Hamilelikte Sigara İçmenin Zararları

blog-image

Sigara bağımlılığı olan kadınların %50 -70'i hamilelikleri esnasında sigara kullanımını sürdürmektedir. Hamilelikte sigara tüketimi, ciddi bir halk sağlığı problemi olduğunun göstergesidir.

Sigara dumanında bulunan nikotin, zift, kurşun, karbon monoksit ve diğer zehirli maddeler üst solunum yollarına, bronşlara, akciğerlere ve kana geçmektedir. Kana geçen zehirli maddeler vücuttaki tüm organlara yayılarak, solunum sisteminde, kalp ve damarlarda ve diğer sistemlerde zarar verici etkilere neden olmaktadır. Hamilelikte sigara tüketimi ile anormal etkiler kendisini kısa sürede göstermeye başlar. Bu olumsuz etkiler genellikle günde 20 ya da daha fazla sigara içen anne adaylarında daha belirgin olarak görülmektedir.

KOAH Akciğer Hastalığı hakkında detayları kaleme aldığımız yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.

Hamilelikte sigara içenler mutlaka bu alışkanlığı bırakılmalıdır. Bu dönem sigarayı bırakmak için çok uygundur. Sigarayı bırakarak hem kendinizi daha iyi hissedebilir hem de daha enerjik olabilirsiniz. Sigarayı bıraktığınızda kalp hastalığı, kanser ve akciğer hastalıkları gibi sağlık problemleri riskinizi de azaltmış olursunuz.

E-sigaranın zararları hakkında detaylı bilgi için tıklayınız.

Hamilelikte Sigara İçmek Bebeği Nasıl Etkiler?

Ağırlık ve Boya Etkileri

Hamilelikte sigara kullanımı, bebeğin doğum ağırlığını hemen her gün azaltacaktır. Hamilelikte sigara tüketen anne adaylarının bebekleri beden ve akciğer ölçüleri bakımından küçük kalacak ve gelişmemiş organlara sahip olma eğiliminde olacaktır. Anne karnında çok fazla sigara tüketiminin olumsuz etkilerine maruz kalan bebekler, doğumdan sonra ilk gün veya ilk hafta veya haftalarca, solunum cihazına bağlı kalacak veya kuvözde tutulacaklardır.

Kalp Üzerindeki Etkisi

Gebeliğin ilk üç ayında sigara içen anne adaylarının bebeklerinde kalp kusurları ile doğma olasılığı yüksektir. Yapılan araştırmalarda, konjenital kalp defektlerinin belirli türlerinin olma olasılığının, sigara içen annelerin bebeklerinde, sigara içmeyen annelerin bebeklerine oranla % 70 daha yüksek olduğu saptanmıştır. Bu kalp kusurları; atriyal septal defekt ve sağ ventrikül çıkış yolu tıkanıklıkları ve açıklığıdır.

Beyin Fonksiyonları Üzerindeki Etkileri

Hamilelikte sigara tüketimi, bebeğin beyin yapısında yaşam boyu sürebilecek etkilere neden olabilir. Hamilelikte sigara içen annelerin çocuklarında; öğrenme ve davranış problemleri, düşük IQ, görme ve işitme bozuklukları, zihinsel engellilik gibi birçok ciddi etkiler görülebilmektedir.

Hamilelikte Sigara İçmenin Zararları

Siz sigara içtiğinizde bebeğiniz de içer.

Sigara içtiğinizde, içinize çektiğiniz sigara dumanı yani nikotin, kurşun, arsenik ve karbonmonoksit gazları bebeğe de gider. Bu zehri bedeninize aldığınızda bebeğe oksijen gönderen, ona besinleri ileten ve atıkların atılmasını sağlayan plasentadan zehir girer ve sonra bebeğe ulaşır. Bu şekilde bebeği zehirler, alması gereken besinleri almasına engel olur ve oksijen almamasına neden olursunuz.

Hamilelikte içilen sigara erken doğuma, prematüre doğuma veya ölü doğumlara neden olabilir.

Hamilelikte sigara tüketimi, bebeğinizin erken doğma riskini yüzde 20 ile 30 artırır. Prematüre doğma riskini yüzde 14 ve ölü doğum oranın da yine yüzde 10 artmasına sebep olur.

Pasif içicilik de bebeği olumsuz etkiler.

Hamile bir kadının yanında sigara içildiğinde yine bebek bundan olumsuz etkilenir. Pasif içicilik nedeniyle bebek düşük kiloda doğabilir ya da sağlık sorunları yaşayabilir.  Gebelik süresinde anne adayları sigara içilen ortamlardan uzak durmaya çalışmalıdır. Pasif sigara dumanının içinde olmak anne adaylarını bazı risklerle karşı karşıya bırakır.

Bebek için uzun vadeli riskler de olabilir.

Hamilelikte sigara tüketimi, doğumla birlikte bebekte çeşitli hastalıkların ortaya çıkması neden olur. Gelecekte bebeğin astım ve akciğer sorunları yaşama riski artmaktadır. Aynı zamanda bebeklerin beynini de olumsuz etkilemekte, öğrenme zorluğu, düşük zekâ, davranış bozuklukları gibi etkilere neden olmaktadır. Yani gebelikte sigara içen anneler bebeklerine ömür boyu zarar verecek bir etkide bulunmaktadır.

Bebek Hastalıkları hakkındaki yazımız da ilginizi çekebilir.

Hamilelikte Sigara Nasıl Bırakılır?

Bazen sigaranın bebek için zararları bilinmesine rağmen, sigaranın bırakılması zor olabilir. Bu durumda anne adaylarının destek alması gerekir. Gerek doktorundan, gerekse eşi ve ailesinden destek alan anne adayları bunun daha kolay üstesinden gelebilir. Gerekirse sağlık bakanlığının sigarayı bırakma polikliniklerine de başvurabilirler.

Sigarayı Bırakma Planı

Sigarayı bırakmanın zor olduğunu biliyoruz ancak bunu yapabileceğinize de inanıyoruz! Eğer sigarayı bırakmayı düşünüyorsanız öncelikle kendinize bir plan yapın.

  1. Hamilelikte sigara tüketimi azaltma nedenlerinizi ve bebeğiniz için yararlarını yazın.
  2. Günlük alışkanlıklarınızı değiştirin. Yemeklerden sonra sigara içmek yerine yürümek ya da en sevdiğiniz hamilelik kitabınızı okumak gibi bir alışkanlık edinebilirsiniz.
  3. Güçlü bir destekleyici bulun. Sigarayı bırakmak zordur ve size bu konuda yardımcı olacak bir arkadaş ya da aile üyesi bulursanız işiniz daha kolay olacaktır.
  4. Doktorunuza danışın. Doktorunuz da size sigarayı bırakmanız için daha farklı bir yöntem önerebilir.
  5. Sigarayı bırakma tarihinizi belirleyin. Bu tarih sigarayı bıraktığınız ve kötü alışkanlığınızdan kurtulduğunuz tarih olacaktır.

Hamilelikte Sigara İçenler Nasıl Beslenmeli?

Hamilelik boyunca hem anne adayının hem de bebeğin sağlığı için düzenli beslenmek önemli bir konudur. Özellikle sigara içen hamile kadınların beslenme düzenine daha fazla dikkat etmesi gerekmektedir. Sigara içen hamile kadınlar; 

  • C vitamininden zengin sebze ve meyveleri tercih etmeliler.
  • Yoğurt, peynir ve süt gibi besinleri her gün düzenli olarak tüketmeliler.
  • İçinde E vitamini olan fındık ve ceviz gibi kuruyemişleri ara öğünlerde yemeliler.
Doğum Sigortasının avantajlı fiyatlarını görmek için teklif alın!

Hamilelik sürecinizde bağımlılıklarınızdan kurtulmak sizi strese sokabilir. Aynı zamanda vücudunuzdaki değişimler ile psikolojik değişimlerde yaşayabilirsiniz. 9 aylık bu süreçte bir çok değişim yaşarken, hamilelik ve doğum masrafları ile ilgili endişeler de sizi yıpratabilir. Doğum sigortası ile hamilelik sürecinizi güvence altına alabilirsiniz. 

Aşağıdaki sigorta ürün ve içeriklerimizi de incelemenizi tavsiye ederiz.

Sağlıkla kalın.

Yayımlanma Tarihi: 17 Temmuz 2018 Salı

Güncellenme Tarihi: 10 Ekim 2024 Perşembe

Bu makale size yardımcı oldu mu?

Bildiriminiz için teşekkür ederiz.

Geri bildiriminiz bizim için önemli. Size daha iyi bir deneyim sunmamız için lütfen görüşlerinizi yazınız.

Bunlar da ilgilinizi çekebilir

Acil Durumda Ne Yapmalıyız?

Acil Durumda Ne Yapmalıyız?

Acil servisi ne zaman aramalıyız, acil durum da beklerken neler yapmalıyız, kendimizi na...
Sağlık
9 Ocak, Salı
Tümünü oku
İş Stresi Nedir? İş Stresi Belirtileri ve Tedavisi

İş Stresi Nedir? İş Stresi Belirtileri ve Tedavisi

İş yerinde fazla mesai yapıyor ve stresli bir ortamda mı çalışıyorsunuz? Bu durum sağlığ...
Sağlık
12 Ocak, Cuma
Tümünü oku
Bebeklerin En Sık Yaşadığı 9 Sağlık Sorunu

Bebeklerin En Sık Yaşadığı 9 Sağlık Sorunu

Bebekler iki haftalık olana kadar yeni doğan bebek olarak adlandırılır. Yeni doğan bebek...
Sağlık
15 Ocak, Pazartesi
Tümünü oku

Tüm sağlık sigortası tekliflerini karşılaştırın

İhtiyacınıza ve bütçenize en uygun sağlık sigortasını kolayca bulun.

Listele
write-us-icon

Bize yazın

Danışmanlarımızla yazışın, uzman desteğimizden yararlanın.

tamamlayicisaglik@gencsigorta.com
urgent-icon

Acil mi? Bizi arayın

Çalışma saatlerimiz hafta içi 09:00 - 18:00

(0216) 368 45 45
call-icon

Sizi arayalım

Numaranızı bırakın uzman danışmanlarımız en kısa sürede sizi arasın.

Numaranızı bırakın