Yoga Nedir? Ne İşe Yarar? Faydaları Nelerdir?

blog-image

Zihinsel ve fiziksel yolculuğa çıkarak bedensel şifayı bulmak, kuşkusuz hepimizin her mevsim ortak arzusu. Kimi zaman çetin kış şartları elvermez, kimi zaman cep şartları uygun olmaz; o veya bu sebepten yolculuk bir şekilde ertelenebilir.

Belki fiziksel olarak bir yerden bir yere varmak şu şartlarda kolay olmayabilir ancak ruhumuz özgür, ruhumuz gezgin… İşte bu noktada yalnızca fiziksel değil ruhsal da bir yolculuk sunan yoga hayatımıza giriyor ve oturduğumuz yerden enginlere uzanmamızı sağlıyor.

Yoga için bir zihinsel yolculuk diyebiliriz; pozlar ve duruşla fiziksel rahatlama sağlarken, nefes ve “anda kalma” duygusu ile de sonsuz bir dinginlik sunuyor. Belki yogayla daha önce tanıştınız ya da belki henüz yeni tanışanlardansınız… Sizin için yoga hakkında bilgiler derledik.
Bu aralar kendinizi manen yorgun ve sıkışmış hissediyorsanız belki de yogayı deneyimlemenin tam zamanıdır ne dersiniz?

Yoga Nedir?

En yalın tanımıyla yoga; kişinin fiziksel ve ruhsal açıdan rahatlamasını sağlayan bir meditasyon şeklidir. İçinde fiziksel duruşlar, nefes alışverişleri ve meditasyonu barındırır bütünsel bir egzersiz sistemidir. Her yaştan insanın yapabildiği yoga, farklı teknikler ve aşamalarla içsel odaklanmaya yararken fiziksel fayda da sağlar.

Peki yoganın geçmişi nereye dayanıyor? Yoga, Hindistan'da başlayan bir yolculuktur. İlk kez kim, nerede ve ne zaman uyguladı muamma ancak yapılan araştırmalara göre varlığı M.Ö 5000 ile 1200 arasında gözüküyor. Kuzey Hindistan'da ve Harappa bölgelerinde yapılan kazılarda yoga pozlarıyla benzer pozisyonları uygulayan figürlere rastlanmış. Bu taş tabletler gösteriyor ki yoga ilk çağlardan beri bir şekilde insanlığa dokunmuş ve günümüzde de dokunmaya devam ediyor.

Yoga Nasıl Yapılır?

Yoga ile ilgili bilgileri araştırırken şüphesiz ilk akla gelen, yoganın nasıl yapıldığıdır. Yogaya başlamadan önce nefes egzersizleri yaparak yumuşak bir geçiş sağlayabilirsiniz. Ağzınız kapalı halde burundan nefes alıp vererek zihninizi kaygılı düşüncelerden arındırabilirsiniz. 

Pek çok yoga türü bulunur, ihtiyaçlarınız doğrultusunda bu türlerden birini seçebilir ve hareketlerini uygulayabilirsiniz. Genel olarak önce yoga pratiğinize ve seviyenize bağlı olarak fiziksel hareketlerle başlayabilirsiniz. Ardından vücudunuza kulak vererek fiziksel varlığınızı, mümkün olan en üst mertebeye ulaştırabilmek adına zihninizi ve bedeninizi buluşturabilirsiniz. Derin dinleme adı verilen pratik ile kendinizi dinleyebilir ve ardından meditasyon aşamasına geçebilirsiniz.

Yoga Saat Kaçta Yapılır?

Yoga için genellikle sabah ya da akşam saatleri tercih edilir. Güne zinde bir başlangıç isteyenler için sabah saatleri, günün stresini ve yorgunluğunu atmak için de akşam saatleri uygulanabilir. Yoga için en iyi zaman ise genellikle kahvaltıdan önce demek mümkündür ancak kişinin tercihine bağlı olarak saatler değişkenlik gösterebilir. 

İş Stresi hakkındaki yazımız da ilginiz çekebilir.

Yoga Ne İçin Yapılır?

Yoga ne için yapılır sorusunun en tipik yanıtı olarak ruh ve beden rahatlaması demek mümkündür. Yoga, bedeni ve zihni buluşturan sonsuz bir rahatlamadır. Yalnızca bir meditasyon ve rahatlama olarak görülmesi doğru değildir aynı zamanda vücudun daha esnek olmasına ve stresten arınmasına da yardımcı olur. 

Yoga Nereden Gelir?

Yogayı ilk kez kimin, nerede uyguladığına dair tam olarak bir tespit bulunmasa da tahminler ve varsayımlar mevcuttur. Yapılan arkeolojik kazılarda, meditasyon yapar gibi duran yogi imajlarına rastlanmıştır. Aynı zamanda yoga terim olarak fiziksel ve ruhsal disiplinleri tarif etmek için de kullanılır. 

Yoga Çeşitleri

Yoga aslında bir spor ya da meditasyon olduğu kadar aynı zamanda bir yaşam biçimidir de… Günümüzde pek çok yoga çeşidi bulunur. Yaygın olarak yapılan yoga çeşitlerinden birkaçı;

  • Hatha Yoga
  • Ashtanga Yoga
  • Iyengar Yoga
  • Vinyasa Yoga
  • Kundalini Yoga
  • Yin Yoga
  • Restoratif Yoga
  • Hot Yoga
  • Hamile Yogası

Son yıllarda yoga türlerine yenileri de eklendi. Örneğin yüz yogası olarak bilinen yoga çeşidi gittikçe popüler bir hale geliyor. Stres, kaygı, gerginlik ya da endişe gibi duygulardan arınmanın yanı sıra yoganın daha genç bir görünüm sağladığı da düşünülüyor ki bu düşünce yüz yogasına günden güne daha cazip bir hale getiriyor.
 

Düzenli Yoga Yapmanın Faydaları

Yoga yapmak yalnızca ruhsal bir yolculuk değil aynı zamanda fiziksel bir rahatlama da sunar. Psikolojik, mental, fiziksel, zihinsel pek çok faydası bulunur.

  • Yoga yapmanın fiziksel faydalarından biri vücudu esnek kılmasıdır. Yapılan hareketlerle zaman içinde vücut esneklik kazanır bu sayede kişi çok daha rahat hareket eder.
  • Vücutta oluşan iltihaplar, ağrılarımızın baş kaynağıdır. Düzenli yoga yapmanın iltihaplara iyi geldiği bilinir. Vücut egzersizle rahatladıkça iltihapların da tahliyesi bir o kadar kolay olacaktır.
  • Vücudu güçlü kılan egzersizler yalnızca kardiyo egzersizleri değildir. Bir ağırlık kaldırmıyor olabilirsiniz ancak yoga da vücudu zinde tutan ve kasları kuvvetlendiren egzersizlerdendir.
  • Yoga ve bağışıklık sistemi arasında da bir ilişkiden söz etmek mümkündür. Yoga bağışıklık sisteminin fonksiyonlarına katkı sağlar ve hastalıklara karşı vücut direncini arttırır.
  • Yoga aynı zamanda sırt ağrılarına da iyi gelir. Yapılan esneme hareketleri ve pozisyonlarla sırt gevşer ve ağırlar zamanla azalır.
  • Yapılan araştırmalara göre yoga kalp sağlığını da koruyor. Kontrollü nefes alışverişleriyle ve egzersizlerle kalp krizini önlemeden etkili olduğu düşünülür.
  • Kan dolaşımını düzenleyen yoga özellikle hücrelerin aldığı oksijen miktarını arttırır ve kanın organlara daha etkin bir şekilde dağılmasını sağlar. Tabi tüm bunlar da kalp ve damar sağlığını olumlu yönde etkiler.
  • Yoga aynı zamanda sindirim sistemini de olumlu etkiler. Yapılan yoga egzersizleri sindirim sisteminin düzenli bir şekilde çalışmasına yarar bu sayede bağırsak fonksiyonları da düzelir.

Yoganın Psikolojik Faydaları

Yoga yalnızca fiziksel olarak rahatlama sağlamaz aynı zamanda ruhsal olarak da adeta şifa dağıtır. Büyük bir dinginlik sağlayan yoganın ruhsal faydalarından birkaçı:

  • Ruhsal ve fiziksel olarak sağlığımızı tehdit eden stresi azaltır. Düzenli alınan nefeslerle kaygı ve stres minimuma iner.
  • Depresyonun etkilerini ortadan kaldırmak için var gücüyle savaşır. Böbrek üstü bezlerindeki salgıların düzenlenmesiyle stres, depresyon gibi olumsuz kelimeler hayatımızı ve ruhumuzu terk eder.
  • Bu aralar aramakta zorlandığımız iç huzurumuzu yeniden bulmamızı sağlar. Stresli ve yoğun geçen bir iş gününün ardından mesai sonrası rahatlama ritüeli için muhteşem bir seçenektir.
  • Stres, kaygı, depresyon ve huzursuzluk gibi kelimeler azaldıkça zihnimiz rahatlar bu nedenle yoga için beyin hücrelerimizin sağlıklı çalışmasını sağlar da diyebiliriz. Stres gittikten sonra beynimiz ne kadar da mutlu!

Evde Yoga Hareketleri

Yoga hareketleri her ne kadar profesyoneller eşliğinde daha doğru yapılıyor olsa da evde de yapılabilen basit yoga hareketleri de vardır. Bunlardan birkaçını paylaşalım.

Yogada Köprü Pozisyonu: Sırtüstü uzanın ve iki ayağınızın arasındaki mesafeyi omuz genişliğinize göre ayarlayın. Ayaklarınızı kendinize doğru çekin ve ellerinizde yerden destek alarak kalçanızı havaya kaldırıp “köprü” kurun.
Yogada Öne Eğilme Egzersizi: Ayağa kalkın ve dizlerinizi bükmeden kendinizi öne doğru verin. Başınızı mümkün olduğunca bacaklarınıza yaklaştırın. Bu esnada ellerinizde arkadan ayak bileklerinizi tutabilir ve dengede kalmanızı sağlayabilirsiniz.
Yogada Kobra Pozisyonu: Yüzüstü yatın ve ellerinizi omuz hizasında olacak şekilde yere koyun. Derin bir nefes eşliğinde başınızı, göğsünüzü ve ellerinizi kaldırın. Omuzlarınızı bir yandan yukarı doğru çekmeye gayret edin. Nefes alışverişi yapın ve ardından kendinizi yavaşça yere bırakın.
Yogada Sandalye Pozisyonu: Ayağa kalkın ve dik bir şekilde durun. Ayaklarınızı hafif bir açıyla aralayın ve başınızın üzerinden ellerinizi yukarı doğru kaldırın. Yavaşça çömelin ve mümkün olduğunca oturur pozisyona gelmeye çalışın. Bunları yaparken ellerinizi aşağı indirmemeye gayret edin.
Yogada Savaşçı Pozisyonu: Bir ayağınızı öne, diğerini arkaya konumlayın. Dik bir şekilde dururken kollarınızı iki yana açın. Vücudunuzu öndeki ayağınıza doğru kaydırın ve arka bacağınızı hafifçe dizden bükün.

Yoga Yapmadan Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yogaya yeni başlayanlara tavsiyelerle devam edelim. Yoga, bir istikrar işidir ilk başlarda hareketleri yapmakta zorlanabilirsiniz ancak pes etmeyin. Zamanla vücudunuz esneklik kazanacak ve eğilip ayak parmaklarınıza dokunamazken hayal bile edemeyeceğiniz hareketleri kolaylıkla yapabileceksiniz. 

  • Yogaya yeni başlayanlar için birkaç öneriyle devam edelim.
  • Yoga sırasında en rahat kıyafetlerinizi giyin. Spora giderken eşofman giyiyor olabilirsiniz ancak yoga için en rahatı tayt olacaktır. Yoga taytlarını piyasada kolaylıkla bulabilirsiniz ancak rahat ettiğiniz herhangi bir tayt da olabilir elbette.
  • Yoga için genellikle ideal saatler sabahın erken saatleridir. Sabahları yoga yapmak, güne zinde bir başlangıç sağlar. Eğer sabah imkânınız yoksa iş çıkışı da şahane olacaktır. Gün sonunda yapılan yoga da derin bir iç huzuru sağlar.
  • Yogayı boş mideyle yapmak çok daha iyi olacaktır. Son yemeğinizin üzerinden 2-3 saat sonra yoga yapmak daha rahatlatıcı olabilir. Yanı sıra yoga yaparken vücut formunuza uygun olan miktarda su içmeyi de ihmal etmeyin çünkü yoga aynı zamanda toksinleri atmaya da yarar.
  • Yoga 1-2 sefer yapılabilecek bir egzersiz değildir. Eğer faydalarını zihinsel ve fiziksel olarak tam anlamıyla hissetmek istiyorsanız düzenli olarak yoga yapmalısınız.

Yoga Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Yoga artık pek çoğumuzun bildiği bir egzersiz sistemi olmasına karşın hala bir o kadar da gizemini korumaya devam ediyor. Yoga hakkında arama motorlarında sıkça sorulan soruları derledik.

Yoga Zayıflatır mı?

Yoga tek başına hiçbir diyet olmaksızın zayıflatmaz. Ancak düzenli bir beslenme programı ile vücudun toparlanmasına, esnekliğini arttırmasına ve belirli oranlarda incelmesine yarar.

Yoga Vücudu Sıkılaştırır mı?

Düzenli olarak yoga yapmak vücudun sıkılaşmasına, güçlenmesine yarar. Burada kilit kelime “istikrar”dır. Düzenli ve sabırlı bir şekilde yoga yapmak mutlaka vücuda fayda sağlayacaktır.

Yogayı Herkes Yapabilir mi?

Evet, yoga sağlığı elverişli olan her yaştan insanın yapabileceği bir egzersiz sistemidir. Kronik hastalığı olanlar ya da fiziksel rahatsızlıkları olanların doktor kontrolünde ve onayı doğrultusunda yoga yapması gerekir.

Yoga Haftada Kaç Kez Yapılmalı?

İş yoğunluğunuza ve rutinlerinize bağlı olarak yogayı dilediğiniz günlerde yapabilirsiniz. Genellikle haftada 2 ya da 3 kere yapılması önerilir.

Yoga Hangi Hastalıklara İyi Gelir?

Elbette yoga bir ilaç değildir ve etkili tedavi için uzman görüşü gereklidir ancak iyi geldiği bilinen hastalıklar da vardır. Bunlardan birkaçı; kireçlenme, fibromiyalji, astım, anksiyete kaygı bozukluğu, diyabet, alerji, yemek bozuklukları, uyku bozuklukları, migren.

Tamamlayicisaglik.com üzerinden aşağıdaki konular hakkında da bilgi edinebilirsiniz.

Önemli Not: Bu içerik yalnızca bilgi amaçlıdır; herhangi bir tavsiye ya da tedavi önermez. Olası sağlık sorunlarını önlemek ve yanlış tedavilerden kaçınmak için en doğru bilgiyi mutlaka doktorunuzdan alınız.
 

Yayımlanma Tarihi: 23 Haziran 2023 Cuma

Güncellenme Tarihi: 10 Ekim 2024 Perşembe

Bu makale size yardımcı oldu mu?

Bildiriminiz için teşekkür ederiz.

Geri bildiriminiz bizim için önemli. Size daha iyi bir deneyim sunmamız için lütfen görüşlerinizi yazınız.

Bunlar da ilgilinizi çekebilir

Acil Durumda Ne Yapmalıyız?

Acil Durumda Ne Yapmalıyız?

Acil servisi ne zaman aramalıyız, acil durum da beklerken neler yapmalıyız, kendimizi na...
Sağlık
9 Ocak, Salı
Tümünü oku
İş Stresi Nedir? İş Stresi Belirtileri ve Tedavisi

İş Stresi Nedir? İş Stresi Belirtileri ve Tedavisi

İş yerinde fazla mesai yapıyor ve stresli bir ortamda mı çalışıyorsunuz? Bu durum sağlığ...
Sağlık
12 Ocak, Cuma
Tümünü oku
Bebeklerin En Sık Yaşadığı 9 Sağlık Sorunu

Bebeklerin En Sık Yaşadığı 9 Sağlık Sorunu

Bebekler iki haftalık olana kadar yeni doğan bebek olarak adlandırılır. Yeni doğan bebek...
Sağlık
15 Ocak, Pazartesi
Tümünü oku

Tüm sağlık sigortası tekliflerini karşılaştırın

İhtiyacınıza ve bütçenize en uygun sağlık sigortasını kolayca bulun.

Listele
write-us-icon

Bize yazın

Danışmanlarımızla yazışın, uzman desteğimizden yararlanın.

tamamlayicisaglik@gencsigorta.com
urgent-icon

Acil mi? Bizi arayın

Çalışma saatlerimiz hafta içi 09:00 - 18:00

(0216) 368 45 45
call-icon

Sizi arayalım

Numaranızı bırakın uzman danışmanlarımız en kısa sürede sizi arasın.

Numaranızı bırakın