındadır. Göğüs ucunun etrafında yer alan areola denilen bu koyu renkli bölgede, gebeliğin oluşması ile beraber daha fazla koyulaşarak genişleyecektir. Ayrıca bu doku pütürlü bir hal alabilir. Areolanın yaşamış olduğu bu değişimler, doğumdan sonra azalacak fakat tam olarak yok olmayacaktır.

Hamilelikte Meme Değişimlerine Neden Olan Etkenler Nelerdir?

Hamilelikte vücut kendini yeniden keşfeder, yeniden tanır. Bu değişim yalnızca ruh haline yansımakla kalmaz, vücuda da sirayet eder ve birtakım farklılaşmalar gözlemlenir. Özellikle memelerde birtakım değişimler söz konusu olabilir. Hormonların değişmesi, kan akışındaki farklılık, vücudun kendini doğuma hazırlaması gibi pek çok etken, hamilelikte meme değişimine yol açabilir.

Hamilelikte memede olan değişimler, gebelik sürecinde yaşanması olası durumlardandır. Meme değişiminin temel sebeplerinden bir diğeri süt üretiminin devreye girmesidir. Süt üretimi için gelişmeye başlayan göğüslerde kan akışı artacaktır. Bu nedenle memenin üzerinde yer alan toplardamarlar daha belirgin bir hal alabilir. Açık tenli kadınlarda bu değişim daha net bir şekilde izlenebilir. Damarların belirginleşmesi ile birlikte anne adayının almış olduğu tüm besin ve sıvı maddelerinin bebeğe iletimini sağlamak amacıyla sistemin hazırlık çalışmaları başlamaktadır.

Hamilelikte Görülen Göğüs Değişiklikleri

Hamilelikte vücutta pek çok değişiklik meydana gelirken bu değişimlerin büyük bir çoğunluğu göğüs ve karın bölgesinde gerçekleşir. Hamilelikte özellikle göğüslerde birtakım farklılıklar olması normaldir çünkü vücut kendini doğuma hazırlamak adına bazı değişimler yapar. Hamilelikte göğüslerde görülebilen değişimlerden birkaçı:

  • Göğüs akıntısı
  • Duyarlılık ve acı
  • Büyüme ve gelişme
  • Hamilelikte gögüs ağrısı
  • Göğüslerde kaşıntı ve çatlaklar

Unutmayın hamilelikte memede değişiklikleri hormonlarınızın değişmesindendir ve bazı etkilerini diğerlerinden daha fazla yaşayabilirsiniz.

Hamilelikte Göğüs Ağrısı Ne Zaman Başlar?

Memede şişlik ve dokununca acıma hamilelik belirtileri arasında yer alır. Bu ilk belirtiler genellikle hamileliğin 4. haftası itibariyle başlar ve 7. haftasında daha da belirginleşir. Gebelikte göğüs ağrısı, hassasiyeti veya büyümesi bebeğinizi kucağınıza alacağınız zamana kadar devam edebilir. 

Hamilelikte Memede Renk Değişimi Ne Zaman Olur?

Özellikle gebeliğin ilk aylarında meme yüzeyindeki damarlar belirginleşir ve renkleri daha koyu bir hale gelir. Meme ucunun çevresindeki kahverengi alanın koyulaşması da yine ilk aylarda gerçekleşir. Yanı sıra meme ucunda minik kabarcıklar görülmesi de olasıdır.

Gebeliğin ilerlemesiyle birlikte özellikle meme ucunda hassasiyet gelişebilir. Kadınlık hormonlarının yükselmeye başlamasıyla birlikte kan dolaşımında artış görülür ve bu durum memede birtakım değişikliklere yol açar.

Hamilelikte Memede Kaşıntı Neden Olur?

Göğüs ve karın bölgesinde oluşan çatlaklar, zaman zaman memelerde kaşıntıya yol açabilir. Özellikle göğüs ve karın bölgesindeki kilo artışı nedeniyle cilt gerilir ve nemini kaybeder. Nemsizlik, bir süre sonra kaşıntıya yol açabilir. Göğüs ve karın bölgesi, kaşıntının en yoğun hissedildiği bölgelerdendir. 

Yanı sıra hızla değişen hormonlar da birtakım değişimlere yol açar. Cilt hassaslaştıkça, gerilmesi arttıkça bu tarz kaşıntılar meydana gelebilir ve bu kaşıntı hissi hamilelik süresince normaldir.

Gebelik Döneminde Göğüs Bakımı Nasıl Yapılır?

Hamilelik döneminde yukarıda da anlatıldığı gibi göğüslerde pek çok değişiklik yaşanır. Bu değişikliklerin ağrı ve kalıcı çatlaklara yol açmaması için göğüs bakımına önem verilmesi gerekir. Bu amaçla hamilelik döneminde anne adayları soğuk ya da sıcak değil, ılık su ile yıkanmalılar,  göğüs temizliğinde sabun ya da diğer temizleyici ürünlerden uzak durmalıdır.

Özellikle de hamileliğin son aylarında göğüs uçları çok hassas olduğu için, göğüs uçlarına dokunularak çok fazla uyarılmaması gerekir. Aksi halde rahim kasılmaları yaşanabilir ve bunun sonucunda erken doğum riski ortaya çıkabilir. Hamilelikte meme değişimi ile birlikte dikkat edilmesi gereken durumlar vardır.

Göğüslerde Büyüme ve Gelişme

Gebelik döneminde göğüslerin boyutu, 3 ile 4 katına kadar çıkacaktır. Bu nedenden dolayı gebelik döneminde, mutlaka iyi destekli bir sütyen kullanılması gerekir. Eğer memeleriniz oldukça iri ve sarkmaya eğilimi varsa, geceleri yatarken bile sütyen takmanız faydalı olacaktır.

Hamilelik süresince balenli ve göğüs ucunu tahriş edecek dolgulu sütyenlerden uzak durmanız sağlığınız açısından dikkat edilmesi gereken bir konudur. İnce askılı sütyenler tahrişe sebep olurken bol sütyenlerde göğüs ağırlığınızı taşımayarak sırt ağrılarınızın artmasına sebep olabilir. %100 pamuklu kumaştan yapılan yumuşak dokulu esneyebilen, terletmeyen, kalın askılı ve uygun bedende sütyenler tercih edilmelidir. Ancak hamileliğin ilk aylarında aldığınız sütyen ilerleyen aylarda yani göğüsleriniz büyüdükçe olmayacağından sütyen alırken bu şartları göz önünde bulundurmak sizi defalarca alışveriş yapmaktan kurtaracaktır.

Progesteron ve östrojen hormonlarınızın zirvede olması bu süreçte yaşadığınız değişimlerin sebebidir. Hormonlarınız içgüdülerinizi de hareketlendirir ve bebeğinizin sağlıklı gelişimi için yaşam tarzınızı dahi değiştirmek durumunda kalırsınız. Bebeğinizin sağlıklı gelişimi elbette her şeyden önemli ancak bu değişimlere adapte olabilmeniz için uzman desteğine ihtiyacınız olabilir. Hamilelik sigortası sayesinde muayene ücreti ödemeden istediğiniz doktor veya psikologdan destek alabilirsiniz.

Kolostrum ve Gebelikte Meme Ucu Akıntısı

Doğum yapan annenin memesinden gelen ilk süt olan sarı-sulu sıvı olan kolostrum, bazı kadınlarda gebelikte memeden şeffaf sıvı gelmesi ile başlayabilir. Hamilelik sürecinin 16. haftası itibarıyla süt salgılanmaya başlamasıyla meme ucundan açık sarı renkte ve az bir miktarda gelen sıvıdır. Uzmanlar tarafından söz konusu dönemde salgılanan bu sıvı normal olarak görülür. Doğumdan sonra ilk gelen kolostrum adı verilen bu sıvının, ilk geldiği zamanlarda yoğun bir kıvamlı olurken zamanla daha sulu ve daha açık renkli bir hal almaya başlar.  

Hamilelikle birlikte annenin fizyolojisinde önemli değişimler meydana gelmeye başlar. Bu değişim çerçevesinde, annenin ihtiyaçları da farklılaşmaktadır. Günlük yaşantınızda kullanmayı aklınızın ucundan dahi geçirmediğiniz birçok ürün, hamilelik ve sonrasında en büyük yardımcınız haline gelir. Bu ürünlerden biri de göğüs pedidir. Göğüs pedi; emici özelliği sayesinde, kasılmalar sonucu memeden sızan sıvıyı tutar, göğsünüz ve elbisenizin kuru kalmasını sağlar.

Hamilelikte Göğüs Rahatsızlıkları İçin Hangi Bölüme Gidilmelidir?

Hamilelikte memede oluşan değişimlere bağlı olarak meydana gelen şikâyetler için hastanelerin genel cerrahi uzmanlarına ya da dahiliye bölümlerine başvurulması gerekir. Memenin klinik muayenesinin yapılması için meme hastalıkları ve cerrahisi dalında uzmanlaşmış olan bir genel cerraha görünmek çok daha faydalı olacaktır.

Gebelikte Meme Kanseri

Erken yaşta gebelik, hormonların meme dokusunun gelişimindeki olumlu etkisi dolayısıyla uzun dönemde meme kanserine karşı koruyucudur. Otuz yaşından önce ikinci doğumunu yapmış kadınlarda meme kanseri gelişme riskinin %30 azaldığı bilinmektedir. Ancak geç yaştaki gebeliklerde memedeki kanserleşme potansiyeli olan hücreler gebelik hormonlarının etkisiyle hızla farklılaşıp çoğalabilir.

Gebeliğin başlangıcından itibaren hastanın jinekoloji uzmanının kontrolünde olması önemlidir. Doktor vizitlerinde genel muayeneye ilaveten meme muayenesi de yapılır. Memede sebat eden bir kitle fark edildiğinde hasta genel cerraha yönlendirilir ve ileri tetkik uygulanır. Hastaların yaklaşık %90'ında ilk bulgu memede kitledir. Ancak gebelikte ortaya çıkan kitlelerin yaklaşık %80'inin, süt kisti, yağ bezi, fibroadenom gibi iyi huylu lezyonlar olduğu unutulmamalıdır. Meme cildinde ortaya çıkan renk değişikliği, kabartı, çekinti, ödem gibi durumlarda ve meme başı akıntılarında da hasta mutlaka cerrah tarafından değerlendirilmelidir.

Meme kanserinin 35 yaşın altındaki kadınlarda nadir olduğunu unutmayın. Eğer bir bebek sahibi olmayı planlıyorsanız ve 35 yaşın üzerindeyseniz, hamile kalmadan önce doktorunuz ile mamogram hakkında görüşmelisiniz.

Gebe kaldığınız andan itibaren aylık muayeneleriniz ve kan tahlilleriniz yoğun bir şekilde başlar. Hamilelikte meme değişimi yaşayacağınız birçok değişimin ufak bir kısmıdır. Fizyolojik olarak değişim gösteren vücudunuzda oluşabilecek birçok komplikasyon da vardır. Kimi zaman gebeliğe bağlı gelişen bu komplikasyonlar uzun süreli tedaviler gerektirebilir. Doğum sigortaları sizin için en önemli dönemi güvence altına alır.

Doğum Sigortasının avantajlı fiyatlarını görmek için teklif alın!

Hamileyken Doğum Sigortası Alınır Mı?” ve “Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Doğum Paketi” başlıklı yazılarımızdan detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

Siz de gebelik döneminizi ve doğumunuzu doğum sigortasının sunduğu birçok avantaj ile güvence altına almak isterseniz, sitemizden teklif alabilirsiniz. Doğum sigortası alanında uzman ekibimiz size her zaman destek olacaktır!

Tamamlayicisaglik.com üzerinden aşağıdaki konular hakkında da bilgi sahibi olabilirsiniz.

Sağlıkla kalın.

Yayımlanma Tarihi: 8 Haziran 2018 Cuma

Güncellenme Tarihi: 8 Ekim 2024 Salı

Bu makale size yardımcı oldu mu?

Bildiriminiz için teşekkür ederiz.

Geri bildiriminiz bizim için önemli. Size daha iyi bir deneyim sunmamız için lütfen görüşlerinizi yazınız.

Bunlar da ilgilinizi çekebilir

Acil Durumda Ne Yapmalıyız?

Acil Durumda Ne Yapmalıyız?

Acil servisi ne zaman aramalıyız, acil durum da beklerken neler yapmalıyız, kendimizi na...
Sağlık
9 Ocak, Salı
Tümünü oku
İş Stresi Nedir? İş Stresi Belirtileri ve Tedavisi

İş Stresi Nedir? İş Stresi Belirtileri ve Tedavisi

İş yerinde fazla mesai yapıyor ve stresli bir ortamda mı çalışıyorsunuz? Bu durum sağlığ...
Sağlık
12 Ocak, Cuma
Tümünü oku
Bebeklerin En Sık Yaşadığı 9 Sağlık Sorunu

Bebeklerin En Sık Yaşadığı 9 Sağlık Sorunu

Bebekler iki haftalık olana kadar yeni doğan bebek olarak adlandırılır. Yeni doğan bebek...
Sağlık
15 Ocak, Pazartesi
Tümünü oku

Tüm sağlık sigortası tekliflerini karşılaştırın

İhtiyacınıza ve bütçenize en uygun sağlık sigortasını kolayca bulun.

Listele
write-us-icon

Bize yazın

Danışmanlarımızla yazışın, uzman desteğimizden yararlanın.

tamamlayicisaglik@gencsigorta.com
urgent-icon

Acil mi? Bizi arayın

Çalışma saatlerimiz hafta içi 09:00 - 18:00

(0216) 368 45 45
call-icon

Sizi arayalım

Numaranızı bırakın uzman danışmanlarımız en kısa sürede sizi arasın.

Numaranızı bırakın