Hamilelik döneminde leğen kemiği bölgesindeki eklemler ve bağ dokuları, bebeğin leğen kemiğinden geçmesi için yumuşamaya başlar. Yani pelvisteki normalde sabit olan eklemler, doğum sırasında bebeğin kolay geçmesini sağlamak için hamilelik döneminde gevşer. Rahim genişledikçe karın organları yer değiştirir. Vücudun ağırlık merkezinde kayma olur. Buna bir de büyüyen karnı taşıma sorunu eklenir. Hamilelikte bel ağrısı ve hamilelikte sırt ağrısı bu durum da normal karşılanır.
Hamilelik sırasında pek çok kadında belli bir seviyeye kadar ortaya çıkan sırt ağrısı ya da bel ağrısı normal kabul edilir. Hamileliğin her döneminde bel ve sırt ağrısı yaşanabilir fakat asıl ağrılar bebeğin anne karnında büyümesi ile artar.
Hamilelikte Sırt Ağrısı Ne Zaman Başlar?
Hamilelikte sırt ağrısı; 12. hafta itibari ile başlar, 28. haftaya kadar yoğunlaşarak devam eder. Genellikle hamileliğin 28. haftasından sonra ağrı hafiflemeye başlar. Ancak ikiz gebeliklerde sırt ağrısı daha uzun sürebilir. Doğumdan sonra sırt ağrıları tamemen ortadan kaybolduğu için gebelikte sırt ağrısı doktorlar tarafından normal karşılanır. Ancak gebeliğin son 3 ayında hissedilen bel ağrıları erken doğumun habercisi olabilir.
Hamilelikte Bel Ağrısı Ne Zaman Başlar?
Hamilelik ilerledikçe rahim ve karın genişlemeye devam eder ve bu genişleme beraberinde bazı sağlık sorunlarını gündeme getirebilir. Bunların başında bel ağrısı gelir. Hamilelikte bel ağrısı özellikle ilk üç ayda görülmeye başlar. Bu ağrıların temel nedenlerinden biri vücutta meydana gelen hormonal değişikliklerdir.
Hamilelikte Sırt Ağrısı Neden Olur?
Gebelikte sırt ağrısı ve bel ağrısı yaşıyorsanız yalnız değilsiniz. İlgili çalışmaların raporları hamile kadınların yüzde 50 ila 70'inin gebelikte sırt ağrısı ve bel ağrısı yaşadığını göstermektedir.
Hamilelikte sırt ağrısı birçok farklı nedenden olabilir. Bazı kadınlar hamilelik başlar başlamaz sırtlarının alt kısmında ağrı yaşar. Ayrıca fazla kilosu olan ya da hamilelik öncesinde de sırt ağrısı yaşayan kadınlarda, gebelikte bel ağrısı ve sırt ağrısı daha çok görülür. "Hamilelikte bel ağrısı neden olur?" sorunuzun cevabı aslında gebelikte sırt ağrısına neden olan faktörler ile benzerdir.
Hamilelikte bel ağrısı nedenleri ve sırt ağrısı nedenleri şu şekildedir:
- Hormonların artması: Hamilelikte salgılanan hormonlar pelvik bölgesindeki bağ dokunun yumuşamasını ve eklemlerin doğum sürecine hazırlık için gevşemesini sağlar. Bağ dokuda ve eklemlerde olan bu değişiklik sırt bölgenizdeki destek noktalarını etkileyebilir.
- Ağırlık merkezi: Rahminiz ve bebeğiniz büyüdükçe ağırlık merkeziniz git gide öne doğru kayacaktır. Bu da duruşunuzun değişmesine yol açacaktır.
- Fazla kilo: İlerleyen hamileliğiniz ve bebeğiniz, belinizin ve sırtınızın üstüne daha fazladan yük binmesine neden olur.
- Postür: Kötü duruş, fazla ayakta kalma ya da öne eğilme sırtınızdaki ağrıyı tetikleyebilir ya da arttırabilir.
- Stres: Stres genellikle vücuttaki zayıf noktalarda birikir. Pelvik bölgesindeki değişiklikler ve hamileliğin stresli dönemleri sırt ağrılarınızın artmasına neden olabilir.
Hamilelikte Bel Ağrısı Düşüğe Neden Olur Mu?
Hamilelikte yaşanan her bel ağrısının düşüğe sebep olabileceği düşüncesi doğru değildir. Düşük olarak adlandırılması için bel ağrısına eşlik eden başka semptomların da varlığı gereklidir. Bel ağrısının şiddeti, anne adayında kaygıya yol açabilir ve düşük tehlikesiyle karşı karşıya olduğu hissine kapılmasına yol açabilir.
Bel ağrısının şiddeti günden güne artıyorsa ve beraberinde kanama gibi ciddi semptomlar eşlik ediyorsa durumu vakit kaybetmeden hekime bildirmekte yarar olacaktır. Hamilelikte bel ağrısı başlı başına bir düşük tehlikesi yaratmasa da seyrinde eşlik eden durumlar düşük tehdidini akla getirebilir.
Hamilelikte Bel Ağrısı ve Sırt Ağrısı Nasıl Önlenir?
Hamilelikte yaşanan sırt ağrılarıyla baş edebilirsiniz. Nasıl mı?
Sınırlarınızın farkında olun.
Ağır yükler kaldırmayın. Yerden eğilerek ağır bir şeyler alacaksanız, onu doğru yöntemle, yani belinizi bükmeden dizleriniz üzerine eğilip veya çömelerek alıp kaldırın, belinize yüklenmeyin. bu basit gibi görünen ancak önemli bir fiziki alışkanlıktır.
Duruş pozisyonu egzersizleri yapın.
- Uzun süre oturmak veya ayakta kalmaktan sakının, tek ayağınız üzerine yüklenmeyin istirahat sandalyesi kullanın. Eğer uzun süre ayakta kalmanız gerekiyorsa düzenli aralıklarla oturun.
- Arkasında destek kısmı bulunan sandalyeye oturun veya sırtınızı dayamak için yastık kullanın. Dik pozisyonda oturmaya çalışın.
- Omuzlarınızı rahat bırakarak düz durun.
- İşte ve araba kullanırken, sandalyenizde ve koltuğunuzda sırt desteği kullanın, otururken bacağınızı diğer bacağınız üzerine atmamaya çalışın.
- Sandalyenizle bilgisayar ekranının uygun pozisyonda olup olmadığının kontrol edin. Düzenli olarak masanızdan ayrılın, öğle yemeği vaktinde temiz hava alın.
- Ev işleri yaparken dikkatli olun, ağır ve yorucu işlerden sakının.
- Konforunuz için sıcak havlu veya düşük ayarda ısıtılmış ped kullanın.
Rahat uyuyun.
- Yan yatın ve dizlerinizi kapatmayın. Uykunuzu konforlu hale getirmek için dizleriniz arasında veya karnınızın altında destek yastığı kullanmayı deneyin. Bu, uyku esnasında üst bacağınızın vücudunuza çapraz olarak bükülmesini önler.
- Üzerinde uyumak için yeterli sertlikte bir yatak kullanın.
- Yataktan kalkarken bir yanınıza dönün ve kendinizi yukarı doğru iterek oturun, sonra yavaşça ayağa kalkın.
- Sizi güvende tutacak olan germe, karın ve denge egzersizleri gibi hafif etkili egzersizler konusunda Jinekoloji uzmanına danışın. Düzenli olarak yapacağınız bu egzersizler sırt ağrılarının azalması ve vücut esnekliğinin artırılmasında size yardımcı olabilir.
- Eğer doktorunuz onay verirse hafif bir masaj yaptırın.
- Doktorunuza sormadan hiçbir ilaç almayın. İlaçlar gebelik için bazı komplikasyonlara yol açabilir.
Gebelikte uyku pozisyonları hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayın!
Doğru giysiler giyinin.
- Uygun ölçülere sahip hamile sütyeni giyin. Omuz ve göğüs kafesine ekstra baskı oluşturmayacak şekilde, askılarının yeterli genişlikte ve giysi kısmının ise yeterli büyüklükte olduğundan emin olun.
- Karın bölgesini destekleyecek şekilde elbise veya kemeri belinize uygun genişlikte hamile pantolonu giyin.
- Kan dolaşımını sınırlandırarak kaslara yeterli oksijen gönderilmesini azaltabilen ve gebelik esnasında görülen sırt ağrılarının diğer bir nedenini oluşturan dar elbiseler giymekten sakının.
- Yüksek topuklu ayakkabılar giymekten sakının. Bu tür ayakkabılar giymeye bir süre ara vermelisiniz. Doktorlar, düşük topuklu ve destekleyicili ayakkabıları giymeyi önerirler.
Hamilelikte Bel Ağrısı ve Sırt Ağrısı için Egzersizler
Terzi Gerinmesi
Bir sandalyeye oturun. Ayaklarınız yere sağlam bassın. Sırtın ve omurganın dik durduğundan emin olun. Dizlerinizin arası omuz mesafesinde açık kalmalı. Kollarınızın da yukarıya kaldırın. Dirseklerinizi bükmeden yukarıya doğru uzanın ve nefes alıp verin. Unutmayın yukarı uzanırken nefesinizi vereceksiniz, kollarınızı aşağıya indirirken de nefes alacaksınız. Sonucunda omurganızda bir açılma ve güçlenme hissedeceksiniz.
Pilates Lastiği ile Kol Egzersizi
Yine bir sandalyeye oturun. Ayaklarınızı yere sağlam basın ve sırtınızı dik tutun. Dizlerinizi omuz mesafesinde açın. Bir pilates lastiğini kapı koluna takın ve kollarınız ile lastiği iki yana doğru açın. Sırtınızın dikliği ve göğsün açıklığı ile omurganız kendini toparlayacaktır.
Sırt ağrınıza eşlik eden vajinal kanama, kramp ve karın ağrısı, vajinadan doku gelmesi, ateş, rahim kasılmaları, alt karın bölgesinde ağırlık ve basınç hissi, vajinadan sızan sulu akıntı gibi komplikasyonlar yaşarsanız hemen doktorunuza başvurun.
Hamilelikte egzersiz yapmanın olumlu etkilerini buradan okuyabilirsiniz.
Hamilelik ve doğum esnasında yaşayabileceğiniz komplikasyonlar vardır. Yaşanabilecek tüm olumsuzluklar sizi hem maddi hem manevi olarak yorabilir. Doğum sigortası hamilelik ve doğum sürecini güvence altına alır.
“Hamileyken Doğum Sigortası Alınır Mı?” ve “Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Doğum Paketi” başlıklı yazılarımızdan detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.
Hamilelikte Bel Ağrısı İçin Ne Zaman Doktora Gidilmelidir?
Hamilelikte bel ağrısı oldukça sık rastlanan bir durumdur ve gebelik süresince eşlik edebilir. Her ne kadar normal karşılansa da aşırı derecede ağrı bazı şeylerin yolunda gitmediğine işaret ediyor olabilir. Uzun süreli, aralıksız devam eden ve günlük yaşamınızı sekteye uğratan şiddetli bel ağrınız varsa mutlaka hekime durumu bildirmenizde yarar olacaktır.
Bel ağrısına eşlik eden aşağıdaki semptomlardan biri varsa kısa sürede doktorunuza görünmeniz gerekir:
- Kanama ya da akıntı
- Tuvalet yaparken zorlanma
- Şiddetli ve geçmeyen acı
- Karıncalanma hissi
- Ateşte yükselme
Hamilelikte Bel Ağrısı Cinsiyet Belirler Mi?
Hamilelikte bel ağrısının artmasının cinsiyeti belirlediği konusundaki inanış bir efsaneden ibarettir. Gebelik döneminde yaşanan ağrının bebeğin cinsiyeti ile bir ilgisi yoktur tamamen hamileliğin getirdiği hormonal değişimlerin bir sonucudur.
Aşağıdaki içeriklerimize de göz atmanızı tavsiye ederiz.
Sağlıkla kalın.