Hayat Sigortası Nedir? Ne İşe Yarar?

blog-image

Hayatta kimi zaman inişler, kimi zaman yükselişler olması kaçınılmaz; özellikle iniş dönemlerinde maddi manevi birçok zorluk da cabası. Bu maddi zorlukları yönetebilmenin en ideal yolu hayat sigortası yaptırmaktır.

Bu yazımızda hayat sigortası ve hayat poliçesi hakkında detaylı bilgiler verecek, vefat/sakatlık durumunda hayat sigortasının önemine dair bilgiler paylaşacağız. 

Hayat Sigortası Nedir?

Hayat sigortası; vefat teminatı kapsamında her türlü vefat durumunda sigortalının ailesini poliçe güvencesine alan bir sigorta ürünüdür. Vefat eden kişinin yaşam sigortası sayesinde, aile üyeleri poliçede belirtilen limit ve oranlar dahilinde sigorta güvencesine alınır. Yanısıra kaza ya da hastalık sonucu daimi sakatlık durumunu da kapsayan bir sigorta ürünüdür.

Hayat Sigortası Kimlere Yapılır?

Birikim yapmak ya da hayatta karşılaşabileceği risklere karşı maddi anlamda güvence sağlamak isteyen herkes hayat sigortası yaptırabilir. Teminat türüne ve seçilen ürüne göre koşullarda birtakım değişimler ya da yaş sınırı şartı olabilir ancak genel olarak herkes hayat sigortasından yararlanabilir.

Hayat Sigortası Ne İşe Yarar?

Hayat sigortası; sizin ve ailenizin yaşam standardını düşürecek bir olay ile karşılaşmanız durumunda size maddi destek sağlar. Tercih edeceğiniz sigorta şirketine göre hayat sigortasının kapsamını genişletebilir, birçok riskli durum için güvence oluşturabilirsiniz.

Sigorta şirketinin özel şartlarına göre hayat sigortasının faydaları şu şekildedir: 

  • Hastalık veya kaza sonucu oluşan kalıcı sakatlıklar da sigorta şirketi tazminat öder. 
  • Kaza sonucu oluşan tedavi masraflarını sigorta şirketi size sonradan geri öder. 
  • Tehlikeli hastalıklar listesine giren bir durumla karşılaştığınızda finansal destek sağlar.
  • Hastalık veya kazaen vefat olursa varis olarak belirlediğiniz kişilere bir varlık bırakabilirsiniz. 
  • Hayat sigortası için ödediğiniz toplam prim bedelini gelir vergisi matrahından düşürebilirsiniz. Böylelikle hayat sigortası için ödediğiniz primden de tasarruf edebilirsiniz.

Hayat Sigortası Fiyatları Ne Kadar?

Hayat sigortası zorunlu bir sigorta ürünü değildir, isteğe bağlıdır ancak avantajları nedeniyle pek çok bakımdan yarar sağladığı da aşikardır. Hayat sigortasının fiyatları poliçe kapsamına eklenen ek teminatlara bağlı olarak değişecektir. 
Sizin için en uygun hayat sigortası teklifini yalnızca birkaç dakikada alabilirsiniz. 0216 368 45 45 numaralı telefondan bizi arayabilir ve sigorta danışmanlarımızdan ücretsiz destek alabilirsiniz. Yanı sıra web sitemizde bulunan iletişim formunu doldurabilir ve sizi aramamızı da talep edebilirsiniz.

Hayat Sigortası Neleri Kapsar?

Hayat sigortasının kapsamı oldukça geniştir. Kişi dilerse ek teminatlar ile poliçe kapsamını daha fazla genişletebilir ve her bakımdan tam bir koruma da sağlayabilir. Poliçenin kapsamı, ilave edilen ek teminatlara bağlı olarak çeşitlenir. 
Hayat sigortası kapsamında aşağıdaki teminatlar yer alır:

  • Kaza sonucu vefat
  • Maluliyet teminat ödemesi
  • Dönüşümlü işsizlik teminatı
  • Kritik hastalık teminatları
  • Geçici süreyle iş göremezliğe yol açan kaza ya da hastalık teminatı

Hayat Sigortası Teminatları Nelerdir?

Hayat sigortası teminatları; kaza, sakatlık, hastalık veya vefat gibi riskli durumlar gerçekleştiğinde sizi koruma altına alan ve tazminata hak kazanmanızı sağlayan güvencelerdir. Hayat sigortası teminatları sigorta şirketine göre değişiklik gösterebilir. Değişiklik göstermeyen tek güvence vefat teminatıdır.

Hayat sigortasının esas güvencesi vefat teminatıdır. Poliçenin özel şartlarında belirtilmiş olan nedenlerden dolayı gerçekleşen ölümlerde, lehdar olarak belirlenen kişiye ödenecek tazminat vefat teminatı kapsamındadır. Eğer lehdar belirlemediyseniz sigorta şirketi yasal mirasçılarınıza tazminat ödeyecektir.
Sizin ve ailenizin ihtiyaçlarına göre vefat teminatına ek olarak aşağıdaki teminatları da poliçenize ekleyerek risklere karşı güvencenizi genişletebilirsiniz:

  • Kaza Sonucu Ölüm Teminatı: Kaza sonucu meydana gelen vefat durumunda, sizin belirlemiş olduğunuz lehdara sigorta şirketi tazminat öder. Bu ödeme 1 yıl içinde yapılır ve lehdar olarak belirlenmiş kişinin yaşam standardını düşürmeyecek şekilde bir tutar hesaplanır. 
  • Kaza Sonucu Maluliyet Teminatı: Bir kaza sonucunda kişinin sakatlığı daimi olarak devam edeceği kesinleşirse, maluliyet tazminatı sigorta şirketi tarafından poliçe sahibine ödenir. Daimi maluliyetin kesinleşmesi için tedavi sürecinin tamamlanması ve yetkili bir kişi tarafından tespit edilmesi şarttır. 
  • Kaza Sonucu Tedavi Masrafları: Kaza sonrası hastanede oluşan tedavi masraflarını,  sigorta şirketi size geri öder. Tedavi masraflarını sigorta şirketinden alabilmeniz için kaza tespit tutanağını, sağlık raporunu ve tedavi masraflarını detaylı gösteren faturayı sigorta şirketine iletmeniz gerekmektedir.
  • Tehlikeli Hastalıklar Teminatı: Bu teminat kapsamında kanser dahil olmak üzere 17 adet tehlikeli hastalık mevcuttur. Listede yer alan hastalıklardan birinin, belirlenen bekleme süresinden sonra gerçekleşmesi durumunda sigorta şirketi size tazminat öder.
  • İşsizlik Teminatı: Bu teminat bordrolu çalışanlar içindir. Eğer haksız yere işten çıkarıldığınızı ispatlarsanız, sigorta şirketi size tazminat öder.  

Hayat Sigortası Türleri

Hayat sigortası, bireylerin ve bakmakla yükümlü oldukları kişilerin ihtiyaçlarına yönelik şekillendirilebilir. Hayat sigortası türlerinden hangisini seçerseniz seçin kaza, sakatlık veya ölüm gibi risklerin gerçekleşmesi durumunda siz veya varislerinize tazminat ödenir. 

Birikimli Hayat Sigortası

Birikimli hayat sigortası; ölüm, kaza ve maluliyet teminatlarını içeren uzun vadeli bir yatırım aracıdır. Şöyle ki; 

  • Poliçenin aktif olduğu süre boyunca risk gerçekleşmezse ve en az 10 yıl boyunca hayat sigortası primini ödediyseniz, vade sonunda sigorta şirketi size toplu ödeme yapar.
  •  Eğer poliçenizin vadesi dolmadan kaza veya hastalık sonucu maluliyet oluşursa poliçe özel şartlarında yazan limitler doğrultusunda size ödeme yapılır.
  • Poliçe süresi dolmadan vefat durumu gerçekleştiği takdirde de varislerinize tazminat ödenir.  

Risk Ağırlıklı Hayat Sigortası

Risk ağırlıklı hayat sigortası bir yıllık olacak şekilde düzenlenir. Bir yıl içinde vefat gerçekleşirse, sizin poliçede lehdar olarak gösterdiğiniz kişilere veya kanuni varislerinize tazminat ödenir. Hayat sigortanıza maluliyet teminatı da eklerseniz kaza veya hastalık sonucu oluşan sakatlıklarda da sigorta şirketi size maddi destek sağlayacaktır.

Kredili Hayat Sigortası

Maluliyet veya yaşam kaybı durumunda kredi borcunuzu sizin yerinize sigorta şirketi bankaya öder. Böylelikle ailenizi kredi borcu yükü altına sokmamış olursunuz. Eğer kredi borcunuz ödendikten sonra kredili hayat sigortanızdan belli bir tutar artarsa, kalan tutar varislerinize ödenir. Genellikle kredili hayat sigortasının kapsamı kullanılan kredi tutarı ile sınırlıdır. 

Eğitim Sigortası

Sizin vefat etmeniz veya sakat kalmanız durumunda çocuğunuzun eğitim masrafları sigorta şirketi tarafından karşılanır. Eğitim sigortası, sigorta başlangıç tarihinden itibaren çocuğunuzun kalan eğitim süresine göre en az 4, en çok 20 yıl boyunca güvence sağlar. Çocuğunuzun bir yıllık eğitim masrafına göre teminat bedeli oluşturabilirsiniz. 

Ferdi Kaza Sigortası

Ferdi kaza sigortası da sakatlık ve vefat durumları için ailenize maddi destek sağlar. Hayat sigortalarında vefatın nedenine bakılmaksızın tazminat ödemesi yapılırken ferdi kaza sigortasında ancak kaza sonucu gelişen yaşam kayıplarında tazminat ödenir. 

Hayat Sigortası Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Hayat sigortası hakkında sıkça sorulan soruları derledik.

Hayat Sigortası Genel Şartları Nelerdir?

Hayat sigortası genel şartlarında belirtilen tüm hüküm ve yetkiler baz alınır ve sigorta poliçesinde belirtilen oranlar, limitler ve tutarlara göre süreç işler. Hayat sigortası genel şartlarında yer alan başlıklardan birkaçı;

  • Sigortanın konusu
  • Coğrafi sınırı
  • Teminat kapsamı
  • Teminat dışı halleri
  • Lehtar tayini
  • Tarafların hakları ve yükümlülükleri
  • Sözleşmeye aykırı davranışlar yaşanması durumunda doğan hukuki sonuçlar

Hayat Sigortası için Varis Bırakılabilir mi?

Evet, hayat sigortası kapsamında belirlediğiniz bir kişi ya da kurumu varis olarak belirleyebilirsiniz. Bu durumda hayat sigortası özel şartları kapsamında ödenecek bir tazminat olursa, bu para belirlenmiş olan varise aktarılır. 

Hayat Sigortası Sorgulama Nasıl Yapılır?

Hayat sigortası poliçe sorgulaması pek çok yoldan yapılabilir. 

  • E-devlet üzerinden sorgulama: E-devlet şifreniz ile sisteme giriş yaptıktan sonra ilgili bölüme girerek hayat sigortası sorgulamanızı yaptırabilirsiniz.
  • Tamamlayicisaglik.com üzerinden sigorta sorgulama: Hayat sigortası poliçenizi tamamlayicisaglik.com adresinden satın aldıysanız poliçe detaylarınızı online olarak görüntüleme imkânınız vardır. Yanı sıra daimî sigorta danışmanı desteğimizle olası her sorunun yanıtını anında sigorta uzmanlarımızdan alabilirsiniz.

Hayat Sigortası Hesaplama Nasıl Yapılır?

Sözleşmede aksi belirtilmediyse, hayat sigortası genellikle yıllık olarak düzenlenir. Prim ödemeleri, istenen ek teminatlara bağlı olarak değişkenlik gösterecektir. Hesaplanan primler için istenen ödeme süreçleri de sigorta şirketine bağlı olarak değişir bu nedenle hayat sigortası hesaplamasının kişiye ve taleplerine bağlı olarak değiştiği bilgisini verelim.

Hayat Sigortası Hangi Hallerde Ödeme Yapmaz?

Sigortalı kişinin kaza ya da hastalık sonucu değil intihar gibi vefat süsü vermesi ya da planlayarak bir ölüm yaşanması durumunda sigorta geçerli olmaz. 
Diğer bir deyişle kişinin, mirasçılarına miras bırakmak amacıyla kasten yaptığı girişimler sigorta kapsamı altında değildir ve bu gibi eylemlerden kaynaklanan durumlarda hayat sigortası ödeme yapmaz.

Hayat Sigortası Neleri Kapsamaz?

Aşağıdaki durumlar hayat sigortasının teminatı dışındadır:

  • İntihar veya intihara teşebbüs durumunda vefat olursa sigorta şirketi sadece riyazi ihtiyatı öder. Ancak hayat sigortası en az 3 yıldır aktif ise sigorta şirketi tazminatı ödemek zorundadır.
  • Ticari hava hatlarında yolcu sıfatı dışında olan bir kişinin ölümü sonucunda sigorta şirketi tazminat ödemez. Sadece riyazi ihtiyatı ödemekle sorumludur. 
  • Hayat sigortasından faydalanan kişi eğer hayat sigortası yaptıran kişiyi öldürmüş ise kasti suçtan dolayı tazminat alamaz. 
  • Hayat sigortası savaş halinde geçerli değildir. Ancak kişi savaşta hayatını kaybederse riyazi ihtiyatlar hak sahiplerine ödenir. 

Hayat Sigortası İptali Nasıl Yapılır?

Hayat sigortasının iptali mümkündür ancak bu noktada bazı hususlar vardır. Kişi, kredi çekme aşamasındaysa hayat sigortası iptali mümkün olmayacaktır zira bankanın talebi olacaktır. Diğer sebeplerden iptal talebi istediğinde, iptal başvurusu yapılabilir. İptal başvurusu, poliçenin imzalandığı sigorta şirketine yapılır. İlgili belgeler sigorta şirketine iletilir ve sürecin başlaması talep edilir.

Hayat sigortasının iptalinde farklı prosedürler işleyebilir bu noktada sigorta şirketi ile direkt iletişimde olmak gerekir. Poliçe şartlarının uygun bulunması durumunda, hayat sigortası poliçesi iptal edilebilir.

Hayat Sigortası Geri Alma İmkânı Var mı?

Kredi bağlantısı olan hayat sigortaları için ödenen primleri geri almak mümkün olabilir ancak bunun için Tüketici Hakem Heyeti'nin bir inceleme yapması gerekir. Yapılan incelemelerde hayat sigortası geri alma imkânı varsa, gereken iadeler gerçekleşebilir. İade işlemleri genellikle 30 gün içinde sonuçlanmış olur.

Yalnızca hayat sigortası değil; tamamlayıcı sağlık sigortası, özel sağlık sigortası, doğum sigortası, yabancı sağlık sigortası, grup sağlık sigortası gibi pek çok ürün hakkında bilgi sahibi olabilir ve taleplerinize en uygun sigortası tercih edebilirsiniz.
 

Yayımlanma Tarihi: 15 Ocak 2024 Pazartesi

Güncellenme Tarihi: 29 Mayıs 2024 Çarşamba

Bu makale size yardımcı oldu mu?

Bildiriminiz için teşekkür ederiz.

Geri bildiriminiz bizim için önemli. Size daha iyi bir deneyim sunmamız için lütfen görüşlerinizi yazınız.

Bunlar da ilgilinizi çekebilir

7 Önemli Sağlık Sigortası Terimi

7 Önemli Sağlık Sigortası Terimi

Sağlık sigortası teklifi veya poliçesi okurken en çok karşılaşacağınız sağlık sigortası...
Sigorta
3 Kasım, Cuma
Tümünü oku
Doğum Sigortası Nedir?

Doğum Sigortası Nedir?

Yakın zamanda hamilelik planlıyor ve gebelik rutin kontrolleri ile doğum masraflarını ka...
Sigorta
19 Ekim, Perşembe
Tümünü oku
En İyi Sağlık Sigortası Nasıl Seçilir? En Doğru ve En Kısa Yol

En İyi Sağlık Sigortası Nasıl Seçilir? En Doğru ve En Kısa Yol

Türkiye'de sağlık sigortası yapan şirketlerin sayısı her geçen gün artmaktadır. Sağl...
Sigorta
2 Kasım, Perşembe
Tümünü oku

Tüm sağlık sigortası tekliflerini karşılaştırın

İhtiyacınıza ve bütçenize en uygun sağlık sigortasını kolayca bulun.

Listele
write-us-icon

Bize yazın

Danışmanlarımızla yazışın, uzman desteğimizden yararlanın.

tamamlayicisaglik@gencsigorta.com
urgent-icon

Acil mi? Bizi arayın

Çalışma saatlerimiz hafta içi 09:00 - 18:00

(0216) 368 45 45
call-icon

Sizi arayalım

Numaranızı bırakın uzman danışmanlarımız en kısa sürede sizi arasın.

Numaranızı bırakın