İkili Tarama Testi Nedir? Nasıl Yapılır?

blog-image

İkili tarama testi ya da diğer adıyla hamilelikte down sendromu testi, gebeliğin ilk 3 ayında yapılan bir testtir. Gebelikte ikili test ile bebekte; down sendromu, edward sendromu patau sendromu gibi hastalıkların var olup olmadığı hakkında bilgi sahibi olunur.

Gebelik testleri arasında önemli bir yer tutan ikili tarama testi hakkında tüm detayları yazımızda bulabilirsiniz.

İkili Test Nedir?

Hamilelikte yapılan testlerden biri olan ikili testin amacı, anne karnındaki bebekte herhangi bir sendromun var olup olmadığını öğrenmektir. Gebeliğin genellikle 11 ila 14. haftalarında yapılır ve down sendromu, edward sendromu ya da patau sendromlarının varlığını inceler.

İkili Testte Neye Bakılır?

İkili tarama testi bir “tarama testi”dir ve kesin tanıya işaret etmez ancak bulguların ışığında olası pek çok tablonun çok daha net görülmesini sağlar.

Bu tablolardan biri Trizomi 21 olarak nitelendirilen down sendromu varlığıdır. Kesin tanı olmasa da birçok belirtiyi saptamaya yarayabilir. Trizomi 18 olarak adlandırılan edward sendromu da bir diğer bakılan hastalıktır. Son olarak Trizomi 13 olarak isimlendirilen patau sendromuna dair bulguların var olup olmadığına bakılır. Bu test sayesinde bebeğin sağlığını etkileyebilecek anomaliler erken dönemde tespit edilir.

İkili Tarama Testi Devlette Yaptırılabiliyor mu?

İkili tarama testini devlet hastanelerinde yaptırmak mümkündür. Ancak perinatoloji bölümünden randevu almak için uzun bir bekleme süresi yaşanacağı kaçınılmazdır. Bu testin ilk 3 ayda yapılması gerektiğini göz önünde bulundurursak devlet hastanelerinde zaman kaybı yaşanacağını söylemek mümkün olacaktır.

Gebelik sürecini özel hastane konforunda geçirmek ve doğum ve hamilelik masraflarını maddi anlamda güvence altına almak için Doğum Sigortası yaptırabilirsiniz. Doğum Sigortası Nedir başlıklı yazımız, aklınıza takılan soruların yanıtlarını size sunacaktır.

Bebek Sağlık Sigortası, Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Doğum Paketi gibi ürünlerle gebelik sürecinin masraflarını, ikili test dahil güvence altına alabilirsiniz. Detaylı bilgi için 0216 368 45 45 numaralı çağrı merkezimizi arayabilir ya da linklere tıklayabilirsiniz.

Hamileyken doğum sigortası alınır mı sorusunun yanıtı için de sizi yazımızı okumaya davet ediyoruz.

İkili Tarama Testi Fiyatları

İkili tarama testini devlet hastanelerinde ücretsiz yaptırmak mümkündür ancak özel hastaneler fiyatlar, hastanenin fiyat politikasına bağlı olarak değişecektir. Eğer tamamlayıcı sağlık sigortası doğum paketi ya da doğum sigortası ürünlerinden birine sahipseniz, yalnızca 15 TL'lik katılım payı ödersiniz ve geri kalan tüm masrafları sigorta karşılar.

Bekleme süresiz Hamilelik Sigortası tekliflerine hemen ulaşın!

Türkiye'nin en iyi sigorta şirketlerinin fiyatlarını tek bir ekranda karşılaştırın!

İkili Tarama Testi Aç Karna Yapılır mı?

İkili tarama testi için açlık ya da tokluk ayrımı yoktur; açken de tokken de ikili tarama testini yaptırabilirsiniz.

İkili Test Ne Zaman Yapılır?

İkili test, gebeliğin ilk trimesterinde yapılır. İlk 3 aylık dönemde, genellikle 11 ila 14. Haftalar arasında yapılır ve bebeğin risk durumunu belirler.

2'li Tarama Testi Nasıl Yapılır?

İkili tarama testi kan alımı yoluyla yapılır. Kandaki PAPP-A ve serbest beta hcG değerlerinin yanı sıra ultrason görüntüsü ve annenin klinik bilgileri göz önünde bulundurulur ve buna göre bir değerlendirme yapılır. Eğer anne adayı, hamilelik sürecinde ilaç kullanıyorsa bu durumu mutlaka doktora bildirmelidir.

İkili Test Vajinal Ultrasonla mı Yapılıyor?

İkili tarama testi için kan alımı ve ultrason yöntemleri tercih edilir. Bu konuda doktorunuza danışmanız ve detaylı bilgiyi almanız daha doğru olacaktır.

İkili Tarama Testi Kesin Sonuç Verir mi?

İkili tarama testi, hamilelikte yapılan tarama testlerinden biridir ve hastalıklar için kesin tanı niteliği taşımaz bu nedenle kesin sonuç verir mi sorusunun yanıtı olumsuz olacaktır. Ancak bulgular doğrultusunda olası risklerin değerlendirilmesi açısından önem taşır.

İkili Tarama Testi Yanlış Çıkar mı?

İki test özellikle down sendromunun varlığına ilişkin büyük oranda doğru yanıt verir. Ancak yalancı pozitif olarak isimlendirilen durum da yaşanabilir. Bu nedenle pozitif çıkan her sonuç mutlaka ileri tetkiklere gereksinim duyar.

İkili Tarama Testi Ne Zaman Çıkar?

2'li tarama testi genellikle ortalama 3 günde neticelenir ancak bu durum sağlık kuruluşuna bağlı olarak da değişkenlik gösterebilir.

İkili Tarama Testi Cinsiyet Belli Olur mu?

İkili tarama testi yalnızca bebeğin risklerini belirleyen bir testtir, cinsiyete dair herhangi bir bilgiyi öğrenmek mümkün değildir.

Tamamlayicisaglik.com üzerinden satın alabileceğiniz ya da bilgi edinebileceğiniz diğer sigorta ürünlerinden birkaçı;

Önemli Not: Bu içerik yalnızca bilgi amaçlıdır; herhangi bir tavsiye ya da tedavi önermez. Olası sağlık sorunlarını önlemek ve yanlış tedavilerden kaçınmak için en doğru bilgiyi mutlaka doktorunuzdan alınız.

Yayımlanma Tarihi: 3 Eylül 2024 Salı

Güncellenme Tarihi: 5 Eylül 2024 Perşembe

Bu makale size yardımcı oldu mu?

Bildiriminiz için teşekkür ederiz.

Geri bildiriminiz bizim için önemli. Size daha iyi bir deneyim sunmamız için lütfen görüşlerinizi yazınız.

Bunlar da ilgilinizi çekebilir

Acil Durumda Ne Yapmalıyız?

Acil Durumda Ne Yapmalıyız?

Acil servisi ne zaman aramalıyız, acil durum da beklerken neler yapmalıyız, kendimizi na...
Sağlık
9 Ocak, Salı
Tümünü oku
İş Stresi Nedir? İş Stresi Belirtileri ve Tedavisi

İş Stresi Nedir? İş Stresi Belirtileri ve Tedavisi

İş yerinde fazla mesai yapıyor ve stresli bir ortamda mı çalışıyorsunuz? Bu durum sağlığ...
Sağlık
12 Ocak, Cuma
Tümünü oku
Bebeklerin En Sık Yaşadığı 9 Sağlık Sorunu

Bebeklerin En Sık Yaşadığı 9 Sağlık Sorunu

Bebekler iki haftalık olana kadar yeni doğan bebek olarak adlandırılır. Yeni doğan bebek...
Sağlık
15 Ocak, Pazartesi
Tümünü oku

Tüm sağlık sigortası tekliflerini karşılaştırın

İhtiyacınıza ve bütçenize en uygun sağlık sigortasını kolayca bulun.

Listele
write-us-icon

Bize yazın

Danışmanlarımızla yazışın, uzman desteğimizden yararlanın.

tamamlayicisaglik@gencsigorta.com
urgent-icon

Acil mi? Bizi arayın

Çalışma saatlerimiz hafta içi 09:00 - 18:00

(0216) 368 45 45
call-icon

Sizi arayalım

Numaranızı bırakın uzman danışmanlarımız en kısa sürede sizi arasın.

Numaranızı bırakın