Ülkemizde kesintisiz olarak en az sekiz yıl uzun dönem ikamet izni (tezkeresi) ile ikamet etmiş olan ya da İçişleri Bakanlığı Göç Politikaları Kurulunun belirlediği koşulları yerine getiren yabancıların sahip olduğu oturma iznine Uzun Dönem İkamet İzni denilmektedir.
Uzun Dönem İkamet İzni Şartları Nelerdir?
Uzun dönem ikamet izninin alınabilmesi için belirli koşullar sağlanmalıdır. Bu koşulları sağlayan her yabancı uzun dönem ikamet iznine başvurabilir.
- Kesintisiz bir şekilde en az sekiz yıl süresince ikamet izni sahibi olarak Türkiye'de yaşamak
- Son üç senelik dönem içerisinde sosyal yardım almamış olmak
- Kendisinin ya da ailesinin geçimini sağlayacak düzenli ve yeterli gelirinin olması
- Geçerli bir yabancı sağlık sigortasına sahip olmak
- Kamu düzeni veya kamu güvenliği açısından herhangi bir tehdit oluşturmuyor olmak
Uzun Dönem İkamet İzni Sorgulama
Yabancıların Türkiye'de ki oturum sürelerinin hesaplanmasında başvuru tarihi esas alınır ve geriye dönük olarak bir yıllık tarama gerçekleştirilir. İkamet izni başvurusundan geriye dönük olarak, yabancıların en az yüzseksen (180) gün Türkiye'de kalmış olması gerekmektedir. Bu koşulun sağlanması durumunda, geriye dönük sekiz yıllık tarama yapılarak değerlendirilir.
Başvuru sahibi son bir yıllık süreç içerisinde 180 günden daha az süreyle Türkiye'de ikamet etmişse, son beş yıllık süreçteki günleri inceleme altına alınır. Son 5 yıllık süreçte 365 günden (1 yıl) ve tek bir seferde altı (6) aydan daha uzun süreyle Türkiye dışında geçirmiş olmaması gerekmektedir. Aksi halde Uzun Dönem İkamet İzni başvurusu olumlu sonuçlanmayacaktır.
Oturma izni almadan Türkiye'de geçirilmiş süreler ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından sınır dışı kararı alınmış yabancıların kaldıkları günler hesaplamada dikkate alınmaz.
Uzun Dönem İkamet İzni Başvurusu
Göç İdaresi Genel Müdürlüğünün resmi web sitesi e-ikamet sistemi üzerinden online başvuru yapılır. Uzun Dönem İkamet İzni online olarak yapıldıktan sonra sistem üzerinden seçilen randevu gününde yabancının hazırlaması gereken evraklar ile birlikte randevuda hazır bulunması gerekmektedir. Randevu süresinde evraklarını teslim ettikten sonra ise kişinin ülkeden çıkış yapmadan başvuru sonucunu beklemesi gerekmektedir.
Mevcut İkamet İzni veya çalışma izni bulunanlar da e-ikamet sistemi üzerinden 'ikamet izni geçiş başvurusu' yaparak uzun dönem ikamet izni elde edebilirler.
Uzun Dönem İkamet İzni için Gerekli Belgeler
- Uzun Dönem İkamet İzni Başvuru Formu
- Pasaport veya pasaport yerine geçen belgenin aslı ve fotokopisi
- Önceki ikamet izin belgesinin ibrazı
- Dört adet fotoğraf
- Son 3 yıl içinde kamu kurum ve kuruluşlarından sosyal yardım almadığını ibraz eden belge
- Adli Sicil Kaydı
- Geçerli sağlık sigortası
- Adres Kayıt Sistemine kayıtlı olduğunu gösteren belge
- Düzenli geliri ispatlayan Geçim belgesi
- Sekiz yıl kesintisiz ikamet ettiğini gösteren gün sayım belgesi
Uzun Dönem İkamet İznine Sahip Yabancılar Hangi Haklardan Faydalanabilirler?
Uzun dönem ikamet izni sahibi yabancılar;
- Askerlik yapma yükümlülüğünden muaftırlar,
- Seçme ve seçilme hakkından yararlanamazlar,
- Kamu görevlerine girme ve muaf olarak araç ithal edemezler,
- Özel kanunda bulunan düzenlemelerden faydalanamazlar.
- Sosyal güvenlikle ilgili kazanılmış haklar saklı olup, Türk vatandaşının yararlandığı haklardan faydalanabilirler.
Aile ikamet izni hakkında detaylı bilgiyi kaleme aldığımız yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Uzun Dönem İkamet İzni ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Uzun Dönem İkamet İzni Kaç Yıldır?
Türkiye' de kesintisiz en az sekiz yıl ikamet izni bulunmuş ve Göç Politikaları Kurulunun belirlediği şartlara uyan yabancılara, oturum izni süresiz olarak verilir.
Kimler İkamet İzni Alabilir?
Türkiye'de kesintisiz olarak 8 yıl ikamet izni ile kalan ya da GöÇler Politikaları Kurulu'nun belirlemiş olduğu şartlara uygun olan yabancılar. Bakanlığın onayı ile valilikler tarafından uzun dönem ikamet izinleri düzenlenmektedir.
Mülteci, şartlı mülteci gibi konumlara sahip yabancılara da insani ikamet izni ve geçici koruma sağlananlara uzun dönem ikamet iznine geçiş hakkı tanınmaz.
Uzun Dönem İkamet İzni ile Vatandaşlık Alınabilir mi?
Uzun dönem ikamet izni ile vatandaşlık alınabilir. Ancak yabancı kişi istenilen belgeleri ve belirli koşulları sağlamalıdır. Kişi, vatandaşlık başvurusu yaptığı tarihten itibaren geriye dönük en az beş yıl Türkiye'de ikamet etmiş olduğunu gösteren evrakları başvuru dosyasına eklemelidir. Bu evraklar İl Emniyet Müdürlüğü'nden alınmaktadır. Kişi, yapmış olduğu vatandaşlık başvurusu sonuçlanıncaya kadar ileriye yönelik olarak oturma izni belgesi sunmalıdır.
Uzun Dönem İkamet İzni İptal Edilebilir mi?
Kamu düzeni ve kamu güvenliğini tehdit oluşturduğu ilgili güvenlik birimleri tarafından tespit edilen yabancıların uzun dönem ikamet izinleri iptal edilir. Bu gerekçe ile iptal edilen uzun dönem ikamet izni yabancılar, Kanunda belirtilen ikamet izin türlerinden birini almak için başvuru yapamazlar.
Ülkesinde gerçekleştirmesi gereken zorunlu kamu hizmeti veya görevi, sağlık ve eğitim gibi durumlar hariç olmak üzere kesintisiz bir yıldan fazla Türkiye dışında kalan yabancıların uzun dönem ikamet izni iptal edilir. Bu gerekçe ile uzun dönem ikamet izni iptal edilen yabancılar, başvuruda bulunarak uzun izinlerini geri alabilirler. Tekrar başvuru yapan yabancılarda 8 yıl kesintisiz kalma şartı aranmaz. Başvurular öncelikli olarak değerlendirilmekte ve en geç bir ay içerisinde sonuçlandırılmaktadır.
İptal Edilen Uzun Dönem İkamet İznine Yeniden Başvuru Yapılabilir mi?
Sağlık, eğitim ve ülkesinde gerçekleştirmesi gereken zorunlu kamu hizmeti nedeniyle bir yıldan fazla Türkiye dışından bulunduğundan dolayı, iptal edilen uzun dönem ikamet izinlerine yeniden başvuru yapılabilir. Ancak kamu düzeni ve güvenliğini tehdit eden yabancıların, iptal edilen uzun dönem ikamet izinleri geri alınamaz.
5 Yıl Kesintisiz İkamet Ne Demek?
İkamet süresiyle Türk vatandaşlığı kazanılması için kesintisiz 5 yıl Türkiye'de ikamet edilmesi gerekiyor. Bu şartı sağlayan yabancılar Türkiye vatandaşlığına başvuru hakkına sahip olurlar.
Uzun Dönem İkamet İzni Kaç Yıllık Süreyle Düzenlenir?
Uzun dönem ikamet izni süresiz olarak düzenlenmektedir. Uzun dönem ikamet izninin iptali durumunda, kamu düzeni ve güvenliği tehdit edilmediği sürece yeniden başvurabilir.
Kesintisiz İkamet Süresinin Hesaplanması
Kesintisiz ikamet izni süresinin hesaplanmasında, öğrenci ikamet izninin yarısı ve diğer diğer ikamet izinlerinin tamamı hesaplamaya dahil edilir. Çalışma izni ve çalışma izin muafiyet teyit belgesi süreleri de ikamet izni süresinin hesaplama sürecine dahil edilir. Anlaşmalı evlilik yoluyla alınmış ve sonrasında bu durumun anlaşmasıyla iptal edilmiş olan ikamet izinleri, ikamet izni süreleri hesaplanırken dahil edilmez.
Zorunlu kamu hizmetinin görülmesi, eğitim ve sağlık durumları gibi nedenler hariç olmak üzere 1 yıl içerisinde 180 günü geçmiş olan ya da son 5 yıllık dönemde toplam 365 günü geçen Türkiye dışında kalan süreleri ikamette kesinti olarak hesaplanır. İkamet süresinde kesintisi bulunanların ikamet izin başvuru işlemlerinde, önceki izin süreleri hesaba dahil edilmez.
Eğer Türkiye'de yaşamayı düşünüyorsanız ve yabancı sağlık sigortasına ihtiyacınız varsa en uygun poliçeye bizim aracılığımızla ulaşabilirsiniz. İhtiyacınız olan en iyi ve en uygun poliçe kapsamı ile sağlığınızı güvence altına alabilirsiniz. Yabancılara özel sağlık sigortası fiyatları hakkında daha fazla bilgi almak için (0216) 368 45 45 no'lu numaradan bizi arayabilirsiniz.