Mamografi Nedir? Nerede Çekilir?

blog-image

Düzenli meme röntgeni çektirmenin ve mamografi yaptırmanın önemini hepimiz çok iyi biliyoruz. Doktorun önerdiği aralıklarla test yaptırmak, erken teşhisin önemli anahtarlarından da biri aynı zamanda. Belirli bir yaş üstü kadınlar için yaptırılması önerilen meme röntgenine ya da diğer bir deyişle mamografiye dair tüm merak edilen soruların yanıtlarını yazımızda bulabilirsiniz.

Mamografi Nedir?

Mamografi, memenin incelenmesi adına yapılan bir taramadır. Mamografiyle memedeki kitleler ve anormallikler belli olur ve pek çok hastalığın teşhisi bu test ile konulur. Memede bulunan kitleler ya da anormallikler, kanser gibi pek çok hastalığın bir işareti olabilir. Mamografi ile bu kanserli dokuların tespiti amaçlanır. 

Mamografi Nerede Çekilir?

Mamografi, özel hastane ya da devlet hastanelerinin genel cerrahi bölümlerinde çekilir. Öncesinde hastaya fiziki muayene uygulanır ve ardından gerekli görülmesi durumunda radyolojik tetkikler yapılır. Elbette mamografi çekimi için hastanenin tam donanımlı olması önemlidir. Özel ve devlet hastanelerinin yanı sıra Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi olan KETEM'de de ücretsiz olarak tarama testini yaptırmanız mümkündür.

Mamografi Çekimi Ne Kadar Sürer?

Mamografi kaç dakika sürer sorusunun yanıtı ile devam edelim. Mamografi kısa süreli bir işlem olup ortalama 10-15 dakika içinde tamamlanır. 

Mamografi Sonucu Kaç Günde Çıkar?

Mamografi sonuç belgesi genellikle aynı gün içinde çıkar ancak bazı durumlarda hekim biyopsi gereği duyabilir ki bu noktada işlemlerin süresi de uzayacaktır. Görüntüler netse kısa sürede mamografi isteyen doktora ilgili belgeler gönderilir ve hasta bilgilendirilir. Diğer bir deyişle aksi bir durum olmadıkça mamografi sonucu aynı gün hastaya verilir.

Mamografi için Hangi Bölüme Gidilir?

Özel hastane ya da devlet hastanelerinin genel cerrahi bölümüne gidilip mamografi randevusu alınabilir.

Mamografi Nasıl Yapılır?

Mamografi kısaca bir röntgen taramasıdır; tıpkı röntgen çektirir gibi mamografi çekilir. Önce hastanın göğsünü mamogram makinasına yaslaması istenir. İki plaka arasında göğüs yerleştirildikten sonra meme sıkıştırılır. Görüntüleme sırasında hastanın hareket etmemesi ve nefesini tutması istenebilir, zaten çok kısa bir işlem olacağı için bu çok zor olmayacaktır.

Mamografi için en ideal çekim, adet döneminin bittiği dönemdir. Adet döneminde göğüsler zaten hassas olduğundan, çekim daha ağrılı geçebilir bu nedenle regl dönemi bitiminde çektirmek çok daha iyi olacaktır. 

Mamografi Kaç Yılda bir Yapılır?

Mamografi genel olarak 2 yılda bir yapılması önerilen bir taramadır. Özellikle 50 ila 74 yaş aralığında meme kanseri riski taşıyan kadınların yaptırması gereken görüntülemelerden biridir. 40'lı yaşlarda mamografi yaptırmak isteyen kadınların ise, doktor görüşü aldıktan sonra görüntüleme yaptırması daha doğru olacaktır.

Mamografi Kaç Yaşında Çekilir?

Mamografiyi her yaşta kadın çektiremez, yaş sınırı vardır. 40 yaş altındaki kadınlara, aksi bir görüş ve şüphe yoksa mamografi çekilmesi tavsiye edilmez. 40 yaş sonrası, mamografi için uygun sürecin başlangıcıdır. Ancak dediğimiz gibi doktorunuzun bu konudaki görüşü, yol haritanızı oluşturacaktır.

Mamografi Acıtır mı?

Mamografi çekimi sırasında memeye baskı uygulanır haliyle bu sıkışma neticesinde ağrı ya da az da olsa acı hissi oluşabilir. Hissedilen bu acı, kısa sürelidir ve bir müddet sonra kendiliğinden geçer.

Mamografi Zararlı mı?

Mamografi için alınan radyasyonun, büyük oranda bir zararı yoktur çünkü alınan doz oldukça düşüktür. Burada esas önemli olan olası bir meme kanserinin tespitidir bu nedenle mamografi çekimi sırasında alınacak olan düşük doz radyasyon, bünyeye büyük zararlar vermeyecektir. Ancak elbette her hastanın öyküsü, kişiye özeldir bu nedenle olası sağlık sorunlarını önlemek adına mutlaka hekiminize danışınız.

Mamografi Sonrası Ultrason Neden İstenir?

Mamografi çekimi sonunda memedeki bazı lezyonlar görülmüyorsa ya da kistin olup olmadığı net olarak ayırt edilemiyorsa bu durumda mamografi çekiminin ardından meme ultrasonu ihtiyacı gündeme gelebilir.

Mamografi Sonrası Ne Yapmalı?

Mamografi çekiminin sonucu yüksek ihtimal aynı gün hastaya verilir. Bu noktada ilk yapılması gereken, sonucu hemen doktor değerlendirmesine sunmaktır; mamografi sonucu, ilgili doktor tarafından değerlendirildikten sonra olumsuz bir durum varsa hızlıca tedavi protokolüne geçilmelidir.

Özel Hastanede Mamografi Fiyatları

Mamografi, devlet hastanelerinde de özel hastanelerde de yapılabilen bir tarama işlemidir. Devlet hastanelerinde ücretsiz yapılırken, özel hastanelerde yüksek fiyatlarla karşılaşmak kuvvetli ihtimallerdendir. Bu noktada özel hastane konforunda ücretsiz ya da minimum ödeme ile mamografi yaptırmak çok daha bütçe dostu bir çözüm olacaktır.

Özel sağlık sigortası ya da tamamlayıcı sağlık sigortası ürünlerinden birini seçerek yılda 1 kez mamografi çekimini ücretsiz olarak yaptırabilirsiniz. Yanı sıra laboratuvar tetkikleri, görüntüleme işlemleri ve doktor muayenesi gibi pek çok sağlık hizmeti de poliçenize dahil olacaktır. 
Detaylı bilgi için linklere tıklayıp bilgi alabileceğiniz gibi, 0216 368 45 45 numaralı çağrı merkezimizi de arayabilirsiniz. Alanında uzman sigorta danışmanlarımızdan konuya ilişkin bilgiler alabilir ve poliçelendirme süreçlerini hızlıca başlatabilirsiniz.

Tamamlayicisaglik.com üzerinden aynı zamanda Ev Hanımlarına Tamamlayıcı Sağlık Sigortası ve Kritik Hastalık Sigortası hakkında da bilgi edinebilir, fiyat çalışması talep edebilirsiniz. 

Önemli Not: Bu içerik yalnızca bilgi amaçlıdır; herhangi bir tavsiye ya da tedavi önermez. Olası sağlık sorunlarını önlemek ve yanlış tedavilerden kaçınmak için en doğru bilgiyi mutlaka doktorunuzdan alınız.


 

Yayımlanma Tarihi: 22 Ekim 2024 Salı

Güncellenme Tarihi: 22 Ekim 2024 Salı

Bu makale size yardımcı oldu mu?

Bildiriminiz için teşekkür ederiz.

Geri bildiriminiz bizim için önemli. Size daha iyi bir deneyim sunmamız için lütfen görüşlerinizi yazınız.

Bunlar da ilgilinizi çekebilir

Acil Durumda Ne Yapmalıyız?

Acil Durumda Ne Yapmalıyız?

Acil servisi ne zaman aramalıyız, acil durum da beklerken neler yapmalıyız, kendimizi na...
Sağlık
9 Ocak, Salı
Tümünü oku
İş Stresi Nedir? İş Stresi Belirtileri ve Tedavisi

İş Stresi Nedir? İş Stresi Belirtileri ve Tedavisi

İş yerinde fazla mesai yapıyor ve stresli bir ortamda mı çalışıyorsunuz? Bu durum sağlığ...
Sağlık
12 Ocak, Cuma
Tümünü oku
Bebeklerin En Sık Yaşadığı 9 Sağlık Sorunu

Bebeklerin En Sık Yaşadığı 9 Sağlık Sorunu

Bebekler iki haftalık olana kadar yeni doğan bebek olarak adlandırılır. Yeni doğan bebek...
Sağlık
15 Ocak, Pazartesi
Tümünü oku

Tüm sağlık sigortası tekliflerini karşılaştırın

İhtiyacınıza ve bütçenize en uygun sağlık sigortasını kolayca bulun.

Listele
write-us-icon

Bize yazın

Danışmanlarımızla yazışın, uzman desteğimizden yararlanın.

tamamlayicisaglik@gencsigorta.com
urgent-icon

Acil mi? Bizi arayın

Çalışma saatlerimiz hafta içi 09:00 - 18:00

(0216) 368 45 45
call-icon

Sizi arayalım

Numaranızı bırakın uzman danışmanlarımız en kısa sürede sizi arasın.

Numaranızı bırakın