Türkiye'de 90 günden fazla süreyle ikamet etmek isteyen yabancıların başvurması gereken izindir. Oturma izninden muaf yabancılar hariç olmak üzere yabancı uyruklu kişilerin vize sürelerinden daha fazla süre Türkiye'de bulunma gerekliliklerine göre ikamet izinleri farklılık göstermektedir. Yabancılar hangi ikamet izninin uygun olduğunun belirlenmesi ile oturma izni başvurusu yapmalıdır.
Yabancılar İçin Oturma İzni Nedir?
Yabancı uyruklu oturma izni, Türkiye'de oturum izni almak için gereken bir izin belgesidir. Yabancı kişinin İl Göç İdaresi'nden alması gereken ve Türkiye'de ikamet edeceği süreyi belirleyen hukuki bir belgeye verilen isimdir.
Yabancı İçin Oturum İzni Nasıl Alınır?
Yabancılara oturum izni verilmesi için birtakım prosedürlerin yerine getirilmesi şartı aranır. Yabancı oturum izni almak için başvuru sahibi yabancının e-ikamet sistemi üzerinden başvuru yapması ve verilen randevu saatinde hangi ilde yaşıyorsa o ilde bulunan İl Göç İdaresi Müdürlüğü'ne gitmesi gerekir. Ardından başvuru işlemleri tamamlanır ve süreç işlemeye başlar.
Yabancılar İçin Oturum İzni Şartları Nelerdir?
Yabancının, vatandaşı olmadığı bir ülkedeki haklardan yararlanabilmesi için o ülkeye yasal olarak giriş yapması gerekir. Oturum izni almak isteyen yabancıların ilgili mevzuata uygun bir şekilde işlemlerini tamamlamaları gerekir.
Türkiye'de uzun dönem ikamet izni şartları;
- Aralıksız olarak 8 yıl (yasal olarak) Türkiye'de ikamet etmek
- Son 3 yılda herhangi bir sosyal destek almamak
- Sigortalı olmak
- Kamu güvenliğini tehdit edecek unsurlara sahip olmamak
- Kendisi ve varsa ailesi için yeterli geçim seviyesine sahip olmak
Yabancılar İçin Oturma İzni Alınırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
- İkamet izinleri başvurularının yabancının kendisi yapmalıdır. Bu başvurular yabancının yasal temsilcisi veya vekaletnamesini verdiği avukatı aracılığıyla da yapılabilir.
- Tüm ikamet izni başvurularında ek bilgi ve belge istenebilir.
- Yabancının Türkiye'deki kalış amacını net bir şekilde açıklayıp belgelemelidir.
- Başvuru yapılan yabancıya 'İkamet İzni Başvuru Belgesi' verilir. Bu belge başvuru tarihinden itibaren 90 gün boyunca Türkiye'de yasal kalış hakkı sağlar.
- İkamet izni başvuru formu, pasaport veya pasaport yerine geçen belgeler temel alınır.
- Fotoğraflar son 6 ay içerisinde çekilmiş, fonu beyaz ve biyometrik olmalıdır.
- Pasaport aslı ve fotokopisi sunulmalıdır.
- Başvuru sırasında eksik ya da ihtiyaç duyulacak bilgi ve belgeler yabancıya bildirilir. Yabancılar eksik bilgi ve belgeleri en geç 30 gün içerisinde teslim etmelidir.
- Taşınmazların konut olması ve bu amaçla kullanılması gerekmektedir. Ayrıca aile üyelerini kapsayan mülkiyet durumlarında konut olarak kullanılan taşınmaz, aile üyelerine de ikamet izni başvuru hakkı verir.
- Yabancı sağlık sigortalarına ilişkin asgari teminat yapısı kapsamalıdır ibaresi bulunmalıdır. Sigorta süresi, istenilen ikamet izni süresini kapsamalıdır.
- Yabancılar istenmesi durumunda, vatandaşı olduğu veya yasal olarak ikamet ettiği ülkenin yetkili makamları tarafından düzenlenmiş adli sicil kaydını sunmak zorundadır.
- İkamet izinleri PTT aracılığıyla kişinin adresine gönderileceğinden dolayı, adrese ilişkin bilgilerin eksiksiz olarak beyan edilmesi gerekmektedir. Ayrıca adres bilgilerinin değişmesi durumunda, değişikliğin 20 gün içerisinde Emniyet Müdürlüğü'ne bildirilmesi gerekmektedir.
- İkamet başvurusu sırasında yabancı çocuk için doğum belgesi istenebilir.
Oturma İzni Çeşitleri Nelerdir?
Kısa Dönem İkamet İzni
Vize süresinden ya da vize muafiyet süresinden daha uzun süre konaklamak isteyen yabancılar için düzenenlenen ikamet iznine kısa dönem ikamet izni denir. Vize süresinden uzun kalmak isteyen tüm yabancıların bu ikamet iznine başvurması zorunludur. Kısa dönem ikamet izinleri en fazla 2'şer yıllık verilir.
Aile İkamet İzni
Aile ikamet izni, Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu'nun 34 ve 37 maddelerince düzenlenmiştir. Bu maddeler aile birliğinin korunması ve devamı amacıyla yabancı kişi veya kişilere tanınan kısa dönem ikamet iznidir. Aile statüsünde yer alan yabancı uyruklu kişilere tanınmaktadır. aile ikamet izni, destekleyici veya sponsor olan eşin sigorta ve iş durumuna bağlı olarak en fazla 3 yıllık olarak verilmektedir.
Öğrenci İkamet İzni
Türkiye'de Yüksek Öğrenim Kurumu'na bağlı önlisans, lisans,yüksek lisans ve doktora programlarına kayıt yaptıran yabancıların eğitim aldığı süreçte ülkede kalabilmesini sağlayan ikamet iznine denir. öğrenci ikamet izni, öğrenim sürelerinden daha uzun verilemez.
Uzun Dönem İkamet İzni
Ülkemizde kesintisiz olarak en az sekiz yıl ikamet izni (tezkeresi) ile ikamet etmiş olan ya da İçişleri Bakanlığı Göç Politikaları Kurulunun belirlediği koşulları yerine getiren yabancıların sahip olduğu oturma iznine uzun dönem ikamet izni denilmektedir.
İnsani İkamet İzni
İnsani nedenlerle TÜrkiye'de kalması gerekli görülen yabancı uyruklu kişilere verilen oturma iznidir. İkamet izni olmayan, Türkiye'de tedavi görenler ya da Türkiye'de Türk vatandaşı çocuğu olanlar gibi geçerli nedenleri olan yabancılara düzenlenebilir. Her defasında en fazla bir yıllık sürelerle uzatılabilir.
İnsan Ticareti Mağduru İkamet İzni
İnsan ticaret mağduru olduğu ya da olabileceği yönünde kuvvetli şüphe bulunan yabancılara verilen ikamet iznidir. İnsan Ticareti Mağduru İzni en fazla 180 gün uzatılabilir ve toplamda 3 yılı geçemez.
Yabancılar İçin Oturma İzninden Kimler Muaf Olabilir?
6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu'na göre, Türkiye'de ikamet izninden muaf tutulan kişiler bulunmaktadır.
- Doksan (90) güne kadar vizeyle veya vizeden muaf olarak gelenler,
- Vatansız kişi kimlik belgesi olanlar,
- Türkiye'de görevli diplomasi ve konsolosluk memurlarının ailelerinden Dışişleri bakanlığınca bildirilenler,
- Uluslararası kuruluşların Türkiye'deki temsilciliklerinde çalışan ve statüleri anlaşmalarla belirlenmiş olanlar,
- Türkiye Cumhuriyeti'nin anlaşmalı olduğu ülkelerden ikamet izninden muaf tutulanlar,
- Doğumla Türk vatandaşı olanlar ve çalışma izni bulunan yabancıların ikamet izni alması gerekmez.
Eğer Türkiye'de yaşamayı düşünüyorsanız ve yabancı sağlık sigortasına ihtiyacınız varsa en uygun poliçeye bizim aracılığımızla ulaşabilirsiniz. İhtiyacınız olan en iyi ve en uygun poliçe kapsamı ile sağlığınızı güvence altına alabilirsiniz. Yabancılara özel sağlık sigortası fiyatları hakkında daha fazla bilgi almak için (0216) 368 45 45 no'lu numaradan bizi arayabilirsiniz.