Kalp Kapağında Kaçak Nedir? Belirtileri Nelerdir?

blog-image

Vücudumuz, muazzam bir şekilde dizayn edilmiş ve eşi benzeri olmayan bir makinadır. Bu makinanın her bir dişlisi, farklı görevler üstlenir ve bir diğerine olan sorumluluğu yerine getirir. Dişlilerde meydana gelen en ufak bir arıza, bu devasa makinenin arızalanmasına yol açar ki bunun sinyallerini fazlasıyla hissederiz.

Vücudumuzun her bir hücresinin, organının farklı farklı işlevleri vardır. Olası bir kaçak ya da arıza, bazen ciddi bir alarm unsuru olabilir. Bu yazımızda hayati organlarımızdan olan kalp hastalıklarından birini konu ediyoruz; kalp kapağında kaçak. Gelin önce bu hastalığın ne olduğuna yakından bir göz atalım ve daha sonra detaylara inelim.

Kalp Kapağında Kaçak Nedir?

Kalp odacıklarının içinde bulunan kan akımını doğru bir şekilde yönlendiren ve kalp attıkça açılıp kapanan yapılara kalp kapağı adı verilir. Mitral, aort, triküspit ve pulmoner kapak olmak üzere toplamda 4 adet kalp kapağı bulunur. Bunlardan birinde oluşan bir arıza ya da kaçak, kalp kapak hastalığının gelişmesine yol açar.

Kalp kapak hastalıklarında kapak daralabilir ya da geriye doğru kan kaçırabilir. Bunun temel nedeni genetik gibi duruyor olsa da ileri yaş, enfeksiyon ve kalp kası hastalıkları da nedenler arasında yer alır. Kalp kapağında kaçak olanlar daima doktor kontrolünde olmalıdır zira kalp kapaklarında kaçak bulunması hayati boyutta önem taşıyabilir.

Kalp Kapağında Kaçak Neden Olur?

Kalpte kaçak olmasının pek çok nedeni vardır. Kalpte sızındı nedenlerinden biri kalp kapağındaki yetmezliktir. Kalp yetmezliğinin altında yatan sebep ise kalp kapaklarını tutan liflerin kopmasıdır. Bu liflerin ters dönmesi ya da doğuştan kalp kapağının iki yaprakçıklı olması da nedenler arasında sayılabilir. 

Kapak hastalıklarının bir diğer nedeni genetik olabilir. Ailede benzer bir vakanın varlığı, diğer bireyi etkileyebilir. Yanı sıra hastanın ileri yaşta olması ya da enfeksiyon varlığı da kalp kapakçığında hava kaçırma gibi sorunlara yol açabilir.

Kalp Kapağında Kaçak Belirtileri

Kalp kapakçığı kaçırması, kendini erken dönemde çok fazla belli etmeyebilir. Kişinin hiçbir şikâyeti olmayabilir ve hatta uzun yıllar bu şekilde yaşamını sürdürebilir. Kapak rahatsızlığı arttıkça birtakım semptomlar gelişebilir. Bunlardan birkaçını aşağıdaki gibi sıralamak mümkündür.

  • Halsizlik hissi
  • Çabuk yorulma
  • Çarpıntı varlığı
  • Tıkanma hissi
  • Kişinin nefes darlığı yaşaması
  • Zaman zaman ayaklarda şişlik
  • Baş dönmesi
  • Göğüs ağrısı
  • Bayılma

Kalp Kapağında Kaçak Tedavisi

Kalp kapakçığı kaçırması gibi kalp rahatsızlıklarında tedavi kilit önem taşır. Kişinin mevcut durumuna bağlı olarak hekim tarafından bir tedavi protokolü hazırlanır. Bu tedavilerde ilk dönemlerde ilaç tedavisi uygulanabilir. Ancak kapak fonksiyonları ileri derecede hırpalanmış ve işlevini yitirmişse bu durumda ameliyat söz konusu olabilir.

Bazı hastalarda girişimsel yöntemlerle de tedavi şansı vardır. Hangi yöntemin tercih edileceği hastanın yaşına, genel sağlık durumuna ve eşlik eden hastalıklara göre belirlenir. Hastalığın tedavisinde öncelikli hedef, mevcut kapağın korunmasını sağlamaktır. Eğer şartlar uygunsa doğal kapağın tamiri yoluna gidilir ve fakat tamir mümkün değişse yapay kapak ile değişim sağlanır ve hasta tedavi edilir. Her hastalıkta olduğu gibi bu tip bir kalp hastalığında da erken teşhis büyük önem arz eder.

Kalp Kapağında Kaçak Ameliyatı

Kalp kapakçığı sızıntısının farklı tedavi yöntemlerinden bahsetmiştik. Eğer bir ameliyat söz konusu olacaksa kapak hastalıklarının cerrahi tedavisinin açık kalp ameliyatı yöntemi ile gerçekleştiği bilgisini verelim.

Kapak hastalıklarının çoğu, değişim ameliyatı ile tedavi edilir; sıkıntılı olan kapak çıkarılır ve yerine yapay bir kapak konulur. Bu kapaklar biyolojik ya da mekanik olabilir. Biyolojik olan kapaklar sığır, domuz ya da insan dokusundan yapılan kapaklardır ve 10-15 yıl sonra yıpranma payları mevcuttur. Bu durumda yeniden ameliyat söz konusu olabilir.

Mekanik kapaklar ise ömür boyu kullanılabilen kapaklardır. Kan sulandırıcı ilaçlarla desteklemelidir zira pıhtı riski ya da felç durumu söz konusu olabilir.

Kalp Kapağında Kaçak Tehlikeli mi?

Kalp kapağında kaçak “hafif” seyrediyorsa büyük bir tehlike arz etmeyebilir ancak her koşulda düzenli hekim kontrolü şarttır. Eğer durum ciddi ise tehlikeden bahsetmek mümkündür, ileri düzeyde kaçaklarda; kalp yetmezliği, inme, ritim bozukluğu ve hatta ani ölüm gibi hayati tehlikeler de vardır.

Kalp kapağında kaçak teşhisi konan kişi, düzeli olarak doktor kontrolünde olmalı ve muayenelerini aksatmamalıdır.

Kalp Kapağında Kaçak Olursa Ne Olur?

Bu sorunun yanıtı hastalığın seyrine bağlı olarak değişir. Yukarıda da kısaca değindiğimiz üzere hafif seyreden durumlarda büyük riskler oluşmaz. Ancak ilerleyen vakalarda ölüme kadar varabilen hayati konular telaffuz edilebilir. 

TamamlayiciSaglik.com'dan Tavsiyeler…

Kalp kapağında kaçak gibi hastalıklar sinsi bir şekilde de ilerleyebilir. Bu noktada beklenmedik sağlık sorunlarına karşı maddi anlamda güvence altında olmak kilit önem taşır. 

Bu güvencenin anahtarı Tamamlayıcı Sağlık Sigortası'dır. Tamamlayıcı Sağlık Sigortası ile beklenmedik sağlık sorunlarından doğan giderler, sigorta teminatı altına alınır bu sayede maddi anlamda büyük bir kazanç elde edilmiş olur.

Tamamlayıcı Sağlık Sigortası hakkında detaylı bilgi için 0216 368 45 45 numaralı danışma hattımızı arayabilir ve bilgi alabilirsiniz.

Aşağıdaki içeriklerimiz de ilginizi çekebilir.

Önemli Not: Bu içerik yalnızca bilgi amaçlıdır; herhangi bir tavsiye ya da tedavi önermez. Olası sağlık sorunlarını önlemek ve yanlış tedavilerden kaçınmak için en doğru bilgiyi mutlaka doktorunuzdan alınız.

Yayımlanma Tarihi: 16 Ekim 2023 Pazartesi

Güncellenme Tarihi: 8 Ekim 2024 Salı

Bu makale size yardımcı oldu mu?

Bildiriminiz için teşekkür ederiz.

Geri bildiriminiz bizim için önemli. Size daha iyi bir deneyim sunmamız için lütfen görüşlerinizi yazınız.

Bunlar da ilgilinizi çekebilir

Acil Durumda Ne Yapmalıyız?

Acil Durumda Ne Yapmalıyız?

Acil servisi ne zaman aramalıyız, acil durum da beklerken neler yapmalıyız, kendimizi na...
Sağlık
9 Ocak, Salı
Tümünü oku
İş Stresi Nedir? İş Stresi Belirtileri ve Tedavisi

İş Stresi Nedir? İş Stresi Belirtileri ve Tedavisi

İş yerinde fazla mesai yapıyor ve stresli bir ortamda mı çalışıyorsunuz? Bu durum sağlığ...
Sağlık
12 Ocak, Cuma
Tümünü oku
Bebeklerin En Sık Yaşadığı 9 Sağlık Sorunu

Bebeklerin En Sık Yaşadığı 9 Sağlık Sorunu

Bebekler iki haftalık olana kadar yeni doğan bebek olarak adlandırılır. Yeni doğan bebek...
Sağlık
15 Ocak, Pazartesi
Tümünü oku

Tüm sağlık sigortası tekliflerini karşılaştırın

İhtiyacınıza ve bütçenize en uygun sağlık sigortasını kolayca bulun.

Listele
write-us-icon

Bize yazın

Danışmanlarımızla yazışın, uzman desteğimizden yararlanın.

tamamlayicisaglik@gencsigorta.com
urgent-icon

Acil mi? Bizi arayın

Çalışma saatlerimiz hafta içi 09:00 - 18:00

(0216) 368 45 45
call-icon

Sizi arayalım

Numaranızı bırakın uzman danışmanlarımız en kısa sürede sizi arasın.

Numaranızı bırakın