Gebelikte Görülen Hastalıklar Nelerdir?

blog-image

Hamilelik süreci kadın vücudunun yaşadığı en ilginç deneyimlerdir. Bu deneyimler kimi zaman duygusal tepkimelerle kimi zaman fiziksel değişimlerle gerçekleşir. Gebelikte görülen hastalıklar zaman zaman can sıksa da 9 ay boyunca süregelen ve unutulmaz anıların biriktiği çok özel bir dönemdir.

Değişen hormonlar, içeride büyüyen bir “hayat” derken elbette bazı durumların yaşanması kaçınılmazdır. Özellikle hamilelik döneminde kendini iyiden iyiye belli eden ve gebelik süresince varlığını hissettiren birtakım hastalıklar vardır.
Hamilelik döneminde ortaya çıkan, kimi zaman üzerinde durulmayan ancak kimi zaman oldukça tehlike arz eden hastalıklardan birkaçını sizin için mercek altına aldık.

Hamilelikte İdrar Kaçırma

Gebe kadınların yarısından fazlasının idrar kaçırma sorunuyla karşılaştıklarını biliyor muydunuz? Özellikle hamileliğin 6.ayından itibaren büyüyen bebek, mesaneye yoğun bir baskı uygular. Bu baskıdan dolayı mesanenin kontrolü güçleşebilir ve anne adayı idrar kaçırabilir.

Gebeliği etkileyen hastalıklardan biri olan idrar kaçırma her ne kadar can sıkıcı bir sorun olsa bu durum geçicidir, doğum gerçekleştikten sonra mesaneye olan baskı azalır ve idrar tutama sorunu da ortadan kalkar. Hamilelikte idrar kaçırma neden olur ve ne yapmak gerekir sorularının yanıtlarını öğrenmek için “Hamilelikte İdrar Kaçırma: Neden Olur ve Ne Yapmak Gerekir?” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Hamilelikte İdrar Yolu Enfeksiyonu

Gebelik boyunca vücutta meydana gelen değişimler dikkatlice gözlenmelidir aksi halde enfeksiyona varan neticelerle karşılaşmak mümkündür. İdrar yolu enfeksiyonu hamilelikte sıkça rastlanan sorunlardandır. Yeteri kadar hijyen olmayan tuvaletlerden ya da kişisel bakım eksikliklerinden kaynaklanabilir. 

Hamilelikte idrar yolu enfeksiyonunu önlemenin yollarından birkaçı; idrarı tutmamak, temiz olmayan yerlerde tuvalete mecbur kaldıkça girmemek, pamuklu iç çamaşırı tercih etmek, havuz kullanımına dikkat etmek olabilir.

Hamile Diyabeti

Diyabet hastası olmayan kadınlar da bile hamilelikte diyabet görülmesi olasıdır. Hamilelikte şeker hastalığının bebeğe zararları ciddi boyutta olabilir bu nedenle düzenli kontrol edilmesi gereklidir. Hamilelikte diyabeti önlemek için beslenme düzenine dikkat etmek ilk şarttır. Yanı sıra doktorun düzenli olarak istediği tahlilleri yaptırmak ve kan şekeri seviyesini kontrol altında tutmak da alınacak önlemlerdendir. 

Gebelik şekeri belirtileri, nedenleri ve tedavisi hakkında detaylı bilgi almak için “Hamilelikte Şeker Yüklemesi Nedir, Neden Yapılır?” başlıklı blog yazımızı okuyabilirsiniz.

Hamilelikte Mide Sorunları

Hamilelikte yaşanan mide sorunları, sürecin olağan getirilerindendir. Hormonal değişimlere bağlı olarak özellikle son aylarda birtakım sindirim sorunları görülebilir. Genel olarak baktığımızda hamilelikte yaşanan mide sorunlarından birkaçı; 

Yanı sıra hamilelikte yaşanan duygusallık da mide sorunlarını tetikleyebilir. Sindirim sistemi, duygusal gelgitlerden oldukça fazla etkilenir. Sağlıklı beslenerek ve bunun bir süreç olduğunu düşünerek rahatlama sağlanabilir.

Hamilelikte Reflü

En sık yaşanan sağlık sorunlarından biri reflüdür. Hamilelikte ağıza acı su gelmesi ve göğüste yanma gibi belirtilerle karakterize olur. Normal bir durumdur ve büyüyen karnın oluşturduğu basınca bağlı olarak çoğu gebede yaşanır.

Hamilelikte reflü nasıl geçer sorusunun yanıtı ise oldukça basittir.

  • Yatak başını dikleştirmek ya da yastık sayısını fazlalaştırmak 
  • Baharatlı yiyeceklerden uzak durmak
  • Kahve ve çikolata ile mesafeli bir ilişki kurmak
  • Aşırı kilo alımından mümkün mertebe kaçınmak
  • Dolu mide ile uyumamak ve hatta uzanmamak
  • Az az sık sık beslenmek ve mideyi olabildiğince az yormak
  • Hamilelikte Kabızlık

Değişen hormonlar, yenilenen vücut, yeni bir sürece adapte olmaya çalışan ruh ve beden derken tüm bunların muhatabının sindirim sistemi olması kaçınılmazdır. Hamilelikte yaşanan sindirim sistemi sorunlarının başında kabızlık gelir. Kabızlık özellikle ilk 3 ay ya da son 3 ayda artabilir. İnce ve kalın bağırsak hareketlerinin yavaşlamasından kaynaklanan bu durumu önlemek için birkaç tedbir yeterli olacaktır.

  • Bol sıvı tüketmek
  • Mümkün olduğunda fiziksel aktivitede bulunmak
  • Lif bakımından zengin bir beslenme rutinini benimsemek

Hamilelikte kabızlığın yanı sıra gebelikte basur da oldukça karşılaşılan bir sağlık sorunudur. Anüs ya da makatta damarların şişmesi sonucu oluşur ve sıkıntılı bir süreçtir. Hamilelikte basur tedavisi ve ağrıyı önleme yöntemleri hakkındaki yazımızı okumak için linke tıklayabilirsiniz.

Hamilelikte El Ayak Hastalığı

El ayak hastalığı nedir sorusunun yanıtı ile başlayalım. El ayak hastalığı küçük çocuklarda görülen bulaşıcı bir enfeksiyondur. Ağızda, elde ya da ayaklarda yaralar ve döküntülerle kendini belli eder. Bulaşıcı bir hastalık olduğundan hastayla yakın temastan kaçınmak gerekir. 

Gebelikte görülen el ayak hastalığı anne ve bebek için hayati boyutta bir risk taşımaz ancak yine de el ayak hastalarından uzak durmak önemlidir. Doğumdan kısa bir süre önce annenin el ayak hastalığına yakalanması, bebeğin de aynı hastalıkla doğmasına yol açabilir. Bu nedenle olası bir bulaş halinde hemen kadın hastalıkları ve doğum uzmanından destek almak gerekir.

Hamilelikte Solunum Rahatsızlıkları

Hamilelikte nefes darlığı oldukça sık yaşanan ve yine bebeğin baskı yapması sonucu oluşan bir durumdur. Rahim, akciğerlere baskı yapar ve neticesinde nefes darlığı gelişir. Hamilelikte nefes darlığını önlemenin en etkili yolu doğru bir oturma pozisyonu sağlamaktır. Bu sayede baskı azalacak ve nefes almak kolaylaşır. 

Yanı sıra dik durmak, yatarken yüksek yastıklar kullanmak ve çok efor gerektiren hareketlerden uzak durmak da nefes darlığı şikayetini azaltmada etkili olacaktır. Hamilelikte yatış pozisyonlarının doğru bir şekilde uygulanması pek çok sıkıntıyı bertaraf edecektir.

Hamilelikte Grip

Gebelikte sık karşılaşılan sorunlardan biri griptir. Hamilelikte gribal enfeksiyonlar ve sinüzit sıkça rastlanan bir durumdur. Özellikle grip salgınında anne adayına damlacık yoluyla pek çok virüs ve bakteri geçebilir. Hamilelik, bağışıklık sistemine de etki eden bir durumdur bu nedenle grip gibi hastalıklara sıkça rastlamak mümkündür.

Hamilelikte gribi önlemek için bol sıvı almak, vitamin ve mineral bakımından zengin gıdalarla beslenmek ve mümkünse kapalı ve havasız ortamlardan bulunmamak alınacak tedbirlerden birkaçıdır. Hamilelikte grip nasıl geçer ve tehlikeli midir sorusunun yanıtını verdiğimiz yazımızı mutlaka okumanızı öneririz.

Gebelikte Vücudun Ödem Tutması

Gebelikte yaşanan en büyük sıkıntılardan biri ödem varlığıdır. Vücut, değişikliğe adapte olmaya çalışırken pek çok nedenden ödem toplar. Bu ödemler vücudun çeşitli yerlerinde olabilir. En sık rastlananı ise hamilelikte ayak şişmesidir.

Özellikle bacak, bilek ve ayak şişmesi sıkça görülür. Gebelikte ayak şişmesini önlemenin yollarından biri aşırı tuz alımından kaçınmaktır çünkü tuz oldukça su tutar. Yanı sıra günün sonunda yarım saat ya da 1 saat kadar yatarak dinlenmek iyi gelebilir; ayağın altına yastık koyup ayakları yüksekte tutmak da bir alternatif olabilir. “Hamilelikte Şişkinlik ve Çözüm Yolları” başlıklı yazımızı okumak için tıklayın.

Gebelikte Albümin Hastalığı

Gebelikte görülen hastalıklardan biri olan ve halk arasında gebelik zehirlenmesi olarak bilinen albümin hastalığı oldukça ciddi bir durumdur. Damarların aşırı daralması sonucu bebeğin anne karnındaki gelişimi olumsuz etkilenebilir. Hatta ilerleyen evrelerde bebeğin hayati riski de oluşabilir.

Düzenli doktor kontrolü şarttır. İlla bir şikâyetiniz olduğunda değil, doktorunuzun belirlediği rutin kontrolleri aksatmamanız gerekir. Bu sayede düzenli olarak yapılan kontrol ile bebeği ve sizin sağlığınızdaki olası olumsuzluklar önlenmiş olur.

Gebelikte Tansiyon

Gebelikte görülen hastalıklardan biri tansiyon sorunudur. Hamilelikte düşük tansiyon ya da gebelikte yüksek tansiyon sıkça rastlanan bir durumdur. Hatta yalnızca hamilelik döneminde değil rutin hayatımızda da tansiyon sorununu her daim yaşamamız olasıdır.

Hamilikte tansiyon düşüklüğünün bebeğe hayati boyutta bir zararı yoktur yanı sıra anne için de çok ciddi bir tehlike arz etmez. Tansiyon düşük de olsa yüksek de olsa elbette riskleri vardır ancak tedbirli ilerledikten sonra bu riskler hayati anlamlar ifade etmeyecektir. 

Gebelikte yüksek tansiyon ne zaman başlar sorusunun da yanıtını verelim. Kan basıncı yükselmesine gebeliğin ikinci yarısında yanı 20.gebelik haftasından sonra ortaya çıkabilir ki bu duruma “gebelik tansiyonu” adı verilir. Bu yükseliş kalıcı değildir ve bebek dünyaya geldikten sonra normale döner.

Hamilelikte Kaşıntı

Gebelikte sık karşılaşılan sorunlardan biri kaşıntıdır. Gebelik döneminde kaşıntı yaşanmasının temel nedeni hormon dengesi sayılabilir. Hızla değişen hormonlar cildin hassaslaşmasına neden olur ve hassaslaşan ciltte de kaşıntı oluşur. Özellikle el ve ayaklarda kaşıntı yaşanması normal bir durumdur. Gebelikte oluşan kaşıntıyı azaltmak için kişisel hijyene daha fazla önem vermek gerekir.

Yanı sıra ılık su ile duş almak da bir önlem olabilir. Özellikle banyodan sonra doktorun uygun gördüğü nemlendirici kremlerle cildin nem seviyesi arttırılabilir. Neme doymuş bir cilt daha az kaşınacaktır.Hamilelikte kaşıntıya iyi gelen yöntemler hakkında fikir sahibi olmak için “Hamilelikte Kaşıntı Neden Olur?” başlıklı yazımızı okumanızı tavsiye ediyoruz.

Hamilelikte Guatr (Tiroid) Hastalığı

Anne adayındaki tiroid hormonlarının düşük olması bebekte beyin gelişimine sekte vurabilir bu nedenle gebelikte tiroid hastalığı derhal tedavi altına alınması gereken bir durumdur. Tedavi edilmediği takdirde prematüre doğum, düşük doğum ağırlığı ya da yenidoğan hipertiroidizmi söz konusu olabilir.

Guatr hastalığı hamileliği etkiler mi sorusunun da yanıtını verelim; evet guatr hastalığı tedavi edilmezse ve kontrol altında tutulmazsa gebeliği etkileyen bir duruma yol açabilir.

Gebelikte Kalp Hastalıkları

Hamilelikte kalp hastalıkları ile devam edelim. Gebelik sırasında birtakım kardiyovasküler sistem değişiklikleri yaşanabilir. Bu değişimler kalp hastalığına kadar varabilir. Özellikle önceden kalp hastalığı bulunan anne adayının çok daha dikkatli olması gerekir. Gebelerde sık görülen kalp hastalıklarından biri Mitral Darlıktır. Yanı sıra doğumsal kalp rahatsızlığı olarak tabir edilen Atriyal Septal Defekt de sıkça rastlanan rahatsızlıklardandır.

Hamilelikte Vajinal Akıntı ve Mantar Enfeksiyonları

Hamilelikte enfeksiyon hastalıklarından biri mantar enfeksiyonudur. Vajinal akıntı ve mantar enfeksiyonları özellikle yaz aylarında daha sık görülür. İdrar koku, yanma, kötü kokulu akıntı ve kaşıntı ile karakterize olur. 

Hamilelikte mantar enfeksiyonu ve vajinal akıntıyı önlemek için her gün ılık duş almak, pamuklu kıyafetler tercih etmek ve özellikle havuz gibi mikropların yüksek olduğu yerlerden uzak durmak gerekir.

Hamilelikte Crohn Hastalığı

İnflamatuar bağırsak hastalıkları ailesinde yer alan ülseratif kolit ve crohn hastalığı gebelik seyrine direkt olarak etki eden bir sağlık sorunudur. Hamilelikte Crohn hastalığı ince ve kalın bağırsakta görülen ve ağızdan anüse kadar tüm sindirim sistemini etkisi altına alan bir hastalıktır.

Nedenine dair net bir bilgi yoktur ancak bağışıklık sistemi, genetik ve çevresel faktörlerle etkileşime geçtiği düşünülür.  Gebelik öncesi crohn tedavisi yapılan anne adayının bebeğinde herhangi bir sorun yaşanmaz ancak crohn hastalığının hamilelikle yeniden aktif hale gelmesi durumunda olumsuz durumlar yaşanabilir.

Hamilelikte Ortaya Çıkan Hastalıklar Tehlikeli midir?

Hamilelikte ortaya çıkan birçok hastalık için tehlike çanları çalabilir. Özellikle kalp hastalıkları, enfeksiyon hastalıkları, şeker hastalıkları gibi sorunların varlığı ciddi sonuçlar doğurabilir. Hamilelik süresince yaşanabilecek onlarca hastalık söz konusu olabilir ve bunları önlemede en etkili yöntem düzenli hekim kontrolüdür.

Hekim takibi neticesinde yapılan tetkik ve muayeneler, pek çok hastalığı önlemede fayda sağlayacaktır. Yapılan incelemelerle olası hastalıklar önceden saptanabilir ve tehlikeli sonuçların doğması önlenebilir. Elbette bu süreç maddi manevi pek çok yükü bir arada getirir. Her ne kadar bir canlı dünyaya getirmek dünyanın belki de en özel hissi olsa da o canlının sağlıklı bir şekilde dünyaya gelmesi için düzenli kontrol ve takip şarttır.

Bu kontrol ve takiplerin bir maliyet doğurması kaçınılmazdır ancak maddi bakımdan güvence altına girmenin en etkili yolu da doğum sigortasıdır. Doğum sigortası ile yalnızca doğum ve hastane süreçleriniz değil gebelik süresince de güvence altında olursunuz.

Hamilelikte Ortaya Çıkan Hastalıklar Doğum Sigortası Kapsamında mıdır?

Doğum sigortası; gebelik rutin kontrolleri, normal doğum ve sezaryen doğum masraflarına ek olarak hamilelikte ortaya çıkan hastalıklar için de güvence sağlar. Poliçede belirtilen limit ve oranlar dahilinde gebelik süresince her türlü maddi desteği sigorta ile karşılayabileceğiniz gibi ayakta ya da yatarak tedavi teminatları ile güvence kapsamını genişletebilirsiniz. 

Doğum Sigortasının avantajlı fiyatlarını görmek için teklif alın!

Doğum sigorta hakkında detaylı bilgi almak için teklif alabilir veya aşağıdaki blog içeriklerimizi okuyabilirsiniz.

Doğum Sigortası Nedir?
Hamileyken Doğum Sigortası Alınır Mı?
Doğum için Sağlık Sigortası Yaptırmak Mantıklı mı?
Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Doğum Paketi

Önemli Not: Bu içerik yalnızca bilgi amaçlıdır; herhangi bir tavsiye ya da tedavi önermez. Olası sağlık sorunlarını önlemek ve yanlış tedavilerden kaçınmak için en doğru bilgiyi mutlaka doktorunuzdan alınız.

Yayımlanma Tarihi: 15 Mayıs 2023 Pazartesi

Güncellenme Tarihi: 3 Temmuz 2024 Çarşamba

Bu makale size yardımcı oldu mu?

Bildiriminiz için teşekkür ederiz.

Geri bildiriminiz bizim için önemli. Size daha iyi bir deneyim sunmamız için lütfen görüşlerinizi yazınız.

Bunlar da ilgilinizi çekebilir

Acil Durumda Ne Yapmalıyız?

Acil Durumda Ne Yapmalıyız?

Acil servisi ne zaman aramalıyız, acil durum da beklerken neler yapmalıyız, kendimizi na...
Sağlık
9 Ocak, Salı
Tümünü oku
İş Stresi Nedir? İş Stresi Belirtileri ve Tedavisi

İş Stresi Nedir? İş Stresi Belirtileri ve Tedavisi

İş yerinde fazla mesai yapıyor ve stresli bir ortamda mı çalışıyorsunuz? Bu durum sağlığ...
Sağlık
12 Ocak, Cuma
Tümünü oku
Bebeklerin En Sık Yaşadığı 9 Sağlık Sorunu

Bebeklerin En Sık Yaşadığı 9 Sağlık Sorunu

Bebekler iki haftalık olana kadar yeni doğan bebek olarak adlandırılır. Yeni doğan bebek...
Sağlık
15 Ocak, Pazartesi
Tümünü oku

Tüm sağlık sigortası tekliflerini karşılaştırın

İhtiyacınıza ve bütçenize en uygun sağlık sigortasını kolayca bulun.

Listele
write-us-icon

Bize yazın

Danışmanlarımızla yazışın, uzman desteğimizden yararlanın.

tamamlayicisaglik@gencsigorta.com
urgent-icon

Acil mi? Bizi arayın

Çalışma saatlerimiz hafta içi 09:00 - 18:00

(0216) 368 45 45
call-icon

Sizi arayalım

Numaranızı bırakın uzman danışmanlarımız en kısa sürede sizi arasın.

Numaranızı bırakın