Yüzmenin Faydaları Nelerdir ? Yüzmenin Mucize Etkileri

blog-image

'Kalori' fit olma yolunda herkes için kutsal kelimelerden biri. Yağlarınızdan kurtulmak için aldığınız kaloriden fazlasını yakmanız gerekmektedir. Peki günlük yaşam tarzınızı biraz değiştirerek fazladan kalori yakabileceğinizi de biliyor muydunuz? Bacak kasları kadar, kol, mide ve boyun kaslarını da çalıştıran yüzmek kalori yakmak için en eğlenceli egzersizlerden biridir. Yüzmenin faydaları saymakla bitmezken, bir çok rahatsızlığa da iyi gelmektedir.

Yüzerken, 1 saat içinde 400 ile 700 arasında kalori yakmak mümkündür. Kullandığınız yüzme stili bu kalori miktarını arttırıyor ya da azaltıyor. Örneğin, serbest stil ağırlıklı olarak basen bölgesini, sırt üstü yüzme bel bölgesini, kurbağalama ise kolları ve vücudun üst kısmını daha çok çalıştırıyor. Yarım saat düzenli olarak, ritmik bir biçimde yüzdüğünüzde yaktığınız kalori miktarı bir saat koştuğunuzda yaktığınız miktara eşittir. Bununla birlikte, Akdeniz diyeti gibi kalori yakmaya yardımcı diyetler ile yüzmeyi desteklemekte sonuçları çok daha olumlu bir hale getirebilir. 

Kalori yakmak için iyi bir yol olan yüzmek aynı zaman da sağlığımız açısından da faydalıdır. Şehir hayatının olumsuz etkilerini siz de üzerinizden atmak istiyorsanız, işte yüzmenin faydaları:

Yüzmenin Faydaları ve Vücut Sağlığı Açısından Olumlu Etkileri

Yüzme genel anlamda aerobik özellikte bir aktivitedir. Diğer aerobik aktivitelerden beklenen tüm yararları sağlar. Bir egzersiz programının vücuda kazandıracağı tüm olumlu etkileri yüzme ile sağlamak mümkündür. Üstelik birçok sporda görülebilecek riskler daha düşük orandadır. Tüm vücudu çalıştırır, kardiyovasküler kondisyonu artırır, kas kuvvetini, dayanıklılığını artırır, postürü düzeltir, esnekliği ve hareketliliği artırır. Ayrıca vücut direncini arttırdığı için soğuk algınlığı gibi hastalıklara yakalanma riski de düşer.

  • Yüzme sporu yapılırken, eklemler ve baÄŸlar herhangi bir spora göre daha az zorlanmaktadır. Bu sebeple suda yapılan egzersizlerde sakatlanma ve yaralanma oranı karadaki egzersizlere oranla %90 daha azdır. Bu sebeple kaslarında, eklemlerinde ya da iskelet sistemlerinde herhangi bir rahatsızlığı olanlara doktorlar tarafından önerilen tek spor yüzmedir.
  • Kemik sorunlarında etkilidir. Uzun süreli kas ve eklem sorunu olanlar, fiziksel ve fizyolojik aktivite olarak yüzmeden rahatlıkla faydalanabilir. Su; kas, eklem ve dokuların vücudun diÄŸer bölgeleriyle iÅŸ birliÄŸi içinde veya bağımsız olarak çalışması için omurga üzerindeki baskıyı azaltmada yardımcı olur. EÄŸer kemik iltihabı gibi sorunlarınız varsa yüzme, diÄŸer egzersizlerden farklı bir alternatif olacaktır.
  • Kasların kuvvet ve dayanıklılığı artar, esneklik, denge ve koordinasyon geliÅŸir, fiziksel dış görünüm simetrik ve daha iyi geliÅŸir, bu diÄŸer sporlara göre üstünlük saÄŸlar.
  • Düzenli yapılan yüzme egzersizi, egzersizi yapan kiÅŸilerde sigara ve alkol alışkanlığını azaltmakta, ayrıca aşırı ÅŸiÅŸmanlığı önlemektedir. HamileliÄŸinden önce ve hamileliÄŸi sırasında yüzme egzersizi yapan kadınlarda ölü ve erken doÄŸum yapma oranı dikkat çekecek ÅŸekilde düşüktür.
  • Yüzmek, hem eÄŸlenceli hem de insan vücudunun suyla teması sayesinde beyni ve bedeni arındıran bir aktivitedir. Su ile uyum içinde yapılan bir yüzme sporu hem ruhsal dinginlik hem de beden geliÅŸimi saÄŸlar.
  • Yüzme sporu da dahil olmak üzere yapılan düzenli fiziksel aktiviteler ÅŸeker hastalarının insülin duyarlılığını arttırmakta, bunun sonucu hastanın daha az insülin gereksinimi olmaktadır.
  • Ä°nsan yüzünce solunum hızı ve derinliÄŸini de daha kaliteli hale getirerek astımlı hastaların genel durumunda bir iyileÅŸme saÄŸlar.Fiziksel olarak astımlılara uygun olmayan salon egzersizleri yerine yüzme, önemli bir seçenek olarak karşımıza çıkmaktadır.
  • Kolesterol seviyesini dengeler. Yüzme, enerji üretimi için yaÄŸ depolarının kullanımına yardımcı olan bir egzersizdir. Geleneksel spor salonu ve koÅŸuya göre daha yaklaşık 3 ila 5 kat daha fazla kalori harcanan ve enerji üretimi saÄŸlanan yüzmeyle kolesterol de dengede tutulur.

Yüzmenin Vücuda Zararı Var mıdır?

  • Yüzerken soÄŸukkanlı ve sakin olmak önemlidir. Çünkü, özellikle derin sularda yüzerken panik ve heyecan yapılması halinde, ölümcül tehlikelerin geliÅŸmesi yaÅŸanması kaçınılmaz olacaktır. Özellikle çok derin sulara açılırken mutlaka gerekli ekipman kuÅŸanılarak yüzülmelidir.
  • Hipotermi yani vücut ısısının anormal ÅŸekilde düşük olması ÅŸeklinde bir rahatsızlığı olan kiÅŸilerin çok fazla yüzmesi kalp yetmezliÄŸine yol açabilmektedir.
  • Temiz ya da yeteri kadar hijyenik olmayan sularda yüzmek, bakteri, virüs ve parazitlerin vücuda yerleÅŸmesine sebep olabilmekte, bu durumda enfeksiyon oluÅŸumuna yol açabilmektedir.

Sonuç olarak yüzmek sağlık açısından elbette yararlı ancak sizin için uygun olup olmadığını biliyor musunuz?  Bildiğiniz bir kronik hastalığınız ya da sağlık sorununuz varsa veya yaşınız 50'nin üzerindeyse spora başlamadan önce mutlaka bir doktora danışmalısınız. Çünkü yapacağınız egzersiz ve egzersiz sırasındaki yüklenme düzeyiniz hastalığınıza, hastalığınızın durumuna göre belirlenmelidir.

1 Kilo Vermek İçin Kaç Kalori Yakmak Gerekir?

Kilo vermek isteyenlerin, en fazla merak ettiği şeylerin başında 1 kilonun kaç kalori olduğu geliyor. Amerikan Egzersiz Kurulu'nun yaptığı araştırmalara göre, 1 kilo vermek isteyen kişiler, 7.400 kalori yakmak zorundadır. Ancak günlük 7.400 kalori yakmak imkansız olduğu için bu durumu haftaya bölmek, çok daha sağlıklı bir sonuç verebilir. Kalori yakmak için ise egzersizlerin yanı sıra aldığınız günlük kalori miktarı da oldukça önemli. İhtiyacınızdan fazla kalori almanız durumunda kalori yakmanız kilo vermeye yardımcı olmayabilir. 

Kalori İhtiyacı Nasıl Hesaplanır?

Günlük kalori ihtiyacının belirlenmesi, kilo verme konusundaki en önemli faktörlerden bir tanesidir. Ancak kalori ihtiyacının doğru bir biçimde hesaplanabilmesi adına öncelikle, yağ oranınızın doğru bir şekilde hesaplanmış olması gerekmektedir.  Ardından ise günlük kalori ihtiyacını hesaplayabilmek için boy, kilo, yaşam biçimi gibi birbirinden farklı faktörlerin hesaplanması gerekmektedir. Sonrasında ise kendiniz için en uygun kalori programını çıkarabilirsiniz. Doğru bir şekilde kalori programı çıkarmak için ise bir uzmandan yardım almanızda fayda var.

Sağlıkla kalın.

Yayımlanma Tarihi: 10 Mayıs 2018 Perşembe

Güncellenme Tarihi: 13 Şubat 2024 Salı

Bu makale size yardımcı oldu mu?

Bildiriminiz için teşekkür ederiz.

Geri bildiriminiz bizim için önemli. Size daha iyi bir deneyim sunmamız için lütfen görüşlerinizi yazınız.

Bunlar da ilgilinizi çekebilir

Acil Durumda Ne Yapmalıyız?

Acil Durumda Ne Yapmalıyız?

Acil servisi ne zaman aramalıyız, acil durum da beklerken neler yapmalıyız, kendimizi na...
Sağlık
9 Ocak, Salı
Tümünü oku
Ä°ÅŸ Stresi Nedir? Ä°ÅŸ Stresi Belirtileri ve Tedavisi

Ä°ÅŸ Stresi Nedir? Ä°ÅŸ Stresi Belirtileri ve Tedavisi

İş yerinde fazla mesai yapıyor ve stresli bir ortamda mı çalışıyorsunuz? Bu durum sağlığ...
Sağlık
12 Ocak, Cuma
Tümünü oku
Bebeklerin En Sık Yaşadığı 9 Sağlık Sorunu

Bebeklerin En Sık Yaşadığı 9 Sağlık Sorunu

Bebekler iki haftalık olana kadar yeni doğan bebek olarak adlandırılır. Yeni doğan bebek...
Sağlık
15 Ocak, Pazartesi
Tümünü oku

Tüm sağlık sigortası tekliflerini karşılaştırın

İhtiyacınıza ve bütçenize en uygun sağlık sigortasını kolayca bulun.

Listele
write-us-icon

Bize yazın

Danışmanlarımızla yazışın, uzman desteğimizden yararlanın.

tamamlayicisaglik@gencsigorta.com
urgent-icon

Acil mi? Bizi arayın

Çalışma saatlerimiz hafta içi 09:00 - 18:00

(0216) 368 45 45
call-icon

Sizi arayalım

Numaranızı bırakın uzman danışmanlarımız en kısa sürede sizi arasın.

Numaranızı bırakın