Profesyonel sağlık hizmetinin bir parçası olan serum, damardan verilen bir sıvı çözeltidir. Hastanede serum takma işlemi genellikle acil servislerde ve yoğun bakım ünitelerinde yapılır ve temel amacı, ilaçların damar yoluyla hızlıca kana karışmasını sağlamaktır.
Bu yazımızda serum neye iyi gelir, serum ne işe yarar, serumun faydaları gibi başlıklara değinecek ve serum hakkında en sık sorulan soruların yanıtlarını sizlerle paylaşacağız. Serum hizmetini ücretsiz ya da indirimli olarak sigorta güvencesi altında alabilir ve özel hastane konforunda tedavi görebilirsiniz. Detaylı bilgi için 0216 368 45 45 numaralı çağrı merkezimizi arayabilirsiniz.
Serum Nedir?
Vücuda damar içi yolla verilen sıvı çözeltiye kısaca serum adı verilir. Genellikle su, tuz, şeker, vitamin ve ilaç gibi bileşenleri içerir. Kan dolaşımı yoluyla direkt olarak vücuda verildiği için, normal ilaçlara göre çok daha hızlı bir şekilde etki eder ve tedavi sürecini hızlandırır.
Serumun Faydaları Nelerdir?
Serumun yararlarına ilişkin birkaç madde ile devam edelim;
- Vücuttaki dehidrasyon sorunun çözülmesi
- Elektrolit dengesinin sağlanması
- İlaçların vücuda hızlı bir şekilde iletilmesi
- Besin desteği
- Sıvı desteği sağlanması
- Kan şekerinin dengelenmesi
- Metabolik açıdan dengeleme sağlanması
- Kan kaybının düzeltilmesi
- Zehirlenme gibi vakaların tedavisi
- Ameliyat sonrası iyileşme döneminde takviye amacıyla vücuda verilmesi
- Bağışıklık sistemini güçlendirilmesi
Serum Neden Takılır?
Serum hangi durumlarda takılır sorusunun yanıtı ile devam edelim. Serumun takılma amacı çeşitli hastalıkların tedavi süreçlerine destek olmaktır. Özellikle dehidrasyon varlığında, serum ciddi bir destekçidir. Ameliyat sonrası ilaçların vücuda hızlı bir şekilde iletilmesi ve iyileşme sürecinin hızlanması için de serum takılır.
Serum, ilaçların doğrudan kana karışmasını sağlar bu sayede ilaçlardan daha hızlı etki ederek direkt olarak iyileşme sürecini hızlandırır. Özellikle kanser hastaları, ağrı kesici kullanan ve ameliyat olan hastalar için serum sıklıkla kullanılan bir tedavi desteğidir.
Hipertonik Serum Nedir?
Hipertonik serum, serum çeşitlerinden biridir. Yarım tuzlu serum olarak isimlendirilir ve hücre içi sıvıyı arttırmak ve hafif ölçekli dehidrasyon vakalarını tedavi etmek için kullanılır.
Halsizliğe Serum Takılır mı?
Kola serum takma prosesi yalnızca ağrı gidermek için değil aynı zamanda halsizlik için de yapılır. Halsizliğin temelinde yatan soruna bağlı olarak serum desteği verilebilir. Bu noktada en doğru tanı ve tedavi yöntemini doktorunuz belirleyecektir.
Serum Çeşitleri
Ağrı kesici serum, en sık rastlanan serum çeşitlerindendir ancak genel olarak tek bir soruna etki etmekle kalmaz pek çok hastalık için de tedavi desteği sağlar. Serumlar birden fazla amaca hizmet eden sıvı çözeltilerdir ve her bir hastalık için farklı serum destekleri sağlanır.
Serum çeşitlerinden bazıları;
- İzotonik Serumlar
- Hipertonik Serumlar
- Hipotonik Serumlar
- Glukoz Serumları
- Kolloid Serumlar
- Elektrolit Çözeltiler
Serum Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Serum hakkında merak edilen sorulardan birkaçını sizin için yanıtladık.
Acilde Serum Taktırmak İçin Ne Yapmalıyım?
Serumun takılması kararı tamamen doktora aittir. İlgili hekim uygun gördüğü takdirde serum takviyesi verilir. Bu nedenle serum taktırmadan önce mutlaka doktor görüşü almanız önemlidir.
Boş Yere Serum Taktırmak Zararlı mı?
Günün sonunda vücuda giren her kimyasalın mutlak bir zararı olacaktır. Bu nedenle doktor tarafından tavsiye edilmedikçe serum taktırmak fuzuli bir işlem olacaktır.
Serum Etkisini Ne Zaman Gösterir?
Bu sorunun yanıtı kişiden kişiye ve vakadan vakaya bağlı olarak değişir ancak serum en hızlı ve etkili tedavi yöntemlerinden biridir bu nedenle kısa sürede etki edecektir.
Aç Karnına Serum Takılır mı?
Serum genellikle aç karna takılır bu sayede mide bulantısı ya da kusma gibi durumların da önüne geçilmiş olunur. Ancak bazı durumlarda hastanın aç karna serum takılması doktor tarafından uygun görülmeyebilir. Bu noktada en doğru kararı doktor verecektir.
Mide Bulantısına Serum İyi Gelir mi?
Serum, mide bulantısını gidermede etkin rol oynar. Mide bulantısının yanı sıra kusma, ağrı, ishal gibi hastalıklarda serum takılabilir.
Bebeklere Serum Takılır mı?
Genelde 6 aylıktan önce bebeklere serum takılmaz. Ancak 6 ayını dolduran bebeklere hekim önerisiyle serum takılabilir.
Grip Olunca Serum Takılır mı?
Evet, bazı grip vakalarında serum desteğine ihtiyaç duyulabilir.
Serum Boğaz Ağrısına İyi Gelir mi?
Şiddetli enfeksiyona bağlı olan boğaz ağrılarında, ağrının hafiflemesi için serum takılabilir
Serum Ateş Düşürür mü?
Serumun ateş düşürücü etkisi bulunur.
Sağlık Ocağında Serum Takılır mı?
Sağlık ocaklarında temel sağlık hizmetleri bulunur bunlardan biri de serumdur.
Serum Hangi Kola Takılır?
Hastanın hareket kabiliyetini kısıtlamamak adına hangi taraf pasif ise genellikle oradan takılır. Örneğin hasta sağlak ise sol koldan serum takılabilir.
Serum Yanlış Takılırsa Ne Olur?
Serumun yanlış yere takılması sonucu ilacın deri altına kaçması durumunda elde şişlik, kızarıklık, ağrı ve enfeksiyon görülebilir.
Hamileyken Serum Takılır mı?
Hamilelik dönemi, anne adayı için en hassas ve riskli dönemlerden biridir. Bu nedenle serum dahil her kimyasal uygulama için mutlaka doktor görüşü ve onayı almak gerekir.
Serum Zararlı mı?
Serum, vücuttaki sorunu hızlı bir şekilde çözmeye yarayan ve tamamen hızlı iyileşme süresini destekleyen bir çözeltidir bu nedenle herhangi bir zararı söz konusu olmayacaktır. Ancak kesin konuşmamak adına bu yarar/zarar tablosunun, kişinin mevcut sağlığına bağlı olarak değişeceği bilgisini vermek çok daha doğru bir yönlendirme olacaktır.
Serumdan Sonra İlaç İçilir mi?
Serumdan sonra nasıl bir tedavi protokolü olacağı, kişiden kişiye bağlı olarak değişir. Bu nedenle bu sorunun yanıtını mutlaka doktorunuzdan alınız.
Tamamlayicisaglik.com üzerinden aşağıdaki konular hakkında da bilgi edinebilirsiniz.
- Özel Sağlık Sigortası
- Tamamlayıcı Sağlık Sigortası
- 65 Yaş Üstü Tamamlayıcı Sağlık Sigortası
- Acil Sağlık Sigortası
Önemli Not: Bu içerik yalnızca bilgi amaçlıdır; herhangi bir tavsiye ya da tedavi önermez. Olası sağlık sorunlarını önlemek ve yanlış tedavilerden kaçınmak için en doğru bilgiyi mutlaka doktorunuzdan alınız.