Helicobacter Pylori Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

blog-image

Mide, mide asidine karşı kendisini korumak için mukus tabakası salgılar. Helicobacter pylori, bu mukus tabakasına saldırır ve midenin aside maruz kalmasına neden olur. Helicobacter pylor bakterisi ile asit birleştiğinde mide tahriş olur ve ülser, gastrit, reflü veya mide kanseri gibi istenmeyen durumlar ortaya çıkar.

Bu yazıda Helicobacter pylori bakterisinin ne olduğunu, sizi nasıl hasta ettiğini ve mide ülserine nasıl yol açtığını açıklayacağız.

Helicobacter Pylori Nedir?

Yaygın olarak H. pylori olarak adlandırılan Helicobacter pylori mideyi ve ince bağırsağı enfekte eden bir bakteri türüdür. Uzun yıllar boyunca tıp uzmanları peptik ülserin stres ya da bazı yiyeceklerden kaynaklandığına inanmıştır. Ancak Helicobacter pylori bakterisinin keşfedilmesinden sonra peptik ülser olanların %60'nın bakteriden dolayı bu hastalığı yaşadığı görülmüştür.

Helicobacter Pylori Nasıl Bulaşır?

Helikobakter pilori bakterisinin nasıl bulaştığına dair birçok fikir vardır. Özellikle kirli su ve yiyeceklerden bulaştığı düşünülür. Aslında helikobakter pilori bakterisinin insana nasıl bulaştığına dair net bir bilgi yoktur.

Bakterilerin veya virüslerin yol açtığı enfeksiyonlardan korunmanın en iyi yöntemi her zaman hijyen kurallarına dikkat etmekten geçer. Helicobacter pylori enfeksiyonu, temiz/güvenli yiyecek ve suya erişemeyen ülkelerde daha sık görülmektedir.

Midede helikobakter enfeksiyonunu önlemek için birtakım önlemler alınabilir:

  • Yiyecekleri iyi pişirmek
  • Yemek yemeden önce elleri yıkamak
  • Tuvaleti kullandıktan sonra elleri yıkamak
  • Saklama koşulları güvenli ve taze olan yiyecekleri tüketmek
  • Temiz su içmek

Helicobacter Pylori Enfeksiyonun Belirtileri Nelerdir?

Helikobacter pylori, birçok kişide belirtiye neden olmasa da bazı durumlar peptik ülsere neden olacak şekilde sindirim sisteminin iç katmanına zarar verebilir. Mide ülserine neden olan Helicobacter, karnın üst bölümünde yanma ve ağrı hissi yaratabilir. Mide ağrısı geceleri veya mide boşken daha şiddetli olur. Mide ilaçları ile rahatlama sağlansa da ağrı tekrar geri gelir.

H. pylori bakterisinin midede neden olabileceği hasarın azaltılabilmesi için semptomların iyi izlenmesi gerekir. Helicobacter pylori belirtileri;

  • Karın ağrısı veya karında şişkinlik hissi
  • Çok fazla yenmemesine rağmen tokluk hissi
  • Hazımsızlık
  • İştahsızlık
  • Mide bulantısı
  • Kusma

Bu belirtilerden herhangi birini yaşayan kişilerin doktora başvurmaları gerekir. Bu belirtiler diğer hastalıklardan da kaynaklanabileceğinden doğru teşhis için tanı işlemleri yapılmalıdır.

Çocuklarda Helicobacter Pylori Enfeksiyonu Belirtileri ve Tedavisi Nasıldır?

Çocuklarda genellikle 10 yaşın altında ve sıkça görülen HP enfeksiyonu genel olarak çok ciddi semptomlarla kendini belli etmeyen ve bir nevi “sinsi ilerleyen” bir hastalık olarak tanımlanabilir. En tipik ve belirgin belirtisi uzun süreli karın ağrısı. Yapılan araştırmalarda karın ağrısı şikâyeti ile gelen çocuklara uygulanan endoskopi çoğunlukla HP varlığına işaret etmiştir.

HP enfeksiyonu tanısında pek çok tedavi yöntemi uygulanabilir. Tek bir antibiyotiğin yeterli gelmediği ve birden fazla ilacın kullanımının daha etkili olduğuna dair görüşler mevcuttur. İlaçların dozu ve kullanımı, doktorun önereceği tedavi protokolüne bağlı olarak değişecektir.

Genel anlamda mikroptan korunmak adına ellerin düzenli olarak yıkanması, sebze ve meyvelerin mümkün olduğunda temizlenmesi ve içme suyunun güvenilir kaynaklardan tedarik edilmesi önemlidir.

Helicobacter Pylori Tedavisi Nasıl Yapılır?

Helicobacter pylori tedavi yönteminin belirlenebilmesi için öncelikle midedeki rahatsızlığın teşhis edilmesi gerekir. Midedeki rahatsızlığın H.pylori bakterisinden kaynaklı olup olmadığını anlamak için endoskopi, kan tahlili ya da dışkı testi yapılır.

Tanı işlemleri sonucunda ülser bulunursa hastaya helicobacter pylori tedavisinde kullanılan antibiyotikler reçete edilir. Helikobakter tedavisinde kullanılan ilaçlar ile bakteriyi öldürmek, mide asidini azaltmak ve ülserin iyileşmesine yardımcı olmak hedeflenir.

Helicobacter enfeksiyonu teşhisi ve tedavi planlaması için tercihiniz özel hastaneye gitmek ise tamamlayıcı sağlık sigortası yaptırarak tedavi masraflarınızın tamamının sigorta şirketi tarafından karşılanmasını sağlayabilirsiniz. Tamamlayıcı sağlık sigortası fiyatlarını görmek için tıklayın! 

Helicobacter pylori kurtulanlar aşağıdaki önlemleri alarak enfeksiyonun tekrar geri gelmesini engelleyebilir:

  • Mümkün olduğunca ağrı kesici kullanmamak, ihtiyaç duyulduğunda ise düşük dozlu ilaçlar tercih etmek gerekir.
  • Uzman hekimin tavsiye edeceği mide koruyucu ilaçları kullanarak midenin iç dokusu korunmalıdır.
  • Ülser semptomlarını artırıcı besinlerden uzak durulmalıdır.
  • Besinlerin taze ve temiz olduğundan emin olunmalıdır.
  • Sigara ve alkol gibi kötü alışkanlıklar bırakılmalıdır.

Helicobacter pylori tedavisi mutlaka yapılmalıdır. HP enfeksiyonu tedavisinde özellikle 4'lü terapi oldukça etkilidir. Helicobakter pylori 4'lü tedavi şu içeriklerden oluşur; bizmut tuzu, PPI, metronidazol ve tetrasiklin. Doktorunuza danışarak size uygun tedavi yöntemine hemen başlanmalıdır. Bakteriye yönelik bir tedavi uygulanmadığında, ülser veya gastrit semptomları daha da kötüleşebilir ve mide kanserine kadar uzayan bir süreç gelişebilir.

Helicobacter Pylori Enfeksiyonuna İyi Gelen Yiyecekler Var mı?

H. pylori bakterisinden kurtulmak için belirli yiyeceklerin tüketilmesinin faydalı olabileceğini gösteren araştırmalar vardır. Özellikle brokoli ve yoğurt, H. pylori tedavisinde etkileri yüksektir.

Brokoli; antibakteriyel etkileri olan sülforafan adı verilen bir kimyasal içerir. Kanser karşıtı özellikleri ile bilinen brokoli mide kanseri riskini de azaltır. Brokoliye dair bilgiler “Kanser Önleme Araştırması” dergisinde yayınlanan bir makaleden gelmektedir. 8 hafta boyunca her gün brokoli tüketen kişilerin mide enfeksiyonlarına daha az yakalandığı gözlemlenmiştir.

“Amerikan Klinik Beslenme” dergisinde yayınlanan bir çalışmaya göre; H. Pylori tedavisinde kullanılan ilaçlara destek olarak günde bir bardak yoğurt tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Mide ilaçları ile birlikte yoğurt tüketenlerin H. pylori bakterisinden daha hızlı kurtuldukları görülmüştür. Bunun nedeni, yoğurdun midedeki istenmeyen bakterilerle savaşma becerisini artıran aktif kültür içermesi ile ilgilidir.

H. pylori enfeksiyonunu azaltmaya yardımcı olan diğer yiyecekler şu şekildedir:

  • Elma
  • Kereviz
  • Yaban mersini, böğürtlen, ahududu, çilek, kızılcık
  • Zeytinyağı
  • Bal
  • Bitki çayları

Helicobacter Pylori Enfeksiyonunda Yasak Yiyecekler Nelerdir?

Helicobacter pylori enfeksiyonunda zararlı olarak görülen yiyeceklerden birkaçını aşağıdaki gibi sıralamak mümkündür.

  • Acı oranı yüksek baharatlar
  • Portakal
  • Kızartarak yapılan yemekler
  • Soğan
  • Çiğ domates
  • Gazlı içecekler ve alkol

Aşağıdaki sigorta ürünlerimizi de incelemenizi tavsiye ederiz.

Sağlıkla kalın.

Yayımlanma Tarihi: 20 Mayıs 2020 Çarşamba

Güncellenme Tarihi: 9 Ekim 2024 Çarşamba

Bu makale size yardımcı oldu mu?

Bildiriminiz için teşekkür ederiz.

Geri bildiriminiz bizim için önemli. Size daha iyi bir deneyim sunmamız için lütfen görüşlerinizi yazınız.

Bunlar da ilgilinizi çekebilir

Acil Durumda Ne Yapmalıyız?

Acil Durumda Ne Yapmalıyız?

Acil servisi ne zaman aramalıyız, acil durum da beklerken neler yapmalıyız, kendimizi na...
Sağlık
9 Ocak, Salı
Tümünü oku
İş Stresi Nedir? İş Stresi Belirtileri ve Tedavisi

İş Stresi Nedir? İş Stresi Belirtileri ve Tedavisi

İş yerinde fazla mesai yapıyor ve stresli bir ortamda mı çalışıyorsunuz? Bu durum sağlığ...
Sağlık
12 Ocak, Cuma
Tümünü oku
Bebeklerin En Sık Yaşadığı 9 Sağlık Sorunu

Bebeklerin En Sık Yaşadığı 9 Sağlık Sorunu

Bebekler iki haftalık olana kadar yeni doğan bebek olarak adlandırılır. Yeni doğan bebek...
Sağlık
15 Ocak, Pazartesi
Tümünü oku

Tüm sağlık sigortası tekliflerini karşılaştırın

İhtiyacınıza ve bütçenize en uygun sağlık sigortasını kolayca bulun.

Listele
write-us-icon

Bize yazın

Danışmanlarımızla yazışın, uzman desteğimizden yararlanın.

tamamlayicisaglik@gencsigorta.com
urgent-icon

Acil mi? Bizi arayın

Çalışma saatlerimiz hafta içi 09:00 - 18:00

(0216) 368 45 45
call-icon

Sizi arayalım

Numaranızı bırakın uzman danışmanlarımız en kısa sürede sizi arasın.

Numaranızı bırakın