Hamilelikte Beslenme Nasıl Olmalıdır?

blog-image

Hamileliğin ilk aylarında beslenme alışkanlığı kazanılmalı, hamilelikte yenmemesi gerekenlerden de uzak durulmalıdır. Gebelikte beslenme düzeni ve yememeniz gerekenler hakkında sayfamızdan hızlıca bilgi sahibi olabilirsiniz.

Hamile Diyeti

Hamile diyeti, bir zayıflama programı olmamakla birlikte sağlıklı beslenme alışkanlıklarını kapsayan hamilelikte beslenme listesidir. Özelikle hamilelikte ilk 3 ay beslenme düzeninin temeli atılır. Hamilelikte beslenme programı şu şekilde düzenlenmelidir:

  • Hamile diyeti için kazanılması gereken ilk alışkanlık sağlıklı bir kahvaltıdır.
  • Protein açısından zengin yumurta, yağsız et ve peyniri her gün en az tek bir öğüne dahil etmelisiniz.
  • Hamilelikte yenmesi gereken meyveler, C vitamini açısından zengin olmalı ve mevsime göre tercih edilmelidir.
  • Vitamin ve mineralden zengin ekmek türleri yani tam buğday/tam tahıl ekmekleri beslenme programı içinde olmalıdır.
  • Kuruyemişler özellikle de badem, fındık ve ceviz gibi besleyiciliği yüksek türler ara öğünlerinize eşlik edebilir.
  • Folik asit açısından zengin yeşil yapraklı sebzeler, sağlıklı bir gebelik geçirmeniz için beslenme düzeni içinde mutlaka yer almalıdır.
  • Yemekleri pişirirken zeytinyağı kullanmaya özen gösterin.
  • Günlük demir ihtiyacını karşılayabilmek için balık, baklagiller, kırmızı et veya yeşil yapraklı sebze tüketmeyi unutmayın.

Hamilelikte Yenmemesi Gerekenler

Düzenli ve sağlıklı beslenmek her zaman çok önemlidir. Hamilelik döneminde ise sağlıklı beslenmenin önemi daha da artmaktadır. Hamilelik sırasında çoğu besinin alımı güvenlidir fakat hamilelikte yenmemesi gerekenler de vardır. Hamileyken yenmemesi gerekenler hem sizin hem de bebeğinizin sağlığını olumsuz etkileyebilir.

Hamilelikte Yenmemesi Gereken Yiyecekler

Güzel haberi öğrenir öğrenmez ilk olarak hamilelikte beslenme programı oluşturmaya çalıştığınızı biliyoruz. Öncelikle gebelikte yenmemesi gereken yiyecekleri öğrenmek düzenli ve sağlıklı beslenme için önemli bir adımdır. Böylelikle gebelikte yenmemesi gereken besinler, beslenme düzeninden çıkarılarak  sağlıklı bir süreç geçirebilirsiniz. 

Hamilelikte yenmemesi gerekenler şu şekildedir:

Çiğ Et

Hamilelikte yenmemesi gerekenler listesinin en başında çiğ ya da az pişmiş et ürünleri gelir. Çiğ ya da az  pişmiş et ürünlerini yemek kesinlikle sakıncalıdır. Bunun en önemli nedeni toksoplazma ve salmonella başta olmak üzere bazı bakteri ve parazitlerin bulaşma olasılığıdır. Hamilelik döneminiz boyunca eti çok iyi pişirerek tüketmelisiniz. Mümkün oldukça çiğ ete dokunmayın. Eğer çiğ ete dokunduysanız ellerinizi mutlaka yıkayın. Çiğ eti dolapta saklarken suyunun başka maddeler ile temas etmemesine de özen gösterin.

İşlenmiş Et

Hamilelikte yenmemesi gereken besinler listesin de sucuk, salam ve sosis gibi besinlerde vardır ve bu tür besinlere karşı istek hamilelik döneminde artabilmektedir. Ancak bu ürünlerin hazırlanma aşamasında eklenen nitrit-nitrat adındaki gıda katkı maddeleri kanserojendir ve bebeğiniz için tehlikelidir. Ayrıca salam, sucuk ve sosis gibi işlenmiş etler, listeria bakterisi içerir. Listeria, plasenta yoluyla bebeğe ulaşarak onun enfeksiyon kapmasına veya kan zehirlenmesi yaşamasına neden olabilir. Bu durum sonucunda erken doğum yapabilirsiniz.

Civa Oranı Yüksek Deniz Ürünleri

Bazı balık ve kabuklu deniz ürünleri, hamilelikte yenmemesi gerekenler listesindedir. Bu balık ve deniz ürünleri bebeğin gelişmekte olan sinir sistemine zarar verecek kadar tehlikeli ölçüde civa içerir. Bunların arasında kılıç balığı, kiremit balığı ve uskumruyu sayabiliriz. Civa oranı yüksek balıkların hamilelikte beslenme listesi içinde bulunmaması gerekir. Ayrıca deniz ürünleri her ne kadar iyi bir protein ve demir kaynağı olsa da haftada 2 porsiyonun üzerine çıkmamaya dikkat etmelisiniz.

Tütsülenmiş Deniz Ürünleri

Tütsülenmiş deniz ürünleri tıpkı işlenmiş etlerdeki gibi listeri bakterisi bulundurmaktadır. Bu da yapılan araştırmalara göre düşüğe veya erken doğuma neden olmaktadır. Hamilelikte beslenme düzeni içinde tütsülenmiş deniz ürünleri yer almamalıdır.

Çiğ Yumurta

Gebelikte yumurta tüketimi yararlarının yanı sıra bazı risk faktörlerine de sahiptir. Çiğ yumurta veya az haşlanmış yumurta, salmonella bakterileri taşır. Bu nedenle hamilelik sırasında tüketeceğiniz yumurtanın, hem beyazının hem de sarısının iyice pişirilmesi gerektiğini unutmayın. Haşlanmış yumurtalarda kaynama süresi 10 dakika olmalıdır. Bu süreç, bakterileri öldürür ve yumurtayı yemek için güvenli bir hale getirir.

Yumuşak Peynirler

Yumuşak peynirler listeria riski taşır. Rokfor, koyun peyniri, gorgonzola ve meksika peynirlerini hamileyken yememeniz daha faydalıdır. Hamilelikte beslenme düzeni içinde yer alan peynirlerin sağlıklı koşullarda üretilmesi ve saklanması en başta dikkat edilmesi gereken bir husustur. Örneğin çiğ sütten yapılmış ve brusella mikrobu içeren bir peynirin yararlarından çok geri dönüşü olmayan zararları ile karşılaşmanın mümkün olabileceği unutulmamalıdır.

Pastörize Olmayan Süt

Hamilelikte pastörize edilmemiş veya çiğ süt içmek veya çiğ sütle hazırlanmış besinleri tüketmek güvenli değildir. Pastörizasyon süreci aslında şiddetli hastalıklara yol açan mikroplar yüksek sıcaklık altında ısıtarak yok etmektir. Mikropların yol açtığı listeria hastalığına hamile kadınlar daha yatkındır ve özellikle bebekler için ölümcül olabilmektedir. Bu nedenle hamile kadınlara pastörize edilmiş sütleri tüketmeleri tavsiye edilmektedir. Ayrıca besinlerin içine eğer süt eklenecekse pastörize edilmiş sütlerin kullanılması önemle tavsiye edilmektedir.

Kafein

Yapılan araştırmalara göre hamilelikte yüksek miktarlarda kafein alımının (günde 6 fincandan fazla kahve) özellikle ikinci trimester düşükleri başta olmak üzere düşük ile ilişkili olabileceğini göstermektedir. Günde 300-400 miligramı geçmemek kaydıyla hamilelik sırasında kafein alımı güvenli olarak kabul edilmektedir.

Hamilelikte kafein tüketimi hakkında detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Alkol

Alkol kullanan hamile kadınların bebeklerinde zihinsel veya bedensel rahatsızlık olma riski oldukça yüksektir. Hamilelik öncesinde ve gebelik döneminde alınan alkol; ölü doğum, düşük, bebekte gelişme geriliği, büyüme bozuklukları, kafa yada yüz bozuklukları, eklem ve kaburga problemleri ve kalp hastalıkları gibi çok önemli sağlık sorunlarına neden olmaktadır. Özellikle hamilelik döneminde, güvenli alkol içme miktarı diye bir şeyden kesinlikle söz edilemez.

Hamilelikte Yenmemesi Gereken Meyveler ve Sebzeler

Hamilelikte yenmemesi gereken meyve ve sebze yoktur. Hamilelikte meyve ve sebze tüketirken hijyene ve porsiyon miktarına dikkat ederseniz sağlığınız için hiçbir sorun yaratmaz. Çünkü hamilelikte beslenme düzeni için taze meyve ve sebzeler en önemli besin kaynağıdır.

Unutmayın; iyi yıkanmamış sebze ve meyveler sadece hamileler için değil çoğu insan için ciddi riskler taşır. Yıkanmamış sebze ve meyve de bulunan bakteriler, insan sağlığını fazlasıyla etkiler. Bu durum, bağışıklığı düşük olan hamile kadınlar için ayrı bir önem taşımaktadır. Hamileliğiniz boyunca yiyeceğiniz meyve ve sebzeleri iyice yıkadığınıza emin olmalısınız. Hatta yıkadıktan sonra bir müddet su dolu kabın içinde bekletmeniz sizin için en daha güvenli olacaktır.

Tamamlayicisaglik.com'dan bilgi alabileceğiniz  sigorta ürünlerimizi de incelemenizi tavsiye ederiz.

Sağlıkla kalın.

Yayımlanma Tarihi: 20 Temmuz 2018 Cuma

Güncellenme Tarihi: 10 Ekim 2024 Perşembe

Bu makale size yardımcı oldu mu?

Bildiriminiz için teşekkür ederiz.

Geri bildiriminiz bizim için önemli. Size daha iyi bir deneyim sunmamız için lütfen görüşlerinizi yazınız.

Bunlar da ilgilinizi çekebilir

Acil Durumda Ne Yapmalıyız?

Acil Durumda Ne Yapmalıyız?

Acil servisi ne zaman aramalıyız, acil durum da beklerken neler yapmalıyız, kendimizi na...
Sağlık
9 Ocak, Salı
Tümünü oku
İş Stresi Nedir? İş Stresi Belirtileri ve Tedavisi

İş Stresi Nedir? İş Stresi Belirtileri ve Tedavisi

İş yerinde fazla mesai yapıyor ve stresli bir ortamda mı çalışıyorsunuz? Bu durum sağlığ...
Sağlık
12 Ocak, Cuma
Tümünü oku
Bebeklerin En Sık Yaşadığı 9 Sağlık Sorunu

Bebeklerin En Sık Yaşadığı 9 Sağlık Sorunu

Bebekler iki haftalık olana kadar yeni doğan bebek olarak adlandırılır. Yeni doğan bebek...
Sağlık
15 Ocak, Pazartesi
Tümünü oku

Tüm sağlık sigortası tekliflerini karşılaştırın

İhtiyacınıza ve bütçenize en uygun sağlık sigortasını kolayca bulun.

Listele
write-us-icon

Bize yazın

Danışmanlarımızla yazışın, uzman desteğimizden yararlanın.

tamamlayicisaglik@gencsigorta.com
urgent-icon

Acil mi? Bizi arayın

Çalışma saatlerimiz hafta içi 09:00 - 18:00

(0216) 368 45 45
call-icon

Sizi arayalım

Numaranızı bırakın uzman danışmanlarımız en kısa sürede sizi arasın.

Numaranızı bırakın